Idag presenterade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) stadens kommande cykelsatsningar. Jag får en känsla av att nu börjar verkligen resan – resan för att göra Stockholm till en cykelstad.
Här är ett diagram hur mycket pengar som har investerats och hur mycket man tänker satsa framöver, från 2016 är det 250 miljoner per år:
När det sedan gäller cykelvägnätet och investeringar så är här ett litet axplock av vad som är på gång under 2016:
- Ny gång- och cykelbro över Åbyvägen och stambanan:
Ny gång- och cykelbro över Åbyvägen och över stambanan. Även nya anslutande cykelvägar på varje sida. Broarna och cykelförbindelserna är en viktig förutsättning för att bygga cykelbanor utmed Västberga allé. Bild: Stockholms stad
- Breddning av cykelbanor på Norr Mälarstrand och Rålambshovsleden:

Svängfesten runt trädet är snart ett minne blott. Här blir det spikrakt och dubbelt så brett – cykelbanan blir 4,5 meter bred. Foto: Luca Mara

En illustration över framtida cykelbanan på Norr Mälarstrand – den stora pulsådern för cykelpendlare till/från västerort. Bild: Stockholms stad
- Ombyggnation av cykelbana/tunneln i Rålambshovsparken under Gjörwellsgatan:

Även här blir cykelbanan 4,5 meter bred. Bättre sikt och generösare radier i kurvorna. Och en tydligare separation mellan gående och cyklister.
- Nya cykelbanor på Långholmsgatan:

Långholmsgatan idag, ett av stadens viktigaste nord-sydliga cykelstråk. Cykling sker i blandtrafik/busskörfält. Foto: Stockholms stad

Långholmsgatan imorgon, två körfält tas bort och enkelriktade cykelbanor som är 2,25 meter breda byggs. Fotomontage: Stockholms stad
- Gång- och cykelåtgärder på Lidingövägen:

Lidingövägen idag, smala dubbelriktade cykelbanor. Dålig separation mellan gående och cyklister.

Lidingövägen imorgon. Körfält tas bort, cykelbanorna breddas och en tydligare separation mot gångbanan. Bra när nu Lidingö stad planerar en storslagen cykelbro till/från Lidingö. Bild: Stockholms stad

En dubbelriktad cykelbana byggs på östra sidan om Värtavägen för att knyta ihop Östermalm med Värtaområdet, Norra Djurgårdsstaden och Lidingö. Bild: Stockholms stad
Fler cykelbanor som byggs under 2016:
- Nya cykelbanor på Ågesta Broväg och Magelungsvägen i Farsta
- Ny gång- och cykelbana i samband med Växthusvägens förlängning från Järfälla
- Ny gång- och cykelbana på del av Akallalänken
Ett annat viktigt insatsområde som pekas ut är trafiksignaler:
- Staden ska inventera trafiksignalerna på pendlingsstråken för att cykelanpassa dem. Åtgärder är till exempel detektering, överanmälan och grön våg:
- Staden ska utreda om det är möjligt att pröva fri högersväng vid rött när trafiksäkerheten medger i utvalda korsningar:

Fritt att svänga höger för cykeltrafiken vid rött i Nederländerna. Foto: BicycleDutch

Fritt att svänga höger vid rött i Frankrike. Foto: Patrick Garçon
- Staden ska utreda, föreslå och pröva allgrönt för cykeltrafik vid lämpliga korsningar:

Grönt i samtliga tillfarter samtidigt för cykeltrafiken. Vilket innebär att du kan gena tvärs över korsningen när det är grönt. Möjligt sedan länge i Nederländerna
Andra insatsområden:
- Cykling mot enkelriktning. Fler enkelriktade gator ska skyltas om för att möjliggöra dubbelriktad cykling
- Ny cykelbro mellan Gamla Stan Tegelbacken. Staden ska utreda möjligheten att bygga en cykelbro på sträckan. Detta har jag ju tagit upp i flera blogginlägg. Sträckan är idag en riktig getingmidja, en bedrövlig sträcka och samtidigt ett av landets största cykelstråk. En dålig kombination som måste få en bättre lösning:

Ny cykelbro på sträckan mellan Gamla Stan och Tegelbacken

Dags för en cykelbro här! Eller varför inte ta körfält på Centralbron och göra till cykelbanor?

En ny och bred cykelbro skulle innebära att cykeltrafiken slipper denna vansinniga sträcka

Svängfesten på Riddarhuskajen skulle vara ett minne blott med en ny cykelbro
- Cykelparkering. Under 2016 ska 2 000 cykelparkeringsplatser byggas och cykelgarage vid kollektivtrafiknära lägen ska utredas:

