BW – Before Work
Blogg

BW – Before Work


Så här börjar jag en del arbetsdagar nu när det är ljusare och lite varmare – jag kör BW inte AW! I form av en cykeltur och lite fiske innan jobbet.

 

 

 

Ett underbart sätt att starta dagen på. Ut på små härliga grusvägar med hojen, grusvägar som leder till en sjö. En sjö som jag sen fiskar en stund vid – har jag tur och lite skicklighet hugger en och annan fisk på mitt drag. Avslutar sedan fisket med en frukost. Sen är det dags att cykla hem och börja arbetsdagen.

 

Och jag mår så bra av en sån här start på dagen!

 

Relaterade inlägg:

Jag hänger även på Twitter och Instagram


Bicycling nummer 6!

I detta nummer bjuder vi på:

  • Går på djupet om däckstryck!
  • Åker till magiska Ticino
  • Hur du klär dig i vinter
  • och tar tempen på Julia Borgström, vår nya cykelstjärna!

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Jo det här med nollvisionen och cykel…
Blogg

Jo det här med nollvisionen och cykel…


I går presenterade regeringen ännu en av sina så kallade cykelsatsningar – det ska bli billigare att cykla. Regeringen och samarbetspartierna föreslår skattelättnader för förmånscyklar.

Cyklister är den trafikantgrupp som står för flest allvarligt skadade personer. Drygt 2 000 av 4 200 allvarligt skadade år 2018 var cyklister och 226 cyklister var mycket allvarligt skadade. Väg- och transportforskningsinstitutet, Folksam, IF, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap pekar alla på samma sak – för att få ner antalet dödade och skadade cyklister krävs:

– nya cykelbanor
– bättre cykelbanor
– säkra passager
– bättre drift och underhåll av cykelbanor

På såväl det statliga som det kommunala vägnätet.

På detta område ser vi inga kraftfulla satsningar från regeringen. När kritik framförs brukar då en del representanter från regeringspartierna slå sig för bröstet och kraftfullt deklarera: Stadsmiljöavtalen!
Ja nu var ju de avtalen inte utformade att från början också omfatta cykel – det blev återigen en nödlösning, en brandkårsutryckning istället för en långsiktig och målmedveten strategi – och vi ser det på volymen ansökningar av stadsmiljöavtal för cykel, de är inte särskilt omfattande. Samt ännu en liten detalj, stadsmiljöavtalen har ju inget att göra med det statliga cykelvägnätet och dess brister.

Vad vi ser från regeringen är istället mest små smulor. Smulor som ofta handlar om att försöka få ut fler att cykla – i denna undermåliga och underkända trafikmiljö. Och därmed få fler dödade och skadade cyklister.

Känns jättebra att det kommer bli billigare att cykla på 2+1-vägen – ni vet den utan cykelväg.

I sanningen ett arbete för säker cykling.

 

Relaterade inlägg:

 

Jag finns även på Twitter och Instagram

 

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Studiebesök i cykelverkstan
Blogg

Studiebesök i cykelverkstan


Det är så mycket jag inte vet och kan, och som jag vill lära mig. En sak som jag varit nyfiken på en tid är: hur funkar en modern cykelverkstad?

Så jag kontaktade ”min” verkstad och frågade om jag fick komma på studiebesök.

Självklart sa Fredrik som är delägare. Så upp på cykeln och trampa iväg till Sportson Farsta. Trampa och trampa förresten, det handlar mer om att rulla för butiken och verkstan ligger 500 meter från där jag bor – vilken lyx! Det är väldigt bekvämt att ha en bra verkstad precis där man bor – det underlättar mycket i vardagen för en cyklande familj som har massor med cyklar.

Fredrik visade mig runt i butiken och verkstan. En verkstad där fyra mekaniker servar närmare 2 500 cyklar om året. Till det kommer 1 500 nya cyklar som säljs och ska monteras. Det är uppenbart att en cykelmekaniker idag är något helt annat än tidigare – idag är det elektronik, det är hydraulik och en massa annat på cyklarna. Så mycket cykelkänsla att vandra omkring i butiken och verkstan, och massor med verktyg och saker som jag inte har en aning om vad det är för något – tur att det finns de som har koll på saker och ting.


Fredrik förbereder luftning av bromsarna på ögonstenen!

Alla familjens cyklar är utrustade med Shimanokomponenter – allt från en basic nivå till värstingkomponenter. Nu är jag sådan att jag inte alltid orkar eller ens klarar av att fixa allt på cyklarna – men jag vill ha en problemfri cykling. Så för mig är det är viktigt att de som lägger händerna på mina cyklar vet vad de håller på med. Och det gör Fredrik och hans gäng. Verkstan är också en är auktoriserad Shimano Service Center.

Tack Fredrik för att jag fick komma och besöka er och lära mig mer om hur en modern cykelverkstad fungerar – ni är grymma!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Cykla och fiska del 2
Blogg

Cykla och fiska del 2


I förra delen om cykla och fiska skrev jag om cykeln och utrustningen jag använder på de kortare turerna. I denna del tänkte jag gå igenom vilken utrustning jag använder på de lite längre turerna. Det kan handla om att cykla till en sjö och fiskeplats som ligger att några mil bort, alternativt att jag vill cykla till flera sjöar under en och samma dag och pröva fiskelyckan.

Cykeln jag använder för dessa turer är en cykelcross som jag anpassat för att bättre passa längre cykelturer på grusvägar och stigar. Jag har satt på däck anpassade för gruscykling. Så breda däck som cykeln tillåter för att för att ge bra fäste och komfort. Sen har jag även satt på en kortare styrstam och höjt styret lite för att få en lite mer upprätt och bekvämare sittställning.

 

Fiskeutrustningen är annorlunda än på de korta turerna. På de kortare turerna använder jag ju en traditionell cykel med pakethållare som jag monterat spöhållare på. Det har jag inte nu utan jag cyklar enbart med en ryggsäck för att få med mig utrustningen.

Jag använder ett fyrdelat spö, alternativt ett teleskopspö, som jag enkelt fäster på utsidan av ryggsäcken. Spöet kommer med ett mycket bra spöfodral. Fodralet är halvhårt och och utformat så rullen kan sitta kvar på spöet – suveränt då det både skyddar bra och det går lite fortare att börja samt avsluta fiskepassen när rullen kan sitta kvar på spöet.

 

 

Övrigt jag har med mig i ryggsäcken är självklart en betesbox med beten, några verktyg och en liten tackelväska med tafsar, beteslås och dylikt. I och med att jag bara har ryggsäcken för packning så tvingas jag tänka igenom vad som är det absolut nödvändigaste. Det är ett enkelt och avskalat fiske.

 

Lite beroende på årstiden och vädret har jag ibland med mig lite extra kläder, mössa och så vidare. Samt ofta en liten matsäck. Dricka har jag i flaskan i flaskstället. 

 

Ibland på cykelfisketurerna händer det att fiskarna är samarbetsvilliga och hugger på mina beten. Då blir det gäddhäng!

 

 

Vill ni se mer av cykla och fiska så följ mig på Instagram – där lägger jag frekvent ut bilder från cyklingens och fiskets underbara värld.


Relaterade inlägg:Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Gruscykling – jag är en tråkgubbe!
Blogg

Gruscykling – jag är en tråkgubbe!


För några år sen kom begreppet ”gravelbike” – en cykel anpassade efter cykling på grusavägar. Jag kan till min läggning vara lite seg och motsträvig ibland – en tråkgubbe. Så jag var lite skeptisk till detta koncept – var det ett påhitt från branschen att kränga mer?

Nu har jag sedan en tid tillbaka gjort lite ändringar på min cykelcross och anpassat den mer för gruscykling.


Bra och anpassade däck för gruscykling är viktigt

Sedan har gett mig ut på grusvägar och stigar i södra Storstockholm. Och det är så in i helvete roligt!

Det är ofta vackra miljöer och landskap man cyklar genom. Det är i stort sett aldrig någon biltrafik på dessa grusvägar eller större stigar.


Vackra landskap och miljöer att cykla och pausa i

Det är tekniskt mer utmanande cykling än landsvägscykling. Om man vill är det väldigt intensiv cykling – det är så att säga inte samma långa nötande som på landsväg.

Är så glad att jag beslutade mig för att testa gruscykling. En nytändning för mitt cyklande med massor av nya och härliga upplevelser. Så mitt råd är: var inte en tråkgubbe – testa!

Vill ni se mer av mitt gruscyklande så följ mig på Instagram – där lägger jag frekvent ut bilder från gruscyklingens underbara värld.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Passera häst och ryttare
Blogg

Passera häst och ryttare


Så här passerar jag häst och ryttare:
Sänker farten
Ger mig tillkänna i god tid
Inleder dialog med ryttaren
Passera som vi kommer överens
Tackar
Får tack tillbaka! 🙂

Och här ett litet filmklipp på hur det går till:

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*