Låt oss räkna lite
”En vecka att röja undan det värsta”
Så sa Mats Freij, pressansvarig på Trafikkontoret, i DN igår. Vidare sa han att ”Men vi jobbar med alla resurser vi har” . Och i artikeln anges att det är 150 fordon som arbetar med snöröjningen i Stockholms stad. Så låt oss då gå igenom vad dessa 150 fordon ska snöröja:
153 mil gator
211 mil gång- och cykelbanor
Sen finns det 8 000 meter kajer. Låt oss säga att hälften ska snöröjas.
Totalt: 364 mil
Antal mil trottoarer uppges inte i stadens ”Snyggfakta”, men det är kanske hälften av gatumilen, säg 75 mil. Nu är det ju så att i ytterstaden röjer man ju bara ena sidan av gatans trottoarer så vi kanske ska minska siffran till 50 mil. Grunden för mänsklig förflyttning, att gå, är inte möjlig på hälften av ytterstadens trottoarer under vintern. Det är som Mats Freij säger Det är inte roligt att bo i en närförort när det har kommit så mycket snö. Sedan har Trafikkontoret även ansvar för ett antal större parker som ska röjas med dessa fordon.
Så då är vi uppe i totalt 414 mil (säkert några mil fel hit eller dit). 414 mil och 150 fordon (jag utgår från att det är snöröjningsfordon). Det blir ca 2,8 mil per fordon, 28 000 meter. Låter detta som en rimlig kapacitet? Nej självklart inte och vi har ju svaret så fort vi ger oss ut på stadens trottoarer, cykelbanor, gator och parkvägar att det på långa vägar inte räcker till. Och vi har haft det svaret ett antal gånger och år nu under 2000-talet. Och varje gång får vi höra Mats Freij på Trafikkontoret beskriva hur komplicerat det är, att om det inte vore för alla människor som bor, lever och rör sig i staden skulle de fixa biffen – människor är så att säga i vägen antingen dom går, cyklar, kör bil eller parkerar sina fordon. Men om parkerade bilar nu är ett sådant stort problem, varför förbjuder ni inte gatuparkering vintertid? Sen ska han enligt steg 1a i Trafikkontorets mediautbildning alltid avsluta med att visa handlingskraft: ”Men vi jobbar med alla resurser vi har” . Det är väldigt sällan vi hör någon form av självrannsakan i dessa intervjuer. Det handlar ju om att inge förtroende, men Mats det är sedan länge förbrukat…
Jag tycker att Trafikkontoret borde insett för länge sedan att så här ser verkligheten ut och det är dags att utforma vinterväghållningen därefter. Då brukar invändningen komma att det är för stor kostnad, det är inte rimligt att ha den kapaciteten. Men har vi råd att inte ha den kapaciteten? Vad innebär det för kostnad för staden och för samhället att ha det som vi har det dessa dagar? Detta är ju inga kostnader som drabbar Trafikkontoret så att man där skulle känna något större ansvar för detta är väl kanske inte så konstigt. Hur skulle det se ut om det fanns mer än dubbelt så många fordon och en snöröjningsstyrka som verkligen arbetade när det snöade? Dygnet runt, på löpande band, i skytteltrafik. Visst kostar det men vi får ju något också…
Antal kommentarer: 8
Pelle
Måste ändå säga att redan på torsdagsmorgonen, dagen efter ovädret, gick det mycket bra att cykla in från norrort. Bäst som vanligt var Solna! Andra kommuner ta efter tack.
Johannes Westlund
Det finns en ytterligare fråga:
Vad skulle det kosta att tekniskt eliminera problemet genom smarta lösningar? Säg exempelvis uppvärmda huvudcykelstråk och trottoarer i centrum. Då skulle man skaffa sig massor mil svårröjda ytor man slipper röja. Så kan man koncentrera sig på det som går lätt att ploga istället.
manne
här i stans lokala tidning angavs att en plogbilsförare kört 30 mil under den natten det snöade som mest ! Så 2,8 mil/fordon som du anger låter som rätt slött tempo!
