2022- Grusets år, enligt den Velonaviska almanackan
Blogg

2022- Grusets år, enligt den Velonaviska almanackan


Ja, jag vet, det är två månader kvar på 2021. Så varför ska han babbla om nästa år? Speciellt som detta inlägg i stora delar handlar om innevarande? Jo jag tror att det vi sett under året, runt om i landet, och från min horisont här i norra Östergötland, samt inte minst runt om i världen, kommer att fortsätta. Grusvägscyklingen är här för att stanna!*

Under året har jag arrangerat fem stycken grusvägsevent, en liten ”gravel serie” runt i norra Östergötland. Och även om det ett pandemiår ställt stora krav, så har det samtidigt varit väldigt givande, speciellt då det första halvan av åren i princip inte fanns några andra. Detta gjorde att det kom folk från både Syd- och MellanSverige för att gneta grus. På fem event blev det nära 200 starter vilket måste anses vara ok? Men eftersom en bild säger mer än ord, så tänker jag att en film är bästa sätt att beskriva det hela:

Finns egentligen bara en sak att tillägga! Velonavian Gravel Series återkommer 2022!

*Om nu inte UCI kommer att fucka upp allt genom att lägga sin stora näa i blöt med kommisarier, regler och annat skit!


Bicycling nummer 3!

I detta nummer har vi:

 • Träffat framtidens stjärnor i Svealand Cycling Team
 • Kikat på hur man blir en bättre spurtare
 • Snackat träning Annie Söderberg
 • Testat några av sommarens hetaste solglasögon

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Sommarplaner?!
Blogg

Sommarplaner?!


Kan vi hoppas på att det är försommaren som kommit nu? I alla fall här lite söder om Mälardalen. Våren har varit lite skakig, utan att överdriva. Lite skakig har cykelmotivationen också varit! Å ena sidan jätteroligt att arrangera min lilla grusvägscyklings-serie Velonavian Gravel Series, där 80 personer har kommit ut för att cykla de två första eventen.

Colmarp Century

Vad som också är trevligt är onsdagscykling som mountainbikeledare i Friluftsfrämjandet Jursla-Åby. Varje vecka, med undantag för två veckors lockdown (suck), så kör en grupp 7-9 åringar med mig och min kollega Malin på de fina stigarna kring Lillsjön.

Men personligen har det varit tungt. Tungt och trögt. Svårt att finna lusten! Men jag tänker att om jag ”outar” sommarens planer, så blir det lite mer greppbart och därigenom kanske lite mer, ska vi säga lustfylld press?

Så här kommer det; Åby-Åre-Storulvån-Ramundberget-Klarälvsbanan/leden-Åby. I månadskiftet juni/juli. Gröna faran ”Salsa Fargo” på grusvägar upp, sedan södra Kungsleden, småvägar till Sysslebäck och sedan till Karlstad längs Klarälven och hem igen. 150 mil sisådär…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Snygga cykelväskor. Från Norrköping! L’ateljé!
Blogg

Snygga cykelväskor. Från Norrköping! L’ateljé!


Norrköping var en gång känd som Sveriges Manchester. Textilindustrierna var många, vilket om inte annat Industrilandskapet runt Motala ström vittnar om. Men det var länge sedan. Kanske går staden som textilcentrum en ny vår till mötes?

Allt fler får upp ögonen för bikepacking samtidigt som grusvägscyklingen ökar, och där ”stilpoliserna” är färre och det är ok med väskor, gör att 2021 kanske är cykelväskans år?

Länge har utbudet varit begränsat till stora märkena som Ortieb, Blackburn och Restrap. Samtidigt som det i Europa och övriga världen dyker upp mindre märken som syr måttbeställda och kundanpassade väskor. Därför är det extra roligt att det även kommer svenska aktörer och för mig som Norrköpingsbo en ytterligare bonus att det kommer ett märke från hemstaden; L’ateljé!

Fick förmånen att klämma och känna på några av väskorna i veckan och kan absolut intyga att hantverkskvalitéten är den allra högsta. Så om du letar efter väskor till din gravelhoj eller bikepacking-rigg, ta en titt hos den lilla ateljén med bas i Norrköping!

 L’ateljé | Facebook

L’ateljé | Instagram

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Gruset är dött. Länge leve gruset!


Kan ju kännas motsägelsefullt. Att avsky grus och ändå älska det! Men för mig är det så. Jag avskyr grus som halkbekämpningsmetod under vintern och kanske ännu mer det kvarglömda gruset på våren. Samtidigt älskar jag att cykla grusväg; naturupplevelsen, de få bilarna och frihetskänslan.

Jag hoppas att ni är fler som känner som jag och att några av er kommer ner till Norrköpingstrakten och cyklar grus med mig. Nästa event är Colmarp Century den 24e april.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Kom och cykla grus kring Norrköping
Blogg

Kom och cykla grus kring Norrköping


Stärkt av framgången, trots allt pandemiåret – 20, så utökar jag det lilla återkommande grusmyset; Velonavian Gravel Series till 5 tillfällen*.


#1 L’Enfer du Nord

Den första är L’Enfer du Nord. Med en ohöljd hyllning till Paris-Roubaix, det verkliga ”helvetete i norr” så cyklar vi nästan uteslutande grusväg. Grusväg som med en blinkning till Paris-Roubaix, innehåller 10 ”secteurs”, avsnitt med i detta fall stigsnuttar i avsaknad av kullersten.

 • När: lördagen den 27 mars kl. 10:05
 • Var: Åby Centrum, 10 km norr om Norrköping (Google Maps)
 • Distans: ca 60 km.
 • Rutt: Routes · Ride with GPS, se beskrivning nedan.
 • Anmälan: BDCG-NKPG på Strava, eller Fenix på Facebook eller ett mail till info[at]velonavia.se

Roadbook:

L'Enfer du Nord
SharedScreenshot3rasf

Vi cyklar gemensamt från Åby Centrum till grusvägen mot Björnsnäs. Sedan egen fart. Grusvägen förbi Björnsnäs gård och över järnvägen. Den branta backen (9% 0.8 km) upp mot E4an. Under vägen genom vägtrumman(#1)ej vägtunneln! Efter åtelplatsen, strax stig(#2) in till höger. Ut på grusvägen mot och runt Eriksberg. Cyklar förbi Rödmossen till Svarte Grind. Hjälmarövägen norrut. Vid Stora Älgsjön vänster in på stig(#3). Cyklar Karusellbackevägen (ej över gårdsplanen). Kommer ner vid Ämten. Håller vänster in på stigen(#4). Ut vid Svängbågen. Följer Åfallevägen mot St Brevik. Fortsätter mot Simonstorp. Vänster in mot Tjalvestugans parkering, stigen (#5) och höger tillbaka till Simonstorpsvägen. Vänster mot Simonstorp. Cykelbanan under 55/56an. Lämnar Simonstorp, tar avstickare höger(#6). Tillbaka på Rodgavägen. Höger mot Myckelmossa. Håller höger vid Myckelmossa. Höger. Ut på grusvägen mellan Rodga-Rejmyre vid Fagerhult. Vänster där och åter mot staden. Höger vid Muggebovägen mot sjön Holpen. Vänster mot Kyrkfallet. Mot Getsjötorp, men ta vänster uppför backen och stigen mot Stocksjön(#7). Utmed Stocksjön. Vid Dammhult in vänster och utmed bäcken (#8)(stigen används vid Kolmårdsbiken). Ut på Sörsjövägen. Höger mot Ågelsjön, håll vänster in på stigen vid Nybygget(#9). Utmed Ågelsjön, efter banta backen i allén, håll höger och in vänster efter ladan och stigen utmed ån till Yxbacken(#10). Höger och längs den grusade cykelvägen mot Åby/Jursla. Framme vid rv55/56 tar ”rutten” slut. Sedan gemensamt på cykelbana tillbaka till Åby eller Norrköping.


