Bornfondo – Danmarks bröddigaste landsvägslopp

Bornfondo – Danmarks bröddigaste landsvägslopp


Fyra varv på en tre mil lång bana. Det blir alltså fem gånger upp för Bröddegade, och fyra gånger uppför Bobbabröddan. Plus flera mindre stigningar däremellan. Det är med stapplande ben jag efteråt kliver av cykeln vid målet i Gudhjem. Men låt oss ta det från början.

690 förväntansfulla cyklister står på startlinjen denna soliga söndagmorgon på den danska ön Bornholm, sydost om Skåne. Trots den omedelbara närheten till Sverige är endast 17 av deltagarna svenskar. En av anledningarna kan vara att Cykelcity Gran fondo i Eslöv går samma helg, vilket i så fall är en olycklig krock i kalendern.


Startgrupperna rullar iväg i två omgångar med master, nerför serpentinsvängarna i Gudhjem, vidare längs hamnen och äntrar sedan Bröddegade för första gången. Det är redan många nära och kära ute och hejar i backen, och en hel del namn har kritats i asfalten. Nu är det bara fyra gånger kvar. 

Första varvet på banan är lite småstökigt. Vissa pigga ben sprätter i backarna, medan andra istället sparar på krafterna i vetskap om att det är en tuff dag som väntar. De små smala och snirkliga vägarna uppe på platån har tvära svängar och det gäller att inte tappa positioner i trängseln. Även när stora gubbar kommer på innern och försöker trycka ut en åt sidan för att sno ett hjul.

En funktionärsbil tar sig fram på vänsterkanten och hjälper till att spräcka fältet. Det här är för övrigt den enda bilen som kör om oss under hela loppet. På sätt och vis är det skönt att gruppen nu har blivit mindre, och jag kastar ett öga på de danska flaggorna som redan står rakt ut i vinden. Idag gäller det att inte bli ensam häruppe.
Vi kör in i en liten skog och när det börjar gå utför noterar jag två funktionärer utplacerade på solstolar i början på backen. De ser ut som sjukvårdare så jag flyttar händerna till bromsreglaget – mycket riktigt kommer det några fina kvicka svängar nerför.
När vi bara har några kilometer kvar på första varvet möter jag väggen. Det är inte bonkmannen som har kommit för att ta mig, utan en ordentlig nerförsbacke följt av en lika ordentlig uppförsbacke. Att backen heter Bobbabröddan (Trollbacken) vet jag inte då, men blotta åsynen skrämmer nästan livet ur mig. Tacksamt märker jag dock att om man får med sig farten från nerförsbacken kan man rulla uppför halva backen. Jag tänker att det gäller att sitta på rätt hjul i nerförskörningen nästa varv.
In i Gudhjem, nerför serpan och upp för Bröddegade igen. Nu är det tre gånger kvar.

Fältet är helt splittrat och jag tar med mig några på rulle och jagar ikapp den mindre gruppen framför. Vad som än händer – jag vägrar vara ensam uppe på platån i blåsten. Backarna klarar jag på egen hand, men att hamna själv i motvind och kantvind vore helt förödande.

Bobbabröddan nerför igen och nu placerar jag mig strategiskt bakom en stor rygg och lyckas därmed klämma tre fjärdedelar av backen uppför på bara rull.
Serpan ner, Bröddabacken upp. Publiken hejar och tjoar. Nu är det två gånger kvar. Och jag har slut på vatten.


Mina hjältar heter Michael och Michael och kommer från Naestved Cykel Motion på södra Själland. Det vet jag för deras namn och ursprung står på nummerlapparna på ryggen. Det är ett väldigt trevligt inslag som i hög grad uppmuntrar till småprat längs banan.
Jag har cyklat en längre stund med Michael och Michael nu och jag vill helst inte tappa bort dem. Vad som än händer – inte bli ensam uppe på den blåsiga platån.
– Jag bjuder på öl efteråt om ni stannar tjugo sekunder i depån häruppe, säger jag och plockar fram mitt charmigaste leende.
Den tuffa förhandlingen pågår under skratt en liten stund, men jag lyckas få till ett kort stopp för påfyllning av flaskorna. Vid det här laget har vi börjat varva folk ute på banan. Det är många tappra cykelriddare som stretar på själva i motvinden.
Serpan ner, Bröddabacken upp. Publiken är i högvarv. Bara en gång kvar.

Sista varvet är över på nolltid. Visst är benen trötta, men psyket har nu full koll på exakt hur banan går och kan disponera krafterna rätt. När någon mil återstår kopplar vi ihop oss med en stor grupp svenska cyklister som håller jämn och bra fart ända in i mål.

Serpan ner, Bröddabacken upp. Publiken ylar och speakern tjoar. Det är nästan synd att allt redan är över, men som tröst väntar dansk pölse och pilsner på den soliga gräsplätten vid mål.

Bornfondo 2017

Var: Gudhjem, Bornholm, Danmark

Datum: 21 maj

Distans: 123 kilometer

Tävling: Ja, blommor till bästa dam och herr, samt äldsta dam och herr.

Tidtagning: Ja

Fartgrupper: Neutral start till KM 0 där fartgrupperna baseras på förväntad snitthastighet.
Övrig trafik: Gudhjem är avspärrat för övrig trafik. Viss trafik tillåten i loppets riktning längs banan.

Depåer: Två depåer längs varvet med frukt, vatten, sportdryck och cykelservice. Mat och dryck till försäljning efter loppet.

Pris: 300 danska kronor

Kringevenemang: Dagen innan kan du delta i bergstempot på 8,5 kilometer. Det är en riktig utmaning med start i Vangs hamn och målgång uppe på Hammerknuden. Maxlutningen är 20 procent. Vinner du bergstempot får du starta Bornfondo i den prickiga bergatröjan.
Boende: Det finns prisvärda paketlösningar med båt från Ystad, boende och start.

Foto: Kenneth Jensen


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

"Cykling är framtiden"

Det här kommer ju inte som en nyhet för oss cyklister, för vi vet ju...

Läs mer

Få cyklister är nöjda med läget i kommunerna

Cykelfrämjandets nya nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern visar att Örebro, Karlstad och Finspång är Sveriges bästa kommuner att...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus,...

Läs mer
Bicycling #5 - ute nu!

En liten tjuvtitt på årets femte nummer av Bicycling Inte prenumerant? Just nu under Coronatider behöver vi ert stöd lite...

Läs mer
Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla eller gå till skolan! Då...

Läs mer