Blogg

Farliga hinder utlagda – polisen agerar


 

”Enligt Stockholmspolisen var det bara tur att ingen allvarlig olycka inträffade.”

Så stod det i SvD och det handlar inte om detta:

 
Foto: Anders


Foto: Mikael Ström


Foto: Olof E


Foto: David Sandgrind


Foto: David Sandgrind

Foto: Mattias Bengtsson Byström


Foto: Mattias Bengtsson Byström


Foto: Jonas


Foto: Mikael Ström

Nu handlar det inte om farliga hinder på cykelvägar. Det handlar om bilvägen:

 

Sverigers Radios trafikredaktion varnar självklart för dessa faror. När det gäller biltrafik…:

Så det som är farligt och kan leda till allvarliga olyckor för biltrafiken är mer eller mindre en standardlösning på cykelvägarna. Där är det inte några ungdomar som begår lite bus och lägger ut några stenar. Där är det vuxna yrkesmän som får betalt för sin kompetens och som lägger ut sten och betong på cykelvägen.

I dessa fall behöver polisen inte använda sig av spårhundar för att få tag på förövarna. Bara att vända sig till aktuell kommun så sitter skurkarna där och trycker. Fast känner jag polisens rätt så ser de inte detta som framkallande av fara för annan. Trots att olycksdata och forskning från bl.a. VTI säger något helt annat…

Så här enkelt skulle vi kunna stoppa blister på cykelvägarna. Vilket skulle vara säkrare och framkomligare för cyklister. Men det gör vi inte.

Det är skillnad på trafikant och trafikant i nollvisionens Sverige.

 

Relaterade inlägg:

 

 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 13

Eva

Bra, mycket bra! Min faster cyklade på en sådan där sten, det var mörkt och den var nyligen utlagd. Hon bröt lårbenet och är fortfarande inte återställd två år efter olyckan. Hon har även slutat cykla…


Krister Isaksson

Eva, tack! Tråkigt att höra om din faster, hoppas det går åt rätt håll och att hon hittar tillbaka till cykeln. Tyvärr är detta inte något enskilt fall utan det sker om och om igen så länge det fortsätter att se ut så här på landets cykelvägar. Inkompetensen och nonchalansen är påtaglig.


Johan

I de flesta fall är dessa stenar utplacerade för att förhindra biltrafik.


Peter

Bilisterna får väl ta det lite lugnt bara om det ligger stenar som hinder i vägbanan. Det är ju ingen tävling…
(OBS ironi)


Krister Isaksson

Johan, visst är det så. Finns dock bättre och säkrare bilhinder att använda sig av på cykelvägarna:
http://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/stoppa-motormannen.htm
http://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/stoppa-motormannen-det-gar-at-ratt.htm


Thomas

Johan, på motorväg och motortrafikled får man inte cykla. Det händer så otroligt sällan att folk gör det trots ofta breda och fina vägrenar, att det inte anses nödvändigt att sätta upp stenar/betongsuggor/bommar mm för att förhindra cyklister från att cykla där. Möjligen en extra ”cykling förbjudet” skylt ibland för att förtydliga.
Varför behövs dessa hinder för att förhindra bilister från att köra på gång- och cykelbanor?
När cyklister gör fel ger man sig på cyklisterna. Rätt. När bilister gör fel ger man sig på cyklisterna. Fel.


Andrej

På dessa bilder ser jag bara:
1. Hinder för biltrafik, som inte avser, och ej heller hindrar mig som cyklist. Tvärt om, samhället värnar därmed om mig som oskyddad trafikant.
2. Medel att få ner hastigheten på utsatta platser – i korsningar, branter … – där vi ofta krockar.


Krister Isaksson

Andrej, då har jag ett förslag. Läs några av mina andra inlägg som jag länkar till ovan så kanske en annan bild av verkligheten dyker upp…
Sen tycker jag du ska pröva att färdas med cykelkärra eller lastcykel också, så kan du återkomma om du ev blir hindrad eller ej.


Anders J

Hur kan man som bilist få för sig att köra på en cykelbana? Helt obegripligt för mig. Gång/cykelbaneskylten betyder för en bilist samma sak som ’fordonstrafik förbjuden’.


Mia

Så när bilförare bryter mot regleverket och kör på gång- och cykelvägar ”straffas” cyklister. Tänk om vi skulle göra något motsvarande på bilvägar, ibland cyklar ju cyklister på vägar de inte får cykla på. Så låt oss då slänga ut lite hinder hur som helst, som syns dåligt, utan förvarning osv. på vägarna som hindrar/försvårar och gör det farligt för biltrafiken. Nä trodde väl inte det, det är ju ”riktiga” trafikanter där, inte leksakstrafikanter som man kan leka lite hur som helst med…
Tack Krister för din blogg, allt du kämpar med och försöker göra för de som cyklar.


Mikael

Om bild nr 10 är från Almvägen/Klemens väg i Sollentuna är den (efter klagomål) åtgärdad nu.


Håkan

Visst är det själva den att det ska behövas hinder som stoppar bilarna från att använda cykelbanor? Bilister brukar ju ofta säga att vi cyklister ska lämna vägen och använda cykelbanan. Vore tråkigt om bilister gör samma sak. Vi har samma problem i staden som jag bor.


Liggist

@Andrej: Har du försökt cykla med handikappcykel, trike, lastcykel, eller något i den vägen förbi dessa hinder? Du tycker inte att det är problematiskt med mörka betonghinder i mörk tunnel med begränsad sikt? På vilket sätt minskas kollisionsrisken när cyklister och fotgängare trängs ihop i enkelspår? Dessutom brukar det inte bli sopat vid dessa hinder … Och personligen gillar jag inte att endast ha 30 cm dålig grusväg att balansera på mellan metallbom och dike, men det är jag det.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Cykeljouren goes airborne!


 

Den här årstiden innebär ofta mer eller mindre överväxta cykelvägar på många platser. Grönskan exploderar och våra kära väghållare är väl inte direkt experter på att sköta om cykelvägarna så att de är säkra och trygga att färdas på.

Men!

På min cykeltur i söderort i Stockholm stötte jag på detta:

På ett fält var det fullt av människor och där fanns också tio stycken sågklingor på en lång axel. Denna axel monterades sedan på en helikopter:

Och sen bar det av rakt upp i luften och fullt röj bland växtligheten utmed cykelvägen!

Växtligheten längs söderorts cykelvägar kommer röjas på mindre än ett dygn nu när Stockholms cykeljour goes airborne!

Passade på att fråga vilka åtgärder som skulle vidtas på marken så att gående och cyklister inte skulle råka illa ut när denna maskin kommer farande. Det hade man inte tänkt på var deras svar!

Snacka om röjfest!

 

Relaterade inlägg:

 

Ps Ni gick väl inte på detta? Ds

 


Antal kommentarer: 1

Anders J

Var det inte nåt sånt här i en James Bond-film?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Stoppa motormännen – det går åt rätt håll!


 

Vi som cyklar är vana vid att mer eller mindre vansinniga bilhinder dyker upp lite hur som helst i cykelvägnätet.


Två stora stenbumlingar på gång- och cykelvägen, inte ovanligt att sådana används som bilhinder på gc-vägar. Syns bra i dimman, i mörker, i motljus eller? Foto: Mattias Bengtsson Byström

Jag har skrivit mängder av inlägg om detta och publicerat ett stort antal bilder på bloggen, twitter och facebook på dessa vansinniga hinder. Hindren orsakar olyckor och innebär många gånger stora framkomlighetsproblem för cyklister (och för permobiler, rullstolar, barnvagnar mm).

Men nu kanske vi kan ana en förändring?

Så här såg det ut på en gång- och cykelväg i Sollentuna:

Nu ser det ut så här på platsen:

Et stort steg i rätt riktning!

Bra jobbat av Sollentuna kommun och företaget ATA. Tre stycken ATA Citypost-pollare i plast som är eftergivliga, har en tydlig färg och högreflekterande reflexer. Pollarna är enkla att montera samt att demontera vid drift och underhåll av gc-vägen.

Pollarna innebär en markant skillnad i synbarhet samt att det nu är lättare för cyklister att passera och mötas vid hindren. Särskilt med lastcykel eller cykelkärra.

Nu vill jag se mer av detta runt om i landet. Och vem vet, det kanske finns ännu bättre bilhinder!?

 

Relaterade inlägg:

 

 


Antal kommentarer: 6

Mia

Tänk att det var så enkelt, och att det tog sån tid…


Krister Isaksson

Mia, ja det är ju enkelt, om man vill och engagerar sig. Får hoppas att fler följer Sollentunas goda exempel och ser till att alla dessa eländiga och farliga bilhinder försvinner från landets gc-vägar.


Joakim Fors

Ska man ha någon synpunkt så är det att de yttre pollarna borde monteras utanför GC-banan så man får så mycket utrymme att cykla på som möjligt. Annars väldigt mycket bättre än tidigare. Sen är det olyckligt att det alls ska behövas bilhinder på cykelinfrastruktur.


Gustav Svärd

Jag är ingen expert, men Joakims förslag låter vettigt. Tänk att ha de yttre pollarna nån centimeter utanför pollarna, ståendes i egna fundament. Borde även göra det lite svårare att köra runt dessa för de bilar som ändå kommer.
Fast då kanske det blir för svårt att klippa gräset?


Krister Isaksson

Gustav o Joakim, håller helt med. Problemet är att ofta krävs en hårdgjord yta (asfalt etc) för att kunna fästa fundamenten till pollarna. Det kan ju lösas genom en liten lokal breddning av GC-vägen på platsen. Så går det att få fast fundamenten OCH en bredare passage!


Bo Westerback

Lite ”intressant” dock att man verkar ha lämnat de gamla cementklumarna på gräset vid sidan om. Ser inte ens ut som att de är placerade för att hindra ev biltrafik, mer so att de bara ”slängdes åt sidan” 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Förbifarten behövs inte – jag har lösningen


 

Jag har gått och klurat ett tag, räknat och skissat lite. Har då kommit fram till att förbifarten inte behövs. Istället ska vi använda oss av en djupt rotad tradition som används i cykelplanering och för cykeltrafik.

Vi målar helt enkelt upp fler körfält på Essingeleden!

Men det går ju inte kommer en del kritiker då att säga. Trams säger jag, det går ju för cykel, görs hela tiden och i stor omfattning. Fungerar utmärkt. Då kan det ju inte vara något problem att göra det för biltrafiken. Har räknat ut att vi får in dubbelt så många körfält på Essingeleden, och vips så fördubblar vi kapaciteten där. Billigt är det också, kommer inte kosta många kronor att fräsa bort linjer och måla lite nya. Sen är det bara för trafikanterna att rätta sig i ledet och ta det lite lugnt. Det är ju ingen tävling att ta sig till och från jobbet eller att distribuera varor.

Här är lite inspirationsbilder hämtade från cykelns värld, bara att kopiera till Essingeleden!


Foto: Susanna Dörlich

Foto: Fredrik Jönsson

Sen så målade jag om Essingeleden och då blir det så här, se så enkelt det var! Borde göras genast tycker jag.

Så har jag sparat sisådär 32 miljarder åt staten som vi kan göra något roligt för!

Jösses, se vad en cykelplanerare kan – planera för bil, tänk cykel! Hade Nobel inrättat ett trafikpris hade det varit mitt nu!

Kör lugnt därute allihop!

 

 

 


Antal kommentarer: 17

Ants Neo

Genialt!! Bilfria Dagar Stockholm facebook.com/bilfriadagarstockholm, kan inte annat än hålla med.


felix reychman

Jag pitchar in en hundralapp till ditt pris. Genast, eller, varför inte ta några miljoner av de 32 miljarder du precis sparade?
Heja!!!!


Krister Isaksson

Ants, tackar!


Krister Isaksson

Felix, bra idé, jag nöjer med 1 miljard så kan ni andra få resten!


Dmitri F

🙂
Är allt jag har att säga.


Daniel Andersson

Bättre att ta bort körfältsmarkeringarna och mittavskiljaren (jämför exempelvis runt Place Charles de Gaulle runt Triumfbågen i Paris). Med spontan filbildning går det nog in fler i bredd och antalet filer per riktning kan variera med trafikflödena. Sen utgörs den mesta trafiken av personbilar som bara utnyttjar knappt hälften av vägens fulla höjdprofil. Om alla bilar försågs med ramper på bakluckan och taket, kunde bilar köras upp på framförvarande bil och köra parvis genom den trånga sektionen. På så sätt skulle kapaciteten kunna nästan fördubblas.
Ramperna som krävs och någon form av system för att styra det hela kostar naturligtvis en del, men det borde vara billigare än tunnlar och kan ju användas på fler ställen där så behövs.


Torbjörn Albért

Den svenska linjen!
Finns den nån annanstans? Kanske man ska inviga holländarna i hemligheten hur man ökar kapaciteten på en trottoar och samtidigt får fritt fram för bilarna?
Den svenska linjen!
70-talets gc-banor omvandlas till framtidens promenad- och cykelstad med ett enda penn- (förlåt pensel-) drag.


Torbjörn Albért

ska vara
”fri framfart”


Anna A

Jag håller med Daniel. Bort med linjerna och fram för spontan filbildning. Lite osäkert sådär. Ska han köra? Ska jag köra? Osäkerhet om vad som gäller på en plats ökar trafiksäkerheten- har jag läst…


Mats

Strålande! Så enkelt och genialt, går det för cykel så måste det ju självklart funka för bilar. Kan vi ha lekstuga med cykeltrafik så kan vi ju även ha det med biltrafiken. Eller vänta…


Gunnar Löfgreen

Vill skribenten vara oförskämd mot oss med handikapp eller är det bara nåt som ligger naturligt för en miljöpartist eller vad han är.


Mia

Gunnar, intressant kommentar.
Förstår inte riktigt vad du menar, kan du utveckla?


Tobbe

Tror inte ambulanserna räcker till för det där… Är ju rena dödsfällor överallt!! Kommer aldrig att slå igenom!


Magnus Billberger

Ypperlig idé Krister 🙂 Cykelexemplen visar för övrigt att man mycket väl kan ha dubbelriktad trafik i körfälten vilket talar för att du underskattat potentialen med en faktor.2.


Krister Isaksson

Magnus, helt rätt, vilken miss av mig! Låt oss göra så på Centralbron och Söderledstunneln också så har vi helt plötsligt finna cykelbanor där!


Stellan Gildå

Jätteroligt med flera cykelfiler på hela Essingeleden! Detta blir möjligt när förbifart Stockholm är färdigbyggd.
Se er inte blinda på kostnaden för detta Infrastrukturpronect inför framtidens behov av förbättrad sådan.


Jens

Stellan: detta är alltså bilfilerna, så att vi slipper bygga FBF Sthlm.
Bilisterna kan väl dra in armarna lite när de ska mötas?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Jag är nåt på spåren!
Blogg

Jag är nåt på spåren!


 

 

 

 

 

 

 

Oj se där! Fullt av desire lines. Gräsytan existerar inte överhuvudtaget, helt söndercyklad för att så många väljer att cykla över vägen i denna punkt. Över 30 cyklister under de 15 minuter jag stod på platsen. Och…

…inte bara cyklister utan även gående gör likadant. Varför gör dom så här då?

Här är den väg som väghållaren tycker cyklister och gående ska ta:

Och här är den väg som många väljer istället, grönt streck:

Den röda vägen är ca 130 meter längre. Vilket blir 2,9 kilometer extra i månaden för en som cykelpendlar här på heltid, eller nästan 30 kilometer per år. Räknar vi på en snitthastighet på 15 km/t så lägger varje cyklist ned 2 timmar extra per år på denna sträcka. 2 timmar per cyklist!

Inte bara väljer många fotgängare och cyklister den kortaste vägen. De väljer också den säkraste vägen. Istället för att behöva korsa sex stycken körfält behöver de bara korsa två stycken. Och det i en punkt där hastigheten på biltrafiken är som lägst. Vilket tillsammans gör en säkrare passage.

Här tycker väghållaren att det är lämpligt att korsa vägen. Över en trafikled. Det är sex stycken körfält att passera där hastigheten på biltrafiken många gånger är hög.

Först ska du kolla vänster, sen cykla över två körfält, sen kolla höger, sen passera två körfält igen, sen ska du kolla höger igen innan du kan passera de två sista körfälten. Samtidigt ska du ha koll på andra cyklister och gående på passagen. Och detta ska alla som cyklar och går klara av, ung som gammal, liten som stor.

När vi studerar olyckor med cykel och motorfordon på denna plats i olycksdatabasen STRADA får vi obehagliga resultat. Passagen som väghållaren tycker vi ska välja har sex stycken olyckor med personskada under tiden 2005 – 2015. (Trots att så många väljer den andra platsen.) Den har i sin tur noll antal olyckor mellan cykel och motorfordon.

Var skulle du cykla?

Kanske är det dags för väghållaren att iordningställa en riktig passage på den plats där många vill passera? En passage som är ännu bättre och säkrare än den som cyklister och fotgängare själva har skapat. Med asfalt, bra sikt, belysning, hastighetssäkrad och varför inte med väjnings- eller stopplikt för biltrafiken. Till exempel en sådan här passage:

Eller en sådan här passage:

Passagen kan göras omgående, går fort att färdigställa och kostar inte särskilt mycket pengar. En ny passage som ger stora restids- och säkerhetsvinster. Rena rama Förbifart cykel!

Klockrent för staden som själv utnämnt sig till promenad- och cykelstaden. Som säger sig ha en framkomlighetsstrategi som prioriterar cyklister och gående högst i sitt transportsystem.


Bild från stadens Framkomlighetsstrategi. När får vi se detta i verkligheten och inte bara som en fin bild?

Relaterade inlägg:


Antal kommentarer: 12

Martin

Snyggt. Någon som felanmält?


Krister Isaksson

Martin, ungefär i 10-års tid… 😉


Anders Norén

Kantstenen är sänkt på platsen, så det verkar ha funnits något där förut. På Google Earth ser det ut som att det gick en tillfällig väg för byggtrafik där för några år sedan vid något slags bergrumsbygge i Nybohovsberget. (Liljeholmsgaraget?)


Krister Isaksson

Anders, stämmer. I samband med byggandet av garaget drogs cykelvägen om och åtgärder gjordes för byggtrafiken.


sven

var är det någonstans?


Erik Johansson

Sven: det är här: http://share.mapbbcode.org/bisqg Liljeholmen. Fast för tio år sedan var det inte så stora desire lines, det var en liten stig om jag inte missminner mig.


Krister Isaksson

Erik, många, många fler som cyklar nu än för 10-15 år sedan! Även på vintern uppstår en snöstig här, människan kraft att ta sig fram är stark!


Peter

Underbart inlägg! Visar så tydligt hur dåligt det är. Jag cyklar här dagligen och det fortsätter så här hel min väg till Skärholmen. Vid gamla Eriksson huset går cykelvägen bergodalbana, E4/E20 är jämn och fin. Sen ska jag genom dödstunneln under Mikrofonvägen inkl svängfesten. Vid Västertorp är det riktigt härliga svängar för att inte tala om omvägen runt Bredängsmotet. När man tänker efter så undrar jag ibland hur jag står ut?


John

Har själv cyklat där många gånger. Visst är den säkrare, men framför allt tar den andra vägen så extremt mycket längre tid.
Till saken hör också att det finns en cykelväg som är kanonfin på andra sidan stora vägen, helt utan hinder. Man borde nog ordna bättre connection med den istället.


Krister Isaksson

Peter, ja den sträckan är inte allt för rolig. Tänk att borra sig igenom tunnelbanevallen vid Västertorp och sedan göra en öppen tunnellösning rakt genom Bredängsmotet – då snackar vi rakt, gent och bra cykelstråk!


Krister Isaksson

John, den connetion är inte helt enkel och billig att skapa. Ökar också belastningen vid Marievik där det redan idag är uselt.


Björn Billung

Som jag sagt i andra inlägg: De allra flesta är smarta/lata av naturen!
Det vet arkitekter och politiker lika bra som vi andra.
Ändå väljer dom att rita rakt och rätvinkligt – inte ens arme’er rör sig så längre!
Smarta människor tar oftast den väg som är: kortast, säkrast, bäst underhållen, och med bästa underlaget:-)
”Hade inte en aaaning”, verkar dom som ställer till eländena tycka:-(
Mer sådant här Krister – bomba dem med folkets lösningar!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Inte bara cykelhjul på cykelbanan…


 

Det dyker upp alla möjliga olika hjul på cykelbanorna runt om i landet. Ibland till fördel för de som cyklar där, ibland till stor nackdel. Cykelbanor är verkligen multifunktionella!
Foto: Olle Evenäs


Foto: Luca Mara


Foto: Anki

D

 

 

Relaterade inlägg:

 

 

 

 

 


Antal kommentarer: 13

Mia

Saknar rullskidåkarna och deras spretiga stavar! 😉


Jimmy

Ser inga problem att moped klass 2 kör på cykelvägarna eller permobil. Då är det värre med trimmade mopeder eller bilar som ställer sig på cykelvägar eller folk som går flera i bredd som knappt flyttar på sig.


Felix Reychman

Det där är ju intressant.
Ganska många av de där bilderna visar ju bara dumma människor. Lastbilarna, som till exempel parkeras för att sabotera för BÅDE bilister och cyklister, istället för bara den ena gruppen, enligt devisen ”I vägen för så många som möjligt”.
Men några är ju lite mer tveksamma. Vilka regler gäller egentligen för till exempel inlines? Inlines på trottoar är ju livsfarligt. Det går för fort, för att inte tala om hur värdelöst det är att åka med så små hjul på något stenlagt. Rullskidor har jag mött mer än en gång, och permobiler också.
Moped klass 1 är väl i all väsentligt cykel, och ska köra på cykelbana.
Vilka regler gäller?


Jimmy

Felix Reychman: Moped klass 1 som kan komma upp i 45 km/h får inte köra på cykelbanan det får endast klass 2 mopeder som gör max 25-30 km/h. Skillnaden mellan dessa mopeder är att klass 1 har registreringsskylt det har inte klass 2 mopeder.


Simon

Felix Reychman, rullskridskoåkare räknas som fotgängare, vad jag förstår. De passar dock i vissa fall betydligt bättre på cykelbanan och är inget jag upplevt som störande. Ser en del rullskridkoåkare på norr mälarstrand ibland.


Elias -

Felix Reychman, tror inte att Kranbilen står där för att jävlas, den står med utfällda stödben med kranen igång och gör ett arbete, då FÅR den stå där.
Den andra lastbilen har jag ingen aning om varför den står där den gör, vet inte om den kanske precis gjort eller snart ska göra ett arbete, eller helt enkelt inte lyckades hitta en bättre parkering. Hursom så står den ur vägen för biltrafik och det ser inte ut som det är direkt omöjligt att ta sig förbi den med cykel heller, onödigt att irritera sig på.
Jag vet att många gånger vid byggen och vägarbeten så används vägar, gång och cykelbanor ofta till lastning och lossnings-platser.
Lastbilar är hatade av många medtrafikanter (precis som cyklister) men det är sällan någon står bara för att jävlas.
Av de tre mopederna så är det dessutom bara en som inte får köra på cykelbanan. Men jag vet hur det är, det är inte alltid så kul att trängas bland bilar med en moped.
Lite kul mentalitet på många cyklister, de ska ha rätt att cykla precis vart de vill, gärna 4 i bredd på ”bilvägen”, men ATTANS om någon sätter sin fot på cykelbanan…
/cykelpendlare


Liggist

Man kan notera att det i kranbilsfallet inte finns några varningstrianglar på cykelbanan: som vanligt anser man inte att cyklister behöver förvarnas.
Att man helt enkelt inte tänker tanken att cyklister och fotgängare kan behöva komma fram räcker; avsikt att djävlas spelar mindre roll.
Vem stör mest, en cyklist på allmän (!) väg eller en bilist på en gc-väg? Vad gör man när man möter en SUV som tar upp all plats från staketet på ena sidan till buskaget på andra sidan? (Been there)
Och om man har t.ex. en trike eller en lådcykel blir t.ex. lastbilar helt eller delvis på cykelbanan intressantare: de är breda, inte alltid speciellt terränggående, och o-kul att traversera höga kanter med … Om man då tvingas ta en omväg på ett par kilometer (och/eller cykla där det uttryckligen är förbjudet att göra så) finns en viss risk att man blir en liten aning irriterad.
”inte lyckades hitta en bättre parkering” torde även de bilister som blockerar cykelbanan där jag jobbar kunna hävda — om det mot förmodan skulle dyka upp någon parkeringsvakt. Vi cyklister ställs i stället inför valet att antingen stångas med fotgängare eller med SL-bussar …
Jag anser mig inte ha rätt att cykla var som helst men vill kunna cykla där lagen tvingar mig att cykla.


Anders J

Alltså, VARFÖR ställde man inte den där takförsedda fackverks-vagnen (vad ÄR det egentligen??) på den mindre gatstensytan lite hitom och till höger om T-skylten? Helt obegripligt.
(skulle kunna vara att cykelbanan är otydlig – hade varit klart bättre med asfalt istället för plattor där)


Hasse Lindberg

Hej Krister!
Hustru och jag har just kollat ditt senaste blogginlägg – som vanligt mkt bra.
Tänk om du kunde få SVT att göra ett program i vilket man visar upp alla (eller en del) ”stolligheter” som vi cyklister dagligen är utsatta för.
Bara det att man ständigt talar om GC i stället för att separera G från C!
Fick vi cyklister en egen infrastruktur skulle vi troligen slippa mycket av ”gnället” som uppstår då vi försöker ta oss fram bland alla ouppmärksamma gående och samtidigt strävar efter att behålla lite av den hastighet som ju är nödvändig för att det överhuvudtaget ska löna sig att cykla.


Krister Isaksson

Hej Hasse och tack! Vi får väl se om det inte kan bli något större i media framöver!


Ingrid

Igår träffade jag på en liten kille som lekte gocart på gc-vägen. På ett ställe stannade han och snurrade … Han hann sticka iväg innan jag hann berätta för honom att strax skulle eftermiddagsrusningen på cykel troligen passera, tror han såg min något-sura-kärring-min … 🙂


micke

hej.
Jag är nyfiken på vad du vet om de nya satsningarna som skrivs om på cyklistbloggen.
Där finns en artikel om att 13 miljoner ska läggas på att fixa upp några stråk i stockgolm bland annat vasagatan och stallgatan.
Undrar hurpass omfattande dom tänker göra om vasagatan ju är i desperat behov av att cykelvänlifieras.
MVH


Krister Isaksson

Micke, när det gäller Vasagatan finns det två alternativ. Ett billigare som mest handlar om att skapa bättre förutsättningar för cykeltrafiken. Ett dyrare alternativ som involverar fastighetsägarna längs gatan och som handlar om, förutom att göra det bättre för cykeltrafiken, att rusta upp stora delar av hela gatan. Staden ska visst inleda samtal med fast.ägarna för att se om de är intresserade att delta. Sen får vi se vad som händer och vilket alternativ det blir.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*