#2 Colmarp Century

Colmarp Century är en Century-Ride, dvs 100 miles eller 160 km. CC kommer vara en riktig utmaning, 99% grusväg och 1650 höjdmeter, men det finns en kortare (80 km, 800hm) version. Planen är att genomföra CC under våren då vitsippor, fågelsång och vårsolen kombineras med mjölksyra och gruskärlek.

 • När: lördagen den 24 april
 • Var: TBD
 • Distans: ca 160 resp 80 km.
 • Rutt: presenteras senare
 • Anmälan: BDCG-NKPG på Strava, eller Fenix på Facebook eller ett mail till info[at]velonavia.se

#3 GRG – Glan Runt på Grus

Sedan återkommer GRG – Glan Runt på Grus även i år. De, som jag, som jag är lite äldre minns Glan Runt, ett motionslopp som i dess glansdagar(!) hade femsiffriga deltagarnummer. Tyvärr så slocknade intresset. Det här är ett försök att locka gruscyklister till en alternativ och i mina ögon mycket trevligare rutt än att gneta asfalt längs rv51! Med start och mål på Himmelstalund. Ca 70 km varav ~85% grus. Några korta stigavsnitt. Turen går bland annat på banvallen från järnvägen till Kimstad och förbi Glansgruvans naturreservat.


#4 Growling Gravel

GG är ett 100 km event framåt sensommaren. Mer info och bansträckning kommer senare, men jag kan avslöja att vi bland annat kommer cykla längs Nunnebanan


#5 Tour de Ville

Säsongen avslutas bortåt oktober, traditionsenligt, med Tour de Ville.

*Givetvis följer vi FHMs rekommendationer vad gällande Covid19Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Bokslut 2020
Blogg

Bokslut 2020


När vi ska sammanfatta året 2020, i sin helhet eller i den del som gäller cykling, och det är en hel del, så går det inte att komma från Covid-19! Ställt i relation till förlust av nära och kära, förlust av arbete och själva sjukdomens rena biverkningar, är inställda cykeltävlingar och planer helt oväsentliga.

Men många är de cykelevent, tävlingar och motionslopp som påverkats. Så även för mig. För 2020 var året då jag skulle lansera Velonavia Gravel Series, ställa ut och åter tala på Svenska Cykelmässan, ge mig tillbaka ut  i Europa och mycket annat. Men så blev det inte.

Vi var i alla fall fjorton cyklister som gav oss ut en regnig och kall lördag i slutet av februari. Jag minns att vi efteråt över en bit mat och öl diskuterade nyheterna från Asien om ett virus, men att ingen av oss nog kunde ana hur året skulle utveckla sig?

Först ut att ställas in, blev för mig Cykelmässan. I år hade jag blivit erbjuden dels en monterplats, med vilken jag hade arbetat en hel del, men även att åter få från scenen berätta om bikepacking och min resa till Spanien. Sedan ställdes Cabin Fever in. Och där slocknade nog mycket av mitt engagemang och framförallt cykellust. En lust och längtan som jag ännu inte riktigt hittat tillbaka till.

Efter att ha lagt upp det andra eventet, Glan Runt på Grus, som en socialt distanserad tur på egen hand, så styrde jag kosan mot Gotland och ett av de få event som faktiskt blev av, Aur Gotland. Under dagarna tre så cyklade en liten grupp runt ön på fina grusvägar.

Sedan cyklade jag och den gode L, den som oftast får stå som mottagare av mina idéer, tre dagar i Östergötland, kröp i grottor och sov i raststugor.

L gjorde mig även, tillsammans med A och E, sällskap på Bikepacking Colmarps tredje tur.

För tredje året i rad så anordnade jag i höst; Tour de Ville, tillika den tredje delen av Velonavia Gravel Series

Man kunde känna att suget efter cyklingevent var stort och närmare 30 personer dök upp i oktober*

*Det här var innan de skärpta rekommendationerna trädde i kraft

Jag har fått beröm för mina rundor under året så nu siktar jag med förhoppningen om att omvärldssituationen förbättras under 2021 framåt. Och presenterar stolt:

Ett 160/80 km långt grusgnet i Colmarp. Mer info kommer.

Tills dess, God Hjul vänner!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*