Calle Friberg: bröt Bike 4 Peaks efter krasch

Calle Friberg: bröt Bike 4 Peaks efter krasch


Bike 4 Peaks etapp 3
59 kilometer och 2 400 höjdmeter

C’est la vie!

Efter två riktigt bra dagar här på Bike 4 Peaks med en fjärdeplats och seger var det omladdning för ytterligare en tuff dag i bergen. Tredje etappen innehöll den längsta och mäktigaste klättringen i tävlingens historia sades det. 1300 höjdmeter över 15 kilometer skulle vi ta oss an.

Vi skulle på denna etapp även in en kortis i Italien och snurra innan vi vek tillbaka in i Österrike för att gå i mål i Tröpolach. Starten gick i Hermagor där vi gick i mål dagen innan, och det var masterstart ur byn och genom dalen i tio kilometer.

Nervöst med många som ville ta plats högt upp i klungan. Vi rullade sedan igenom byn Tröpolach där dagens målgång var. Backen började och masterbilen släppte fältet. Det gasades bland ungefär samma killar som legat i täten under de första två dagarna. Det som är lite skönt i sammanhanget är att alla börjar hitta sin plats och nivå i sällskapet.

Jag låg med bra i täten under de första 4-5 kilometerna som gick på asfalt och det lutade väl sisådär tio procent Jag kände sedan att jag behövde backa av en smula och släppte ledaren Ragnoli, Hochenwarter, Sauser och Kreuchler.

Jag, Platt, Hardter och Leisling trummade på strax bakom och tappade cirka 20-30 sekunder under några kilometer. Platt fick sedan ge sig och jag kom igång bättre och bättre. Klättringen planade ut lite efter tio kilomeer och vi hade fått igång bra rytm. Helt plötsligt hade vi täppt till luckan till tätkvartetten.

Det var nu 3-400 höjdmeter kvar under ett par kilometer. När det brantade till splittrades gruppen igen och jag fick släppa Sauser, Ragnoli, Hochenwarter och Kreuchler. Försökte att inte gå på rött alltför mycket. Det var ju verkligen inget cross-country det här… Jag passerade ändå toppen efter en timmes klättring som 5:a, cirka 30 sekunder efter.


Det var kul så länge det varade. Här med Christoph Sauser i starten.

Sedan började det gå utför i en brant skidbacke där vi först körde på utlagt gräs som ska göra det snällare, men det kändes väl oklart, tycker jag. Jag kom direkt ifatt Kreuchler som inte är den snabbaste utför, vet jag. Jag genade lite på gräset utför skidbacken och körde om, samtidigt som det dök upp sådana där vattenrännor som dränerar backen.

Dessa kan vara rätt rejäla och ibland kan man bomba på och hoppa över och ibland inte. Eftersom det brantade på ordentligt behövde jag hoppa över den första, och sedan accelererade det baram, och jag måste försöka bunnyhoppa den andra också. Jag fick inte ned farten och kände att det kommer gå å h-vete.

Nästa vattenränna var ännu större och jag hoppade även denna, men slog i med bakhjulet och ena foten åkte ur. Jag studsade på ramen och försökte lägga ned ekipaget i någon sorts speedway-sladd. Lyckades ganska bra, men jag gick i backen med ena knät före. Detta kunde gått mycket värre, men knät fick ett rejält jack. Jag kände först inte så mycket, men det blev snabbt kallt och stelt.

Kände att detta inte var nåt vidare att cykla cykeltävling med. Lyckligtvis kom det en feedzone där alla inklusive pappa Kjelle och alla andra team fanns. Jag tog då beslutet att avbryta tävlingen. Min miss helt klart, men så är det när man håller på med ”bråttomcykling” som nån sa..:)

Inget brutet men stel som en pinne. Sju stygn senare så styr vi nu kosan hemåt. Jag tar i alla fall med mig 2,5 dagars roligt och inspirerande tävlande här nere. Är grymt skoj att kunna rejsa mot stora grabbar i stora berg.

Snart tillbaka sadeln // Calle

Bike 4 Peaks etapp 1
Bike 4 Peaks etapp 2 

Alla resultat från loppet


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer