Om och om igen får vi höra att cykling främst är en kommunal angelägenhet. Att det är i kommunerna som det cyklas och det är där insatser måste ske för att åstadkomma ökad och säker cykling. Våra ministrar i regeringen, nuvarande och tidigare regering, upprepar detta gång på gång. Vi ser även hur denna inställning tydligt återspeglas när det gäller anslaget till cykel i Nationell plan för transportsystemet – inte många procent går till cykelåtgärder.
Detta är inget annat än okunskap.
En tredjedel av alla dödsolyckor med cyklister sker på det statliga vägnätet visar en studie av Folksam. Folksam konstaterar också att kunskapen om dödsolyckor med cyklister är sämre på det statliga vägnätet än på kommunala gator. Ja finns det en djupt rotad uppfattning att det sker ingen cykling där så studerar man ju det inte…
Den vanligaste olyckssituationen för cyklister på det statliga vägnätet var att de cyklade längs med vägen. De flesta cyklister blev påkörda av en personbilsförare och på vägar med en skyltad hastighet på 70 till 90 km/h. Cirka 8 procent av dödsolyckorna med cyklister inträffade på mötesfria vägar. Merparten av olyckorna inträffade vid torrt väglag (76 %). De flesta av cyklisterna blev påkörda i dagsljus (71 %). Mer än 80 % av olyckorna skedde i glesbebyggda områden. Majoriteten av cyklisterna var män (71 %). Närmare 75 % av männen som dog i en cykelolycka var 55 år eller äldre.
Enligt Folksam är separata cykelbanor utanför vägen den enskilda åtgärd som har potential att förhindra flest dödsolyckor. Hela 50 % av alla olyckor skulle kunna förhindras om det finns separata cykelbanor. Ytterligare 25 procent av olyckorna skulle kunna förhindras om det finns säkra cykelpassager.
Cykelhjälm bedömdes ha en stor effekt på dödsolyckor (43% av cyklisterna som omkom utan hjälm skulle ha överlevt med den). Dock kunde de flesta av dessa dödsfall förhindrats också med väg- eller fordonsåtgärder, d.v.s. i endast 1 % av fallen var cykelhjälmen den enda relevanta åtgärden.

Cykel och statligt vägnät. Kanske är en separerad cykelbanan en säkrare och tryggare miljö? Foto: Leif Larsson
Folksams rekommendation: Trafikverket som ansvarig för de statliga vägnätet bör därför i största möjliga mån separera cyklister från biltrafik. Vidare bör Trafikverket säkerställa att det finns hastighetssäkrade passager för cykel.
En stor andel av dödsolyckorna med cyklister bedömer Folksam kunna undvikas med fordonssystem, såsom autobroms och autostyrning med detektion av cyklister. Men det kommer ta lång tid innan avancerad fordonsteknik får stor spridning i fordonsflottan och därmed ge effekt. Det är därför nödvändigt att snabbt införa åtgärder på det statliga vägnätet menar Folksam och angeläget med en plan för vilka åtgärder och vilka vägar som bör prioriteras.
Men har de som styr Trafikverket den uppfattning att cykling bara sker i kommunerna kommer vi ju inte se några omfattande och snabba åtgärder på det statliga vägnätet. Och människor som cyklar på det statliga vägnätet kommer fortsätta dö där. Trots att ingen cyklar där…
Översta bilden: den statliga cykelvägen utmed Huddingevägen. Många gånger ofarbar vintertid.
Relaterade inlägg
Antal kommentarer: 7
Felix Reychman
Min arbetsgivare investerade i ett eget cykelförråd i källaren, som cykelentusiastkollegan inredde som ”sin” cykelverkstad så att alla kollegor som vill kan nyttja det, och på kontoret finns dusch och förvaring. Funkar kalas!
Vi är alldeles för få (ca 20 på kontoret), för att ha så stort som ni har, men det är bra!
En stor bank jag jobbade hos valde, när de skaffade nya lokaler, att skapa ungefär det du visar här. Det var fantastiskt!
Krister Isaksson
Felix, härligt att höra! Och inte behöver det vara stort som vårat. Ska vara anpassat efter förutsättningarna på arbetsplatsen!
Malin
Wow! Större än hela vårt kontor …
Mia
Härligt att se! Hoppas fler arbetsgivare tar efter och skapar bra förutsättningar för att cykla till/från jobbet. Har det ganska bra, inte så fint som du, men det fungerar ok. Skulle dock vilja ha torkrum istället för torkskåp, våra tre blir snabbt fulla och sen står man där med blöta/fuktiga kläder som inte får plats.
Fredrik
Krister: är det möjligt att berätta vilken arbetsgivare det är?
Det kan ju vara att veta.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in