Calle Friberg: Bike 4 Peaks etapp 1

Calle Friberg: Bike 4 Peaks etapp 1


Calle Fribergs egen rapport:

Hallo leute!

Calle i Kirchan här 🙂 Jag befinner mig nu i Bad Kleinkirchheim i Österrike för att köra etapploppet Bike 4 Peaks som sträcker sig från onsdag till lördag. Vi ska avverka 270 kilometer och 8 860 höjdmeter ska klättras. Loppet har detta år bara österrikiska etapporter, även om vi är över i Italien på nån etapp. Jag körde detta 2012 då jag bröt nyckelbenet och 2013 där jag höll ihop fint och blev 7:a totalt. Nu är det alltså dags igen.

Så, efter att ha packat bilen full i fredags för att ta Vätternrundan på vägen, anlände jag och pappa Kjell i Bad Kleinkirchheim i måndags kväll efter lite autobahnattack. Kjell har även han kört detta lopp förut, men som han sa när någon frågade varför inte han också tävlar. ”Vi tror att Calle har bättre chans här nere så han får köra” Hehe..


Calle stiftar nya internationella bekantskaper

Nu ligger jag på hotellet och vilar så hårt jag kan efter en lyckad första dag. Etapp 1 bjöd lite oblygt på 2 349 höjdmeter över endast 49 kilometer. Det betydde två monsterklättringar på vardera cirka 1 000 höjdmeter. Och även utförskörningarna var det fullt ös på.

Klättringen började efter 300 meter och jag låg med direkt i täten och det kändes skapligt i  5-10 minuter innan jag måste sakta ner och börja om. Här måste man hitta ett eget bra tempo för att inte spränga sig. Jag halkade ned till 10-12:e plats i tredjegrupp.

Hittade sedan ett bra tempo och började känna att jag kan avancera uppåt. Efter cirka 45 minuter var vi uppe och jag hade då sällskap med Karl Platt och David Schöggl. Downhillen var grym och lång. Rolig, men tuff för händer, och på en hardtail. Nästan bara tekniskt stig i 25 minuter utför!

Väl nere i dalen rundade vi en sjö, fick lite langning och började klättra upp på samma berg en gång till fast från andra hållet. Jag hade bra ben så jag matade på i mitt tempo. Platt och Schöggl släppte märkte jag. Körde sedan solo hela klättringen och jag såg även Christoph Sauser och Uwe Hochenwarter cirka 45 sekunder framför.

Jobbigast idag blev det gå- och klätterparti som avslutade hela stigningen. Cykeln på ryggen och klättring i 5 minuter. Aj aj! Men fort glömt, så bombades det på för fullt utför till målet i Bad Kleinkirchheim. Jag blev då 4:a och är jättenöjd! Är dryga minuten bakom Sauser och Hochenwarter i mål, men åt vinnande italienaren Juri Ragnoli var det inget att göra åt.

Bike 4 Peaks, resultat etapp 1

1: Juri Ragnoli (ITA) 2.29.54
2: Christoph Sauser (SUI)
2.34.37
3: Uwe Hochenwarter (AUT)
2.34.46
4: Calle Friberg (SWE) 2.35.54
5: Mattias Leisling (DE)
2.37.31

Imorgon ska det tydligen vara lite längre och inte lika brutalt uppför. Vi får väl se… (83,55 kilometer och 1 957 höjdmeter).

//Calle


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer