Cykla med era barn!
Blogg

Cykla med era barn!


Cyklat har jag och min 11-åriga dotter nu gjort fem dagar i sträck. Cirka 2 – 2,5 mil varje dag. Totalt blev det 12 mil på dessa fem dagar. Från förort i södra Stockholm till Södermalm och simläger på Eriksdalsbadet. Härliga stunder tillsammans.

Vi cyklade i rusningstid på morgonen. Sen var det simläger i 6 timmar och sen cyklade vi tillbaka i eftermiddagens rusningstrafik. Vi har cyklat mycket tillsammans tidigare, haft mängder av teknikövningar och lek med cykeln så jag känner väl till min dotters färdigheter på cykeln. Men vi har inte tidigare cyklat de stora cykelstråken med många andra cyklande i rusningstid. Inte heller har vi cyklat i innerstadstrafiken. Men nu var det dags!

Teknikövningar på cykel i tidig ålder!

Hade noga tänkt igenom ett antal olika vägar beroende på dagsform och trafiksituation. Det mesta av färden gick på gång- och cykelbanor men en hel del även på gator med blandtrafik. Det är tydligt att när man cyklar lite längre sträckor så är systemet nästan uteslutande inriktat på vuxna trafikanter – det är inte ett omhändertagande, tydligt och enkelt system – inte ens för vuxna.

Det är en fröjd att cykla med min dotter. Hon är skicklig på cykeln och behärskar den väl. Enkelt och säkert manövrerar hon den i låga hastigheter, när det är trångt och bland mängder av andra trafikanter. Hon bromsar och växlar galant. Hon vinglar nästan aldrig och placerar sig väl till höger på cykelbanan. Hon har lätt för att cykla nära mig vilket gör att vi blir som en enhet vilket underlättar när vi ska svänga, när vi ska över gatan och så vidare.

Cykelflow! Vi var inte de snabbaste på cykelbanan – men snabbare än de som satt i bilkön!

I och med att hon hanterar cykeln väl underlättar det möjligheten till uppsikt och interaktion med andra trafikanter. Andra cyklister visade stor hänsyn och omtanke på vår färd – vi var ju så att säga inte bland de snabbare ekipagen på cykelbanan! Endast ett fåtal passerade eller agerade med små marginaler.

Värre var det med vissa bilförare – och det var uteslutande förare av ”hantverksbilar”. Och män. De bröt mot trafikreglerna. De körde aggressivt, nära och utmanande – varför? Vad vill de uppnå med ett sådant beteende? Att vi ska försvinna? Sluta cykla? Inte helt enkelt att förklara det för en frågvis 11-åring.

Motlutet vid Globen är långt och segt…

Det är med ett leende på läpparna som jag tänker tillbaka på denna härliga cykelvecka. Hoppas jag har många fler framför mig!

 

Relaterade inlägg:

 


Bicycling nummer 6!

I detta nummer bjuder vi på:

  • Går på djupet om däckstryck!
  • Åker till magiska Ticino
  • Hur du klär dig i vinter
  • och tar tempen på Julia Borgström, vår nya cykelstjärna!

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Nya skyltar – nu blir det ordning och reda!
Blogg

Nya skyltar – nu blir det ordning och reda!


Kommer ni ihåg Stockholms bästa cykelbana som blev matservering?

Stockholms bästa cykelbana – numera matservering. Foto: Jon Jogensjö

Nu är det slut med detta!

Staden har tagit i med hårdhandskarna – kommunikationsavdelningen har gett reklambyrån i uppdrag att ta fram nya skyltar:

 

De gamla skyltarna var ju blå, så då är det ju inte konstigt att det inte funkade så bra. Nu med de nya cerise rosa skyltarna kommer säkert allt bli mycket bättre! De nya är ju mycket mer trafikmässiga och effektiva!

Fattar ju vem som helst att det inte skulle funka med blå skyltar! Foto: Jon Jogensjö

Samtidig – är det inte lite konstigt att staden tackar för något som inte görs? Eller är det kanske ironi, sarkasm eller vad? Jag blir i varje fall inte klok på det. Men fina skyltar är det – gillar färgen bättre än på de gamla. Verkar vara lite mer påkostade också än de tidigare skyltarna…

Ska vi kolla på menyn eller mobilen. Eller stadens nya fina cerise rosa skyltar? Foto: Jon Jogensjö

Relaterade inlägg:Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Ledarskribent ber om ursäkt
Blogg

Ledarskribent ber om ursäkt


Chefredaktören Daniel Breece fick till slut svar från Erik Helmerson angående hans tweet om landsvägscyklister. Så här löd svaret från DNs ledarskribent:

Jag ville inget annat än att vara lite rolig. Tänk en ståuppinledning: ”Vad är grejen med att folk är så sura på landsvägscyklister?” Och jag tycker man får skämta även med grupper som löper risker.
Men nej, du var inte ensam, vilket betyder att jag misslyckades med min formulering. Jag ber om ursäkt för detta.
Ha en fortsatt fin sommar
//Erik

Nu hoppas vi bara på en lite mer offentlig ursäkt och att den ursprungliga tweeten kanske kan få bli ett minne blott – om det nu ändå bara var ett totalt misslyckat skämt.

Relaterade inlägg:

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

En mobbares svar
Blogg

En mobbares svar


Allt var ett skämt. Inget att bli upprörd över. Får man inte skoja lite? Det borde man ju förstå att det var ett skämt. Problemet är hos mottagarna.

 

Det blev reaktionen och svaret från DNs ledarskribent Erik Helmerson när det hettade till och många reagerade på hans tweet om landsvägscyklister:

Var ju ba på skoj ju!

Ja det är alltid ett skämt när det hettar till och många reagerar – felet är som vanligt hos mottagarna som inte fattar. Vad Erik Helmerson uppenbarligen inte fattar är att detta är livsfarligt för människor som cyklar. Detta och liknande pumpas ut år efter år och vi ser konsekvenserna – ett cyklisthat och människor som skadas när bilförare prejar de som cyklar, tvärnitar framför de som cyklar, kastar saker på de som cyklar. Det tycker Erik Helmerson är lämpligt att skämta om – att ytterligare elda på cyklisthatet.

Det är en mobbares svar.

Relaterade inlägg:Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Jag är rädd
Blogg

Jag är rädd


Jag har cyklat stora delar av mitt liv. Självklart som barn. Sen blev det som träning och komplement till mitt jolleseglande och även med en del tävlande på landsväg. Sedan när kappseglandet avslutades blev det mer om mer tid i sadeln och på vägarna – i Sverige och utomlands. Så många äventyr och härliga upplevelser. Som att cykla i Cirque de Navacelles – det borde ni göra!

 

Med familj, barn och arbete blir det inte längre så mycket tid över för långa landsvägsrundor. Endast kortare pass lite då och då. Utan mål eller mening – bara att få komma ut och njuta av att cykla – på en bra cykel, i fina och sköna kläder.

Men det är inte så roligt längre. De senaste åren har det alltid varit en eller flera incidenter när jag är ute på landsvägarna. Jag är alltid ensam när jag cyklar, aldrig i grupp. Jag följer regelverket, jag cyklar där jag får, jag placerar mig där jag ska placera mig på vägen. Ändå, fast jag gör allt ”rätt”, är det en eller flera bilförare som av någon anledning ska ”läxa upp” mig. De hänger på tutan. De kör om mycket nära. De kör om när vi möts så jag får cykla ut mot diket för att klara mig. De struntar i högerregeln och kör ut mitt framför mig. De spolar spolarvätska just när de kör om eller när vi möts. De kastar frukt och allt möjligt efter mig. En del vevar ner rutan och skriker och gapar allt möjligt.

Detta har alltså blivit min vardag när jag ger mig ut på vägarna. Så mycket har det påverkat mig att jag numera faktiskt är rädd. Varje gång jag hör en bil närma sig bakifrån spänner jag mig – är det nu det smäller?

Mitt i allt detta dyker detta upp på twitter. Från en ledarskribent på DN, med en plattform på över 20 000 följare. Som får gillande och glada tillrop:

Ja men då så, här har vi förklaring. Ingen tycker om mig, alla avskyr mig när jag cyklar på landsvägen. Inte för att jag riktigt förstår varför. Jag jobbar, försörjer mig och min familj. Försöker bidra med något bra till samhället. Jag uppfostrar mina barn. Betalar skatt. Betalar även sådan där ”bilskatt” – så allmänna vägen borde jag ju få använda. Jag följer trafikreglerna. Jag försöker helt enkelt sköta mig så gott jag kan.

Så är det min blotta existens på cykeln som föder detta hat, denna avsky? Och gör att vissa tar sig rätten och utsätter mig för livsfara?

Det har gått så långt att jag cyklar endast väldigt tidiga mornar, på mycket noga utvalda vägar där sannolikheten att råka ut för något är mindre. Inte så roligt för det begränsar mitt cyklande ännu mer och mina upplevelser. Men jag vet faktiskt inga andra råd för hur jag ska kunna göra det jag älskar på ett säkert sätt – jag vill komma hem till mina hjärtklappningar. För de älskar mig, de orkar försvara mig. Fast jag inget gjort. Annat än cyklat min cykel.

Så tack, verkligen tack Erik Helmerson, för att du nu bidragit till att göra min situation ännu lite värre. Jag hoppas du känner dig nöjd med din insats…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Vart tog skyddsremsan vägen?
Blogg

Vart tog skyddsremsan vägen?


Dörrning – sedan decennier ett väldokumenterat trafiksäkerhetsproblem för de som cyklar. Och sedan decennier finns en lösning på många platser för detta trafiksäkerhetsproblem – skyddsremsan. En remsa mellan parkerade fordon och cykelbana – till skydd för de som cyklar. Finns i många handböcker och skrifter som rör cykelinfrastruktur och trafiksäkerhet – det är så att säga basic kunskap som många i branschen förväntas ha, eller enkelt ska kunna tillgodogöra sig.


Redan för 15 år sedan redovisades skyddsremsan i stadens dåvarande utformningshandbok Cykeln i staden 2005

Enligt trafiksäkerhetsforskaren Irene Isaksson-Hellman på IF är det också vanligare att de som cyklar i Stockholm och Malmö råkar ut för dörrning än vad det är i Göteborg.

Så låt oss studera hur det blev med skyddsremsan i ett område där nya hus färdigställdes för några år sedan i södra Stockholm. Hur blev cykelbanan och skyddsremsan?

Hus skulle byggas där det tidigare låg en friliggande gång- och cykelbana. Den nya dubbelriktade cykelbanan är cirka 1,70 meter bred. Alltså klart under minimåttet på 2,5 meter för en dubbelriktad cykelbana:

 

Någon skyddsremsa mellan parkerade bilar och cykelbanan finns inte. I stället ligger cykelbanan dikt an parkeringsraden med bilar. En redan för smal cykelbana. Så om man säkert ska kunna mötas på denna cykelbana, utan att riskera att dörras eller krocka med mötande, måste en cykla på gångbanan. Det kanske inte är så bra – både en för smal cykelbana och ingen skyddsremsa – om man säger sig arbeta för säker cykling…

Självklart hade detta kunnat lösas på ett annat sätt. Om man vill ha en säker och funktionell cykelbana.

Några alternativa lösningar:

1, Smalnat av körbanan för att skapa yta för skyddsremsan.

Här fanns yta att ta av för att göra en skyddsremsa

2, Förgårdsmark – se på ytan mellan husen och gångbanan. En dåligt växande gräsyta. Fyller ingen egentlig funktion, och den har dåliga förutsättningar för sin existens och kräver underhåll. Om den tagits bort hade ytan kunnat användas som skyddsremsa.

Något som ska föreställa gräs. Eller kanske mer av ett impediment…

3, Bilparkering – en rundvandring kring dessa nybyggda hus avslöjar var prioritet var i detta projekt när det gäller trafik. Det är parkeringsplatser – överallt. Innan och efter husen. Mellan husen. Bakom husen. Och framför husen på gatan. Med en annan inställning och parkeringsnorm hade det varit möjligt att frigöra lite yta. Yta för att göra en vettig och säker cykelbana – med skyddsremsan.

Massor av parkeringsplatser innan, efter, mellan, bakom och framför husen. Kanske kunde lite av denna yta använts till en skyddsremsa?

4, Flytta gatuparkeringen. Om man nu inte har viljan eller förmågan att skapa en skyddsremsa och bygga bort faran med dörrning för de som cyklar – så kan man ju reglera bort den. Det hade ju varit hur enkelt som helst att flytta gatuparkeringen – till andra sidan gatan – och därmed avsevärt minskat risken för dörrning.

Ytterligare en positiv sak som kommer av att flytta de parkerade bilarna till andra sidan är att sikten förbättras – avsevärt.  Både för de som cyklar och för de fordonsförare som svänger in till området. I dag döljs ju de som cyklar, särskilt barn, bakom de parkerade bilarna. Och ni vet, dyker upp så där plötsligt – från ingenstans – för de fordonsförare som svänger in till området.

Varför inte växla plats och ha gatuparkeringen på andra sidan gatan där det inte är någon cykelbana? 

Jag undrar: är inte säkerhet och framkomlighet viktig för de som cyklar när staden växer och bygger nytt?  I en stad som säger sig prioritera ökad och säker cykling…

 

Relaterade inlägg:

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*