Blir det italiensk seger i Cykelvasan?

Blir det italiensk seger i Cykelvasan?


Tony Longo var individuell trea på JVM 2002 och tvåa på U23-VM 2006. I en världscuptävling har han som bäst en sjundeplacering från 2008. Longo tävlar sedan 2010 för Team TX Active och har i år bland annat blivit tvåa i maraton på de italienska mästerskapen och 14:e på EM i XCO i Moskva. Han blir därmed en stark konkurrent till de svenska och norska elitåkarna i Cykelvasan. Förutom äran så tävlar man om ett förstapris på 20 000 kronor, och den som är först till kontrollen i Evertsberg vinner ett bergspris på 2 500 kronor.

Den svenska mästaren Emil Lindgren, Rabobank-Giant Offroad Team, körde förra helgen i världscupen i franska Val d’Isère och blev 22:a. Lindgren, som inte blev uttagen till OS trots att han var kvalificerad, har en sjätteplats och en andraplats i Cykelvasan och siktar förstås på seger i årets lopp.

Den svenska långloppscupen leds just nu, efter fem av sju deltävlingar, av Lars Bleckur, Cykloteket Racing Team. Tvåa är Magnus Darvell och trea Mathias Wengelin, båda från Team Kalas. Wengelin vann Cykelvasan 2009 och Darvell vann 2010. I lördags spurtvann Mathias Wengelin Grenserittet, 80 kilometer mellan Strömstad och Halden, före just Lars Bleckur och Magnus Darvell. Fyra var Norges Steffan Repshus (som även han är anmäld till Cykelvasan) och femma Emil Lindgren.

På damsidan hette fjolårsvinnaren i Cykelvasan Pia Sundstedt från Finland. Sundstedt har denna säsong satsat på landsvägscykling och blev i OS i London 20:e i linjeloppet och 11:a i tempoloppet. Hon är dock inte anmäld till Cykelvasan i år. Det är däremot damsegrarinnan från 2010 – Emmy Thelberg, Härnösands CK.

Emmy Thelberg leder just nu Långloppscupen, före Ann Berglund, IK Hakarpspojkarna, och Angelica Edvardsson, Cykloteket Racing Team. 18-åriga Jenny Rissveds, Falu CK, som tävlade i världscupen i Val d’Isère förra helgen och där blev fyra i U23-klassen, kommer också att köra Cykelvasan. Likaså hennes klubbkompis Jennie Stenerhag som vann Engelbrektsturen, det senaste loppet i Långloppscupen. Däremot inte Sveriges bästa mountainbikecyklist Alexandra Engen. Samma dag som Cykelvasan avgörs nämligen damernas mountainbikelopp i OS, där Alexandra deltar.

Från Norge kommer bland andra systrarna Hanne, Mari och Tone Trönnes. Hanne blev fyra i Cykelvasan 2011 och trea i Grenserittet i lördags.

Även damsegrarinnan i Cykelvasan vinner 20.000 kronor.

CYKELVASANS SEGRARE:
2009:  Matthias Wengelin, Cykloteket RT 2.43.27 och Hanna Bergman, Falu CK 3.09.05.
(Antal anmälda: 1911 Startande: 1760. I mål: 1747)

2010: Magnus Darvell, Team Kalas/Pedalogerna 2.39.00 och Emmy Thelberg, Härnösands CK 2.54.53.
(Antal anmälda: 4364 Startande: 4080 I mål: 4043)

2011: Jesper Dahlström, Motala AIF Cykelklubb, 2.47.32 och Pia Sundstedt, Finland, 2.56.19
(Antal anmälda: 7874 Startande: 7180 I mål: 7031)

2012:
Antal anmälda per den 3/8 2012: 12604


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska...

Läs mer

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer