Uppdaterat!! You shall not pass!
Tillåtet att gå, cykla och rida
Vägens ägare får bara stänga av vägen för trafik med motordrivna fordon. Ägaren kan inte förbjuda någon att gå, cykla eller rida på vägen. Däremot finns möjlighet att genom lokala trafikföreskrifter förbjuda annan trafik än med motordrivna fordon. Men sådana förbud är ovanliga (1)

Var ute söder om staden på en grusvägsrunda. Ryktet hade nått mig att en av vägarna som vi cyklar på det lilla grusvägseventet ”Tour de Ville” hade begåvats(?) med förbudsskylt.
Och mycket riktigt, på grusvägen till Bergdalen hade fastighetsägare(?) satt upp denna skylt. Tilläggas kan att leden ”Cykla längs Göta Kanal” går/gick här. Kan nästan se framför mig hur en kolerisk, medelålders man, likt Gandalf, hytter med lövräfsan och skriker att ”här får ni inte cykla”! Eller jogga! Vandra! Promenera. Eller med mera. Lite oklart vad det innebär. Spankulera? Flanera? Krypa?
Men kan en fastighetsägare stänga av en väg som i alla fall finns inritad på de ekonomiska kartan från 1947? Boningshus skyddas ju från allemansrätten, ekonomibyggnader inte i samma utsträckning. Som bilden nedan visar går vägen utmed ekonomibyggnaden och ca 40-50 m från boningshuset.

Nästan så jag blir sugen på att cykla förbi. Hemfridsbrott vs Egenmäktigt förfarande? Jag har kontaktat Söderköpings kommun, Länstyrelsen och Göta Kanal bolaget för att höra hur de ser på det hela.
Uppdaterat 1 oktober
Har fått svar från Therese på Göta Kanal bolaget som skriver;
”
Hej,
Denna sträcka har kunna nyttjas via i avtal mellan Söderköpings kommun under en begränsad tid. Vi kommer inom kort att skicka in ansökan för nationell cykelled. Där vi kommer att dra sträckningen förbi Bergdalen då markägaren inte är samarbetsvillig.
I just detta fall anses vägen gå över markägarens tomt vilket ger honom rätten att stänga av vägen även för cykling och vandring.”
Ok!? Två reflektioner så långt.
Ett, Cykla längs Göta Kanal planeras alltså bli nationell cykelled. Jättekul! Vad sa nu Allemansrätten?
”Markägaren får inte sätta upp skyltar som avvisar allmänheten från område av betydelse för friluftslivet utan att ha tillstånd från kommunen, undantaget skyltar som förbjuder motorfordonstrafik på enskild väg. En enskild väg får inte skyltas med förbud mot gångtrafik eller cykling. I normala fall inte heller mot ridning.”
Två, ”anses gå över markägarens tomt” Hm? Vadd är tomt, och vad är mark. Så här säger Allemansrätten inledningsvis;
”Hemfridszonen är området närmast runt ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område och att få vara ostörd. Inom hemfridszonen har fastighetsägaren eller hyresgästen full rådighet över marken, och ingen får vistas där utan lov av denne. Inom hemfridszonen gäller således inte allemansrätten.”
Klart som korvspad att man ska få lite privatliv. MEN, var går gränsen för hemfridszonen?
”Det är mycket svårt att ange ett generellt mått på hur stor hemfridszonen är runt ett bostads- eller fritidshus eftersom förutsättningarna varierar från fall till fall. Ibland finns givna, tydliga gränser för hemfridszonen såsom ett staket, en häck, en väg eller en gång- och cykelväg. I till exempel ett villaområde kan hemfridszonen i vissa fall bli mycket liten, några få meter från ett hus, om det finns en sådan tydlig gräns nära huset.
I andra fall finns det naturliga gränser som till exempel ett dike, ett skogsbryn, en åkerkant eller en väg på ett rimligt avstånd från huset.”(2)
Enligt allemansrätten så sträcker sig hemfridzonen fram till vägen i detta fall. Läser vidare;
”Normalt finns det ingen hemfridszon runt ekonomibyggnader såsom ladugårdar och magasin eftersom ingen bor där.
Utanför hemfridszonen gäller allemansrätten
Vem som helst kan vistas och röra sig utanför hemfridszonen, men man bör fortfarande visa hänsyn till den som bor i huset. Det innebär att man till exempel kan gå, cykla, paddla, rida eller åka skidor nära gränsen för hemfridszonen om man gör det hänsynsfullt och inte uppehåller sig där för länge”
Det finns skäl att återkomma i frågan.
