Johan Mölleborn

Johan Mölleborn

bigmollo@hotmail.com

Blogg

Randonnépremiären!


Trots vädret så får man nog kalla randonnépremiären för en succé. Dagen innan start var det nästan 60 anmälda. Efter nattens sedvanliga gallring kom det 50 pers till start för att köra de 20 vackra milen runt Mälaren. Hotellpersonalen på Welcome Hotell måste ha undrat vad som var på gång. Helt plötsligt fylldes hela receptionen med cyklister som härjar runt och hämtar gula kort av en liten kille i ena hörnet. 

Foto: Ulf Eweman

Foto: Ulf Eweman

Jag hade tänkt hålla ett litet anförande innan start där jag skulle hälsa alla välkomna till Randonneur Stockholms första brevet och lite allmänt om stämplingarna och hur man hittade till Lilla Barkarby där målet var. Men allt det försvann när jag såg att klockan var över åtta när jag var klar med kortutlämningen så jag pekade stressat mot vägen och skrek NU KÖR VI! Om nån vill hyra in mig som talare så kan ni kontakta min agent…

Det var ett mäktigt tåg med cyklister som rullade genom den mörka förorten. Tyvärr fick jag inte upp telefonen så jag kunde fota. Det regnade lite lätt så den låg väl inpackad i en plastpåse i fickan. Det är inte helt lätt att styra en så stor grupp men vi lyckades i alla fall ta oss genom stan. Gruppen delades ganska snabbt upp i flera bitar och jag hamnade nånstans i mitten med tre-fyra andra. Vi rullade på i fin fart ut mot första stämplingen i Södertälje. Där mötte vi förstagruppen som precis var på väg därifrån. När vi körde ut från Södertälje mötte vi också Anders och Peter från Happymtb som stod och filmade, den filmen som var i förra blogginlägget. 

Efter Södertälje ökade regnet ordentligt. Nu var allt blött och kallt. Mellan Södertälje och Strängnäs är det fem mil, de fem milen var nog rundans värsta och jag började ana att det här kunde sluta i ren misär. Men efter stämplingen i Strängnäs avtog regnet och någon timme senare kikade till och med solen fram en stund. Vi hade inte ens motvind på 55:an. Vart tog lidandet vägen? 

Vår lilla grupp gnetade vidare och kom till slut till kontrollen i Bålsta. Där träffade vi Gurra G som bjöd alla på Jäger. Klart uppskattat! När vi höll på att göra oss i ordning för att sticka så kom Gunnar Ohlanders in. Han hade kommit 40 minuter för sent till starten men Anders hade väntat på honom så han kunde få ett kort ändå. Gunnar hade sedan cyklat ensam hela vägen. Vi väntade en liten stund så han kunde hänga med oss. I värsta fall kunde han få dra oss hela vägen hem. Han är ju ändå rätt van vid att cykla själv, RAAM-finisher som han är. 

Den sista biten från Bålsta känns alltid så skön. Jag har cyklat den en miljon gånger så jag kan varenda kurva och backe. När vi lämnade macken slog vi på lysena. Snabbgruppen körde säkert hela vägen utan lampor. Det har nog aldrig hänt förut. En mil innan målet fick Gunnar punka. Jag stannade och gjorde honom sällskap. Det var ändå delvis mitt fel att han punkade. Jag hade insisterat på att vi skulle ta cykelvägen mellan Bro och Kungsängen och det var DÖDSGRUSET från cykelbanorna som hade gnagt sig in i hans crossdäck. En liten stund senare var på Lilla Barkarby där Anders och hans medhjälpare tog emot oss i sekreteriatet. 

Foto: Ulf Eweman

Puben var redan full av folk från snabbgruppen. Det stackars stället luktade riktigt surt och fränt efter alla blöta och skitiga cyklister. Men ägaren Hanna försäkrade mig att det faktiskt hade luktat värre när han hade lastat in ett parti Belgisk ost. 

En efter en ramlade det in nöjda randonneurer. Varenda en fick en applåd av oss andra som satt där och fyllde på reserverna med mat och öl. När den sista stämplade kunde vi konstatera att av de 50 som hade startat så hade 47 kommit i mål. Tio sms senare från fru Mölleborn tackade jag för mig och rullade hemåt. Nöjd och trött. Vilken premiär! 

Tack alla som kom. Både ni som cyklade och ni som hjälpte till vid målgången, och ni som följde oss på Happymtb

/Johan


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Erik A

Fantastiskt arrangerad premiär på 2014 och trevlig läsning som alltid Johan!


Johan Mölleborn

Tack Erik. Jag tror 2014 blir ett bra år!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

50 pers anmälda till Ötzi på lördag!