”Cykeläpplet” – snart får vi kanske se lite spektakulära cykelparkeringar även i Stockholm!
Förbättrad drift och underhåll. Det kommer ske ökad satsning på att förbättra drift och underhåll av cykelbanor samt en ökning av så kallade reinvesteringar. Exempelvis ny beläggning, bättre belysning, breddning av cykelbanor, beskärning av buskar och träd etc. Cykeljouren ska prioritera och utveckla sitt arbete med pendlingsstråken.
Mycket bra och lovande att staden pekar ut att trafiksignalerna ska cykelanpassas. Signaler är ju en källa till stor irritation då de många gånger fungerar väldigt dåligt ur ett cykelperspektiv. Det visas tydligt i studien Cykelframkomlighet i Stockholm – ”De dominerande problemen för framkomlighet är trafiksignaler”
Förutom förbättrad framkomlighet kommer vi också att se att rödljuscyklingen kommer att minska bra att staden tar sin del av ansvaret för detta. Äntligen dags för Trafikkontoret att börja arbeta efter sin egen handbok för cykeltrafik och trafiksignaler!
Flertalet av dessa cykelåtgärder och insatser har jag skrivit massor om på bloggen. Glädjande och oerhört bra att vi nu börjar se tydliga tecken på att de förverkligas.
Vad som också övertygar är att på senaste tiden har Trafiknämnden agerat mycket tydligt och kraftfullt för att cykelplanen ska efterlevas och fullföljas. Trafiknämnden har fattat några viktiga och principiella beslut. Nämnden säger: sluta producera skit, följ angiven standard och riktlinjer – förvaltningarna har fått bakläxa vad gäller pendlingsstråket utmed Nynäsvägen vid nya bandyhallen i Tallkrogen, bakläxa vid cykelbanan och cykeltunneln i Rålambshovsparken, bakläxa vid Hornsbergs strand samt ett tydligt uppdrag att sluta ställa stolpar i cykelbanorna. Med andra ord, mycket tydliga signaler till förvaltningarna att skärpa till sig och agera efter de politiskt fattade besluten.
Så då håller vi tummarna för att Stadsbyggnadskontoret, Exploateringskontoret och Trafikkontoret skärper sig och börjar producerar bra cykelinfarstruktur. Det är inte så svårt om man anstränger sig lite.
Det är onekligen ett starkare ljus i den tidigare mörka cykeltunneln!
Relaterade inlägg:
Antal kommentarer: 9
Simon Gombrii
Förbannat bra! Hade själv inte ens gjort jämförelsen med hur det ser ut för biltrafiken.
De mest frustrerande rödljusen där man vill svänga höger är utan tvekan de där man helt sonika fortsätter höger längs ett cykelfält efter trafikljuset och känner sig mer än lovligt dum när man står där och väntar på att få svänga några decimeter runt en liten trottoarkant. Där känns det nästan underligt att man inte gjort undantag än.
Krister Isaksson
Simon, stort tack! Inte helt ovanligt, vi tar så mycket för givet när det gäller biltrafiken, när sedan motsvarande påtalas för cykeltrafiken kommer alla möjliga och omöjliga invändningar. Ofta utan någon som helst fakta eller kunskap bakom. Mer okunskap, fördomar och förutfattade meningar…
Arne B
Lysande Krister! Har inte heller tänkt på hur högersvängar har anpassats för biltrafiken. Det är så trist att rödljus många gånger är helt utan cykelperspektiv. Ta t ex rödljuset på Hägerstensvägen vid Kilabergsvägen i riktning västerut.
Krister Isaksson
Arne B, stort tack! Ja den signalen är helt otrolig. Där skulle cykeltrafiken ledas utanför signalen. Och om det var många gående i signalen (vilket det ju inte är då det inte finns någon start-/målpunkt i den förbindelsen) är det ju bara att uppföra ett oreglerat övergångsställe över cykelbanan.
Mia
Underbart, vilken bra och tydling jämförelse! Det som sägs omöjligt för cykel, är självklart för bil. Vi är så låsta och fångade av rådande tillstånd och normer. Vi har så svårt att frigöra oss. Tack för att du hjälper oss med det!
Krister Isaksson
Mia, stort tack! Vad roligt att du uppfattar inlägget så, lite av min ambition med bloggen. Att visa alternativ, att visa att det finns andra och bättre lösningar/vägar att gå. Det behöver inte vara som det är.
Hans
Klockrent!
David
Efter att ha funderat lite på detta efter att jag läste inlägget, så inser jag att det egentligen redan finns denna lösningen för cyklister som du efterfrågar. Det finns många korsningar där cyklister redan kan svänga höger utan att behöva åka igenom trafikljuset, precis som du exemplifierar för bil. Det är ganska vanligt att cykelvägen helt enkelt går innanför bilvägen och genar runt kvartershörnet utan att få något trafikljus alls. Tänkte på det idag när jag cyklade hem från jobbet och kom i korsningen sankt sigfridsplan i Göteborg. Där kunde jag som cyklist enkelt svänga höger utan några stopp för rött, hade jag dock cyklat rakt fram så hade jag behövt stanna för rött. Så jag tycker inte att det är så svart och vitt som du påstår Krister, inte i detta fallet. Håller annars med dig angående principen att det borde skapas möjligheter att kunna svänga höger vid rött om det är säkert.
https://www.google.se/maps/@57.6978044,11.9980012,3a,75y,129.14h,76.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1snvjovqnQXy9M_FBOziHaqQ!2e0!7i13312!8i6656
David
Komplettering till tidigare text. I bild fyra som du visar ovan finns exempel på att cykeln också får samma fördel att kunna svänga höger utan att behöva stanna för något trafikljus, precis som bilen som svänger höger.