Uppdaterat 11 november
Det har gått en tid sedan jag bokstavligen motades som Olle vid grinden och jag tänkte att jag, i alla fall för tillfället, skulle uppdatera Er på vad som hänt.
Till slut fick jag svar från Söderköpings kommun;
”Tack för din synpunkt. Jag ber om ursäkt för uteblivet svar vid förra tillfället du mailade, ett missförstånd uppstod kring vem som skulle respondera.
Den rubricerade fastigheten är privatägd. När det gäller tomt och tomtgräns så uttalar sig Boverket på följande sätt vad gäller gränser på större fastighet (läs; jord- och skogsbruksfastighet) https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov–byggande/anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/en–och-tvabostad_tomt/tomt/ När det gäller den så kallade hemfridszonen så skriver Naturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hemfridszon/
Enskilda vägar, som denna väg rimligen klassas som, får mycket riktigt användas enligt allemansrätten. Allemansrätten gäller dock inte inom det som kallas hemfridszon. Hemfridszonen är området närmast runt ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område och att få vara ostörd. Inom hemfridszonen har fastighetsägaren full rådighet över marken, och ingen får vistas där utan lov av denne. I vår kartläggning av cykelleden har vi bedömt att det är tydligt att viss sträckning inom fastigheten, inom dess staket (blåa kryss på bilden nedan), ligger inom dess hemfridszon. Möjligen borde inte skylten om förbud sitta där du markerat på kartan eftersom allemansrätten i alla fall borde gälla till staketet i norr. Men den huvudsakliga slutsatsen kvarstår ändå, vägen leder fortsatt genom hemfridszonenen och kan inte passeras utan tillstånd.
Frågan kring hur ekonomiska kartan ev. presenterar/kopplar till vilka vägar gång- och cykeltrafikanter får använda, ställs lämpligen till Lantmäteriet som är väl insatta i densamma. Oss veterligen finns inga rättigheter för någon att använda vägen med servitut eller liknande.
Sedan en tid tillbaka arbetar Söderköpings kommun, Norrköpings kommun tillsammans med Göta kanalbolag och övriga kommuner längs kanalen för att skapa en nationell cykelled. Med anledning av det har hela ledsträckan kartlagts och en ansökan går inom kort in till trafikverket kring Nationell Cykelled Göta kanal. För att kunna erbjuda en bra och positiv upplevelse för alla cyklister längs leden ser vi att det är högst prioriterat att ha god samverkan med berörda markägare. Söderköpings kommun har mycket riktigt haft ett nyttjanderättsavtal med berörd markägare sedan några år tillbaka. Efter årets säsong, när antalet cyklister ökade markant med anledning av ökningen av natur- och cykelsemestrande i.o.m. pandemin, meddelade markägaren att avtalet inte skulle förnyas, då de upplevde sin hemfridzon alltför inkräktad av cykeltrafiken.
Därmed arbetar nu vi i Söderköpings kommun tillsammans med Norrköpings kommun och Göta kanalbolag på en alternativ lösning vad gäller cykelled. Den alternativa lösningen bygger även här på samverkan med berörda markägare. För vidare frågor kring just cykelleden så är du välkommen att kontakta mig, då jag samordnar vår insats kring detta projekt.”
Jag kan bara dra slutsatsen att Söderköpings kommun genom att teckna ett nyttjande avtal å Göta Kanalbolagets vägnar, gjort cyklister en björntjänst. Man har, i och med avtalet, legitimerat fastighetsägarens mycket tveksamma påstående kring hemfridszon.
Nu är ju cykling i Norrköpings- och Söderköpingstrakten så mycket mer än Göta Kanal. Så tack för ingenting Söderköping!!
Har dessutom fått kortfattat svar från Länstyrelsen:
”Hej,
Ägare till enskilda vägar har endast möjlighet att förbjuda trafik med motorfordon, inte cykeltrafik eller gående. Hur långt den aktuella personens tomt sträcker sig är inte en fråga för Länsstyrelsen och är således inget jag kan svara för. Gällande frågor om avtal som slutits med kommunen får jag hänvisa till kommunen.
Med vänlig hälsning
Martina Olsson
Länsjurist
Rättsenheten”
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in