Krister Isaksson
manne, han kan ju ha kört fram o tillbaka samma sträcka många gånger! 😉
Erik Johansson
Efter snöovädret var det städdag hos oss, på vår 100m långa bakgata plogade dom i 20 min eller 30 min. Det blir 1.5 km eller 2.5 km på en 8 timmars natt.. Men då var det väl plogat.
Krister Isaksson
Erik, ja så ser det ju ut på många, många platser runt om i staden och då kan vi ju tämligen lätt räkna ut, något som uppenbarligen ansvariga på Trafikkontoret inte klarar av, att kapaciteten inte räcker till på långa vägar. ”En vecka att röja undan det värsta” kommer ju inte heller räcka. I söderort där jag bor är fortfarande mängder av gångbanor, trottoarer och cykelbanor ännu inte plogade, en vecka efter snöfallet. I vårt samhälle har vi ju en stark tilltro till ledarskap och vi ser och påminns ständigt om detta när chefer/ledare inte klarar av sin uppgift. Här har vi då en situation som ständigt upprepar sig, trots beslut och ökade budgetar klarar Trafikkontoret inte av sin uppgift att se till att människor kan gå och cykla när det snöat. Kanske dags att rensa i leden när uppenbarligen varken viljan eller förmågan till att förbättra snöröjningen finns…
Cornelis Harders
Teoretisk räcker kanske stadens 150 bilar för att få undan snön, men det ska jämföras med Arlanda 70 bilar. Enligt Swedavias uppgifter fanns det 70 bilar i drift under förra veckans värsta snökaos. Mot bakgrund av detta borde staden ha många fler bilar ute än enbart 150 för att kunna garantera bra framkomlighet för alla trafikslag. Undrar förresten hur Swedavia får fram alla dessa bilar och vilken personal som bemannar dessa. Alla dessa personer sitter nog inte och fikar när det inte finns snö antar jag. Skulle vara intressant att ta del av deras upplägg. Det är tydligen lönsamt för Arlanda att ha denna styrka i ”reserv”. Men borde inte de (samhälls)ekonomiska intressen i stan var minst lika stora som på Arlanda. Den stora skillnaden är dock att staden inte belastas av det ekonomiska bortfallet av ett snökaos som varar i flera dagar. I dessa fall är det du och jag som får betala. I fallet Arlanda drabbas Swedavia direkt när flygplatsen behöver stängas.
Jag gjorde en intressant observation i tisdags. Jag kom hem med flyg till Arlanda i tisdags kväll. Det snöade rätt bra; det hade kommit flera cm den kvällen. På Arlanda kunde jag konstatera att det var högsta beredskap för snöröjningen på den sk airside; armadan med plogbilarna körde fram och tillbaka över banorna. Jag tog sedan bilen hem till Vallentuna; även då en hel del snö vägarna bland annat på E4, men jag mötte dock inte en enda plogbil på den bilfärden på dryga 30 min. Och det såg inte heller ut som om en plogbil hade varit där nyligen. Nu gick det alldeles utmärkt att köra, förutom för bilen som hade snörat runt på E4:an norr om Upplands Väsby, och det hade nog säkert gått alldeles utmärkt att landa på Arlanda med den lila snömängden som kom. Skillnaden är nog att vissa verksamheter giller att ha en bra framförhållning, medan andra väntar tills det är för sent. Det senare har nog säkert också att göra med hur avtalet med entreprenören ser ut.
Krister Isaksson
Cornelis, det är också uppenbart att staden och swedavia gör helt olika bedömningar vad en så kallad ’normalvinter’ är. Staden säger sig ha budgeterat för en normalvinter och i detta ingår INTE bortforsling av snö. Trots att staden varit tvungen att forsla bort snö cirka hälften av åren under 2000-talet! Så vad är en normalvinter? Det är ju också så att det nuförtiden är vanligt med dessa snöväder, något klimatforskare och meteorologer varnat för många år nu. Och vad gör och lär sig Trafikkontoret och stadsdelsförvaltningarna? Ja inte särskilt mycket får man konstatera…