Varför finns det tio (med svenska mått) feta europriser till elitherrarna men bara ett materialpris (eller ett antal klart billigare materialpriser, framgår inte?) till elitdamerna i Tre Berg-tävlingen?

Varför får ”motionären” (dvs. herrmotionären) en Bianchi-cykel medan ”den snabbaste tjejen” (vilket jag antar är den snabbaste kvinnliga motionären) enbart 300 euro? Vad jag kan åminnas räcker inte 300 euro till ett cykelinköp.

Varför är herrelitens Swe Cup-avslutning förlagd på en lördag och är ett fullskaligt linjelopp –

med (med svenska mått) höga priser

medan damernas är förlagd till en fredag kväll (vilket innebär att de flesta måste ta ledigt/åka tidigare från jobbet med allt mentalt och ekonomiskt bök det innebär) och utgörs av ett GP (OBS inget ont om GP men ni fattar – varför inte samma)?

Här har även Åsa Erlandsson Twittrat om samma grej.

Och Jessica Clarén skrev om det idag.

Vad som sedan hänt under helgen är att Tre Berg bestämt sig för att ge damer och herrar samma prispengar under GP:et som går på fredagen. Lördagens 180-km lopp är dock borttaget för damerna! Tre Berg skriver själva, på Facebook, att de har blivit hotade i samband med diskussionerna kring prispengarna. Det gör mej hemskt ledsen – att debatten lett till så mycket osämja på sina håll. Om det ändå bara kunde vara rättvist mellan damer och herrar från början hade det varit så mycket enklare, hoppas och tänker jag.

För egen del innebär det att jag måste revidera ett av mina största mål med säsongen. Speciellt efter fantastiska 12hills i helgen, som jag kom ifrån med en massa motivation till att köra stenhårt under 3berg om två veckor.

Det är det tredje linjeloppet som blir inställt för säsongen (Kinnekulle och Roslagen Race tidigare – det första var det dock vädret som ställde till det för). Med ett redan ganska tunt tävlingsschema blir det inte många tävlingar kvar att köra och hur ska man då kunna lära sig att rejsa?

Jag behöver i dagsläget alltså ta ledigt från jobbet på fredagen för att köra 30-40 min GP i Skara på fredagskväll och sedan köra 3berg utom tävlan på lördagen?! Jag gillade Tre Berg förra året och skulle gärna köra igen för den sakens skull – men det känns ju lite som att man har motvinden i facet redan veckor innan start utan någon tjejklass?! 

Och det hela känns ännu mer helt fel med tanke på hur svenska damer har presterat under de senaste veckorna under OS (Johansson, Rissveds och i Vårgårda (Emilia Fahlin).