Jag kikade just i deltagarlistan för Tour de Ötzi på lördag. Än så länge har 50 pers anmält sig! Det känns som att randonné kan få ett uppsving i år. Och mer lär det bli när det närmar sig PBP. 

Vi har förvarnat Hanna på Lilla Barkarby att det blir knökfullt på lördag. Vi kanske borde förvarna de andra gästerna också att det kan lukta lite annorlunda där när det kommer 50 skitiga cyklister? Nä det får de upptäcka själva. Vi ses väl på lördag?  

Bild: Harri ManniLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Kitta cykeln rätt inför nästa brevet.


Först och främst, vilket jävla rim jag fick till i rubriken! 

Nästa helg går ju Stockholms första brevet, den som jag tjatade om tidigare. Som de flesta av er redan vet så finns det några enkla saker att tänka på när man ska cykla på vintern. Framför allt om man ska cykla lite längre då både ljuset och temperaturen skiftar unden rundan. Det behöver inte vara så jättekrångligt.

Ta en cykel du trivs på. Föredragsvis en cykelcross eller en hybrid så det får plats med dubbdäck och skärmar. Mtb går också bra. 

Här är min gamla pendlarcross. Den har hängt med länge och har fått stå ut med en hel del. Notera att framskärmen längden på framskärmen. Det sparar dina fötter från att bli blöta och kalla, det är också en snällt mot ditt drivpaket. 

Se till att ha en ordentligt lång bakstänka med kompislapp. Även om det är poppis på film så brukar det inte vara lika uppskattat att spruta sina kompisar i ansiktet. 

Ett ordentligt baklyse behövs på vintermörka vägar. 

I sadelväskan har du slangar, verktyg och en reflexväst om du inte har den på redan från start. Det är ofta krav på reflexväst på randonnélopp och detsamma gäller för Stockholms breveter.  Kolla så slangarna är för rätt dimension. Om du har breda dubbdäck så ska du ha slangar som passar. 

En GPS börjar snart bli standardutrustning för randonné. Det finns inget enklare sätt att navigera. Och eftersom Barkarbys breveter saknar vägnoter så är GPS nästan ett måste.  

Lyse! Det blir mörkt klockan tre. Då kommer vi ha några timmar mörkercykling kvar. Lita inte på att du kommer ligga i en klunga och klara dig utan lyse. Om du vill vara riktigt säker så har du två lysen. En stor och en liten diod som reserv.

Att kunna bromsa är aldrig fel. Se till att ha fräscha gummin när du cyklar randonné. Man vet aldrig vad som kan hända. Förr eller senare kommer du säkert vilja bromsa också.

Ge kedjan och växlarna lite kärlek innan start. Det behöver inte vara kliniskt rent men kör ett varv med en trasa så trissorna rullar och att kedjan inte ser ut som en överkörd snok som hänger på klingorna. 

Se så, fixa cykeln och anmäl er till breveten den 4:e!

/Johan 


Antal kommentarer: 2

Nypan

Föredömligt!
Och det behöver inte vara krångligare än så, dvs sunt förnuft gäller.


Axel

Vafan, måste man göra rent drivlinan?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Årets första 20-mils brevet från Barkarby! 4/1 2014 (Stockholm)


Hur kan jag ha missat att skriva om årets första randonné här? Om en vecka går starten för Randonneur Stockholms 20-mils brevet från Barkarby. 

Randonneur Stockholm är en nybildad klubb som ska arrangera randonnélopp främja långcykling i Stockholm och omnejd. Jag kommer skriva mer om klubben efter årsskiftet. Förhoppningen är att göra randonné mer lättillgängligt och kul. 

Ni som är sugna på att cykla 20 mil den första helgen i januari klickar er vidare till Randonné Stockholms hemsida. Där kan ni läsa mer om klubben, loppen, hämta gps-filer och anmäla er till lopp och bli medlemmar. Det finns självklart en tråd om det på Happymtb.

Vi ses!

Bild: Harri Manni

/Johan Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Jag och Miguel Indurain ba!


Mallorca 312 Twittrade just att den mäktige Miguel Indurain också ska köra loppet i vår. Förra året kunde man frottera sig med både Sean Kelly, Oscar Freire och Joseba Beloki. Nu gäller det att komma på nåt riktigt smart att säga på coctailpartyt efteråt, på spanska förstås. -Mi pene sabe a cabra!


Antal kommentarer: 4

Janne Tuba

La mía también!


GoranS

Se för guds skull bara till att inte yttra något i stil med ”Está limpia tu conciencia?”. Big Mig är klart större än Big Mollo, så det kan sluta illa.


Johan Mölleborn

Ha ha den är given. Jag får ta med en glosbok.


Nypan

Hoppas han kommer på cocktailpartyt på kvällen. Då ska jag visa honom hur Big Nypan” drar ett par snabba cervezas.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*