Klosterleden – Camino Birgittae
Blogg

Klosterleden – Camino Birgittae


Jag är ingen pilgrim. Åtminstone inte i ordets verkliga betydelse. Som ateist söker jag ingen gudomlig förlåtelse. Men jag gillar historia. Så för mitt nästa lilla äventyr, blir det att följa Klosterleden som går på tvären genom Östergötland. Tanken är att följa den ursprungliga leden, inte den nyare som nästan enbart går på allmän väg. Det blir ca 240 km på blandat underlag och jag räknar kallt med att få knuffa och bära cykeln en del. Att göra det på en dag är kanske väl mastigt, speciellt om jag ska hinna stanna och titta på ruiner, forntida försvarsvallar med spännande historia och härlig östgötsk natur.

Jag tänker att jag återkommer med vägbeskrivning och tips i denna fråga när jag kunnat genomföra turen. Just nu väntar jag på nytt bakhjul till Fargo:n. Pax et Bonum!
kl-converted-page-001

 

*En pilgrimsled från Kolmården med Ödekyrkan och Kolmårdens djurpark som startpunkter i nord-öst och Alvastra kloster som utgångspunkt i söder med Vadstena som mål. Klosterleden sträcker sig från Östersjön till Vättern och går över 25 mil. Namnet Klosterleden kommer sig av att pilgrimsleden passerar 11 kloster och 5 olika klostertraditioner. Östergötland var under medeltiden Sveriges mest klostertäta område. Här byggdes våra första kloster, Vreta och Alvastra. I nutid finns två verksamma kloster på Klosterleden, S:ta Birgittas abbedi Pax Mariae i Vadstena och Heliga Hjärtas kloster vid Omberg.

Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Inbjudan: Runt Glan på grus – Solodarity Ride
Blogg

Inbjudan: Runt Glan på grus – Solodarity Ride


Text på originalfotot: ”Start för cykelloppet, Glan Runt, maj 1934,” Norrköping.” Foto: Linér, Norrköping. Originalet tillhör SCIF. Bildnummer: 04290

Hade tänkt att 2020 skulle vara året då jag i all blygsamhet lanserade Velonavia Gravel Series. Knappt hade vi svalt öl och burgare efter den första ”deltävlingen” så landade Covid-19 i vår vardag och mycket förändrades. Även om, i all ärlighet den kanske inte lockar 50 deltagare, så tänker jag att deltävling 2; Runt Glan* på grus görs som en solodarity ride. Visst vill du cykla med polarna, gör det! Dela gärna din tur under #hashtaggen #velonavia och tagga mig @velonavia

Inbjudan

Runt Glan på grus

När: du vill…

Längd: 71 km

Bana: .gpx på Komoot GGG Där kan du även se banprofi och underlag.

*Glan Runt var i sin storhets dagar ett cykellopp (varför ska vi alltid cykla runt sjöar??) med dryga 10000 startande men har de sista åren inte körts alls.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

RR: Giro d’Ostrogothia
Blogg

RR: Giro d’Ostrogothia


Eftersom drömmarna om tre dagars grusvägsmys grusades (ha!) så fick det bli grusvägsgnetande på hemmaplan i stället. Så här kommer, med intrycken i någorlunda färskt minne, en ride-report från Giro d’Ostrogothia

Dag 1 Åby-Simonstorp-Hävla-Byle-Regna-Ljusfallshammar 116 km

Delvis molnigt, 11 ° C, Känns som 11 ° C, Fuktighet 37%, Vind 3 (8) m/s från NV 
Uppehåll


Med lastad cykel och på blandat underlag (asfalt, grus och lite stig) gav jag mig i väg i motvinden. Det finns alltid en känsla av pirrig förväntan när jag sticker ut, må det vara en kort övernattningstur på bekanta stigar eller som nu en lite längre tur i bitvis nya nejder.

Solen sken i alla fall och jag fick ett par lyckönskningar på vägen av den vakt jag mötte på en grusväg mellan Kalbo och Brenäs. Vägen skulle fräsas så det var bara för mig att invänta lotsbilen (!). Jag berättade om min tur till Spanien förra sommaren och även om vaktens blick avslöjade att han trodde jag var galen så skickade han iväg mig med ett ”lycka till”.

Straxt innan övernattningsplatsen vid Kärnskogsmossens naturreservat och den gamla militära stugan Bergön så fick jag cykla några kilometer på banvallen från Pålsboda-Finspångs järnväg vilket alltid är trevligt och dessutom sår en idé i mitt sinne…

Dag 2. Bergön-Godegård-Motala-Vadstena-Borghamn-Omberg-Ödeshög-Sommen-Torpön-Österbymo 225 km

Molnigt, 6 ° C, Känns som 3 ° C, Luftfuktighet 66%, Vind 3 (10) m/s från SO 
Regn från kl 13.00 till 21.00

Satte klockan på fem (!!). Ville komma upp och se om jag hade chansen att få se orrspelet som utspelar sig varje år i månadskiftet april/maj. Till min stor glädje var det fyra orrhanar  ca 50 meter utanför stugfönstret. Det gick inte att ta en bra bild genom de smutsiga fönstren och jag ville inte skrämma dem och gå ut för en närmare titt. Nöjd så kröp jag tillbaka i sovsäcken, bara för att någon minut senare få besök av tre hurtiga pensionärspar, ingen coronadistansering där inte. Jag stängde dörren om mig och hörde dem inta morgonkaffet.

När de sedan gav sig ut för fågelskådande gick jag upp, åt frukost och packade cykeln för min dag söderut.

Vädret hade under natten blivit sämre och vinden vänt, men under förmiddagen så såg jag solen emellanåt.

Nere vid Vätterns vatten, vid foten av Omberg, så började det regna. Ett regn som sedan följde mig resten av dagen. Det gjorde i sin tur att mobilen fick ligga i fickan och antalet foton blev lite färre. Men Omberg är fint, även i regnig skrud. Österut och in i skogen, mot Sommen och färjetur till Torpön. En färjetur med förhinder skulle det visa sig. Hel- och halvtimme från färjeläget på Torpön sa hemsidan och med par minuter tillgodo så nådde jag den norra sidan. ”Ring på knappen för färja” sa skylten, så jag ringde, två gånger till och med. Klockan blev avgångstid, men färjan låg stilla på andra sidan. Jaha tänkte jag stilla för mig själv, antingen var jag EN minut sen, eller så blev kaptenen sur för att jag ringde TVÅ gånger så jag ställde mig i kuren och väntade på nästa avgång. Tio minuter innan det är åter dags för färjeavgång, så trycker jag åter på knappen, en gång enbart dock. Klockan går åter över tiden. Va f-n? Hittar ett nummer som jag ringer. Det går till cafét som är stängt men mannen som svarar lovar ringa någon. Någon minut senare ser jag hur en person kommer ner till färjan och den börjar sin sakteliga färd över sundet. Kaptenen ber om ursäkt, knappen har inte funkat på länge, han såg ingen bil i kikaren, vill du ha en smörgås, nej det kostar inget och fem minuter senare är jag åter på cykeln. Lite kallare och blötare än vad jag hade hoppats.

Målet för kvällen är raststugan vid Klintens naturreservat vid Försjön. Faktiskt 3.5 kilometer in i Småland.

Dag 3. Försjön-Österbymo-Svinhult-Ydrefors-Horn-Falerum-Gusum-Ringarum-Söderköping-Norrköping-Åby 230 km

Molnigt, 5 ° C, Känns som 2 ° C, Luftfuktighet 92%, Vind 3 m / s från NNV
Regn till och från hela dagen. Stundtals även hagel.

