Hur insnöad får man vara?
Så sa Mats Freij, pressansvarig på Trafikkontoret, häromdagen i DN. Tror han att det på något sätt undgått oss, vi medborgare, att vi inte kommer fram på trottoarer, gångbanor, cykelbanor,…? Jag tror också vi medborgare insett att staden, via sitt Trafikkontor och stadsdelsförvaltningar, inte klarar uppgiften att säkerställa framkomlighet för alla trafikantgrupper inom rimlig tid. I går började man röja trottoarer och gångbanor utefter huvudgatorna i den delen av söderort jag bor i. Det är nu en och en halv vecka sedan snöfallet. De är långt i från klara och till helgen väntas mer snö. Detta är ju inte första gången under 2000-talet det faller större snömängder under en kort period. Gör man en mediasökning så dyker Mats Freij upp ungefär vartannat år och som en papegoja upprepar han samma visa gång på gång. Det vi kan konstatera är det som nuförtiden är normalvinter, dvs. att det under korta perioder kommer stor nederbörd, har helt gått förbi Trafikkontoret. Detta har ju klimatforskare och meteorologer varnat för bra många år nu och vi upplever det men varför lyssna, se och lära Trafikkontoret.
Vidare säger Mats Freij så här: ”Vi har 25 kranskommuner som också snöröjer och det innebär att det finns för få resurser att sätta in. Och att ha avtal för den här sortens resurser skulle göra att man kom upp i kostnader som ingen skulle acceptera.”
Jaha, först finns det alltså inte resurser, de är upptagna överallt. Sen finns det resurser men då handlar det om att kostnaden är för stor (den här invändningen kommer alltid som ett brev på posten och jag skrev om den i ett tidigare inlägg). Men hur vet vi att kostnaden är för stor? Har Trafikkontoret någonsin talat om vad som behövs för att få en hög kvalitet och tillförlitlighet på vinterväghållningen? Sedan kan man ju undra vilken kostnad? Jag misstänker att det Mats Freij menar är Trafikkontorets kostnad, för inte har kontoret gjort någon studie vad dagens urusla snöröjning innebär för samhällskostnader, eller? Gjorde Trafikkontoret en sådan studie tillsammans med en medborgarundersökning så misstänker jag att det skulle visa sig att kostnaden inte alls är för hög, svaret skulle troligen bli att den nivå som är idag är oacceptabelt låg.
– Just nu är det ointressant hitta syndabockar. Men vi kommer att analysera och reda ut vad som har gått fel om det är resursbrist eller ett systemfel, säger Mats Freij.
Vi behöver inte leta och hitta syndabockar. Detta har upprepats med jämna mellanrum under 2000-talet och i slutändan är det staden, via sitt Trafikkontor och stadsdelsförvaltningar, som har ansvaret. Det är högst oroväckande att Trafikkontoret inte verkar inse detta…
Antal kommentarer: 12
Jonas T
Så är det. Tror också att även entreprenören många ggr/i de flesta fall saknar kompetens, vett och sans. Det kan väl inte vara så att kommuner beställer plogvallar mitt på regionala cykelvägar eller på gång- och cykelvägar som i det sistnämnda fallet gör att vuxna och barn måste gå runt och ut i körbanan där det är 50 km/h. Eller tänk om beställningen verkligen ser ut så: ”Gör gärna snövallar lite här o var på cykelbanor, de kan väl ta det lite lugnt, se sig för, leda cykeln. Annars blir det så dyrt. Men stora p-platser måste plogas extra noga. Särskilt infarts-p för bilar. Infarts-p för cyklar kan ni gärna använda som snöupplag. Lycka till.”
Krister Isaksson
Jonas T, ja det är en riktigt soppa detta, ett träsk utan dess like och ingen vill ta riktigt ansvar för situationen. Och i kläm i denna urusla hantering kommer vi brukare. Avtal, kontrakt och pengar blir viktigare än vilka möjligheter vi medborgare har att ta oss fram.
ekstromenator
Det rullar ca 150 traktorer dygnet runt sedan förra förra tisdagen då snön började vräka ner, det är någonstans mellan 200-300 lastbilar som kör dygnet runt för att frakta bort snön, arbetet är delvis nere under rusningstrafiken då man passar på med skiftebyte och tex bränslepåfyllning, verkstaden är bemannad dygnet runt för att maskinerna skall fungera (trasiga plogar mm) + extrainhyrda mekaniker ute i fält, dryga 50-talet trappskottare håller på med handskottning där plogarna ej kommer fram. Det räcker inte ens för att hålla efter gatorna rena från snö eftersom det fortfarende snöar. Sen vintern började har det förmodligen fallit mer snö än hela förra vintern. Tyvärr prioriterar inte beställaren Stockholm stad och Trafikkontoret Cykelbanor även och flera större pendlingsstråk är röjda. Något som också falerar mycket när det kommer så mycket snö är att cykelbanan ligger brevid bilvägen, eftrsom snön inte går att få bort snabbt nog i dessa volymer plogas den helt enkelt upp på cykelbanan efter beställarens prioritering. Jag är väldigt glad att min sträcka jag cyklar börjar bli riktigt bra plogad, men det dröjde till i onsdags innan den började blir någorlunda cykelbar. Till detta kommer förstår att det är flera olika entrepenörer som utför arbetet och kartering över plogområden är diffusa och oklarheter om vem som är ansvarig för vissa gator därför gör att det inte blir plogat alls… / Thomas (jobbar inte med vinterväghållning, men hos en av dom stora entrepenörerna)
Krister Isaksson
ekstromenator, du beskriver tydligt att resurserna är otillräcklig. Att systemet med olika områden och entreprenörer är som gjort för strul om beställaren inte är mycket tydlig samt noggrant följer upp insatserna. Så sker uppenbarligen inte i tillräcklig omfattning…
ekstromenator
Lite så är det, ingen betalar för att 200 maskiner skall stå stand-bye ifall det snöar, ja det finns över huvud taget inte så många maskiner disponibla när det snöar tillräckligt mycket. När det kommer i sådan mängd på så stora ytor som stockholms gator utgör kallas det in traktorer från alla möjliga håll, tex bönder från mälaröarna eller lastbilar utanför stockholms län. Jag tror att huvudproblemet är beställaren trafikkontoret som inte vill betala för den extra kostnaden, inte blev det bättre när förra vintern var relativt mild. Ett exempel är att jämnföra med Arlanda, vintern 2011-2012 röjde dom totalt 250000 kubikmeter snö på Arlanda, förra veckan plogade dom undan 200000 kubikmeter på 1 1/2 dygn som detstora snöfallet var. Bromma stängdes helt trots att dom bara har en bana att ploga. För ovanligheten skull kan man faktiskt säga att det blev ett riktigt snökaos, inte blir det bättre av att det faller 5 ibland uppåt 10 cm om dan under uppröjning från förra vecka vilket dessutom styr onödigt många fordon till huvudgatorna. / T
stefan
man ska inte cykla i snö
Krister Isaksson
stefan, det var ju en insiktsfull och begåvad kommentar, ungefär som att man ska inte köra bil när det är sommar och fint väder för då ska man cykla.
Dmitri
Tror nog att det viktigaste poängen här är hur många medborgare väljer att inte gå ut och jobba, fika, äta, handla och supa på grund av att det är stopp i kollektivtrafiken, trottoarerna är oframkomliga och snöras-skyltar blockerar många trottoarer.
Borde inte det konsumtionsbortfall (läs: skatteintäkter samt pengar i kassan på företagare som sen spenderar…. ja, ni vet) samt inkomstbortfall i form av människor som inte kommer till jobbet, vara större än eventuella extrakostnader för snöröjning?
Och förtroendet för en fungerande statsapparat borde väl inte heller underskattas kanske?
Vad gäller att det bara finns 50 ”trappskottare” så hoppas jag att det är ett skämt. Bara 50 personer som skottar för hand i Sveriges huvudstad? Största skämtet någonsin.
Och vad gäller dessa traktorer, så cyklar jag i stan varje dag, mest på natten och tidigt på morgonen, och har kanske sett sammanlagt 6-10 traktorer/plogar/lastbilar (var av 3 på samma ställe). Sen det här övädret började. Och aldrig de gånger jag har åkt dagtid.
Man kan tycka att det borde finnas plogbilar som åker hela dagarna och jobbar. Och man kan faktiskt borsta snön också för att underlätta framkomlighet för gående och cyklar. Men det verkar som att det rycker fram ett gäng mitt i natten, fixar de stora gatorna och sen åker hem på dagen. Är det inte städnatt på din lilla gata? Tough luck sucker! Kanske nästa vecka… om vi hinner.
Krister Isaksson
Dmitri, precis och dessa samhällsekonomiska kostnader är inte framtagna och ställda mot vad snöröjningen kostar idag. Skulle det göras samt en studie vad medborgarna vill ha och är beredda att betala tror jag vi skulle se en helt annan nivå på snöröjningen. Förutsatt att Trafikkontoret klara den uppgiften vilket jag ibland tvivlar på…
Janne
Ja, visst är det bedrövligt att det skall vara så svårt att klara vintern i Sveriges huvudstad. Själv bor jag i Sandviken och måste säga att även om det kommit mer snö här än i Stockholm så hanterar man det på ett överraskande bra sätt, faktiskt t.om bättre än i Östersund där jag också haft mina bopålar. Cykelbanor prioriteras oftast och det är ytterst sällan det inte går att komma fram bra med cykel. Att cykla på bilvägarna är heller inget problem.
Jag bodde också i huvudstaden under 14 år på 70 och 80 talen och kaoset blev det redan då så fort det kom en snöflinga. I ärlighetens namn måste man dock medge att snöröjning i en stad med Stockholms ansträngda infrastruktur och folktäthet är betydligt knepigare än i en mindre stad. Men då inställer sig genast frågan, varför i hela friden måste man packa ihop alla människor på ett ställe där både bostäder och fungerande infrastruktur blir en bristvara?
Jag läste någonstans att man gjort undersökningar som visar att den samhällsekonomiskt gynsammaste storleken på en stad är ca: 100000 invånare. Med dagens kommunikationsmöjligheter kan man därför tycka att utvecklingen borde gå mot mindre städer som skulle vara betydligt bättre för både ekonomi och livskvalitet men tyvärr verkar det vara en omöjlig tanke för de flesta.
Härligt med riktig vinter förresten!
ekstromenator
Dmitri, det finns säkert många fler. 50-talet representerar bara den entrepenör jag jobbar för, det finns fler entrepenörer och tror även tex Samhall har ett antal ”gubbar” ute för att hålla efter oplogbara ställen.
Jonatan
I jönköping (som för övrigt måste vara cyklingens pyong yang (här bygger man inte cykelbanor – man förbjuder cyklister! Och ställer sig sedan och bötfäller så många cyklister man orkar!) plogas det vad jag märkt över huvud taget inte. flera cm. snömodd på bilvägarna och tjocka islager på gångvägarna. (bilvägarna saltas lite godtyckligt och gångvägarna grusas lika godtyckligt)