Stugan mysig och charmig som få läcker dock. Som tur va hade jag min bivy-säck med mig så jag som gott. Efter morgongröt och kaffe så satte jag mig åter i sadeln för cykling genom de djupa skogarna i gränslandet mellan Östergötland och Småland. Man förstår att det var ett hårt liv här och att dessa trakter åderläts hårt under emigrantvågorna till ”Amerkat”.

Någongång efter lunch när jag tittade på potentiella övernattningsplatser så kom tanken om att i stället för att korsa Slätbaken och Bråviken med färja istället styra kosan hemåt. Visst det skulle åter bli en lång dag och kanske inte riktigt det planerade turen, men min rutt mina regler!

Epilog

Nu återstår cykeltvätt och materialvård. Samtidigt smids nya planer för nya äventyr…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Social distans(ering) i stället för Cabin Fever
Blogg

Social distans(ering) i stället för Cabin Fever


Tanken var ju att under nästa veckoslut bege sig till Jönköpingstrakten för några episka dagars lidande och njutning på cykeln. Sedan kom Covid-19 och mycket om inte allt ställdes på ända. Tänker att jag gör något eget med start nu på söndag eftermiddag. Östergötland, ett av Sveriges 25 landskap med en yta på nära 10.000 kvm och cirka 500.000 invånare.

Som kartintresserad yngling tyckte jag mig alltid kunna se ett huvud i profil i landskapets gränser. Ser du det? Ögat vid Motala, Ombergtrakten är näsan och munnen sjön Sommen. Får se om jag kan rita av det i Strava? Följ mig på Instagram under turen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Virtuell Cykelmässa 2020


Det var ju den här helgen som cykelintresserade skulle samlas på Stockholmsmässan för tre dagar med cykling och cyklar i alla former. Nu blev det inte så som bekant. Tänkte att jag trots allt skulle dela med mig av mitt lilla bidrag till mässan, och börjar givetvis med mina gäster:

Cykelradion med Anders Adamsson och Tomas Jennebo behöver inte någon närmare presentation. Lyssna på deras senaste avsnitt, som inte blev riktigt som det var tänkt:

La Lepre Stanca som bland annat, om allt vill sig väl, arrangerar Cabin Fever valborgsmässohelgen:

XL Biking 

Cyklister kommer i alla former, åldrar och storlekar. Ebbe gör ett viktigt arbete med att belysa att även personer av den större storleken kan och vill cykla, och att de ska bemötas som cyklist, och inget annat, av medcyklister, handlare och branschen. Obrigado Ebbe! 

Själv skulle jag medverka i workshopen och ge enkla handfasta tips för den som vill prova bikepacking

Och på stora scenen där jag skulle berätta om min cykeltur till Spanien förra sommaren Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Cabin Fever förberedelser


Bara två månader kvar till Cabin Fever! Sh*t! Dags att steppa upp träningen! Med 600 km under Valborgsmässohelgen i Jönköpingstraktens utmanande terräng så gäller det att vara väl förberedd. Förberedd vad det gäller träning och material. Vad det gäller det senare känner jag mig hemma. De senaste sex årens bikepackingturer, korta och längre, har gett mig den erfarenhet jag behöver. Då är det träningen då…

Senast jag ”tränade” var vintern 2013/14. Jag hade bestämt mig att fyra år efter min olycka göra comeback som multisportare i Åre och Haglöfs Åre Extreme Challenge:

Sedan dess har jag inte tränat. Jag har cyklat en hel del. Men inte tränat med någon direkt tanke. Förrän nu då. Fram till Cykelmässan den 20 – 22 mars är min plan fem Zwift-pass i veckan (Gravel Grinder-programmet), så mycket vardagscykling som möjligt och ett till två längre pass i veckan, gärna i samband med övernattning. Förhoppningsvis ger det mig en god grund att stå på när Valborggsmässohelgen är här…

Vad är Cabin Fever? 👇

http://www.laleprestanca.se/event/cabin-fever/Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*