Blek svenskdag i världscupen
Robbie McEwen (Katusha) tycks ha klarat sig relativt bra efter gårdagens vådliga vurpa i Scheldeprijs Vlaanderen. En lättare hjärnskakning, skrapsår, blåmärken och en blodansamling på höften är ...

Blek svenskdag i världscupen


Det underbara sommarvädret i vackra italienska Val di Sole fortsatte på lördagen. De som oroat sig för regn kunde lugnt luta sig tillbaka. I XCO-tävlingen revanscherade sig Åsa Erlandsson. För de svenska herrarna blev det tunna resultat.

I den vackra floden Noces dalgång, där fortfarande Stenmarks framfart i Madonna di Campiglio är ett välbekant begrepp, avgjordes under lördagen den femte och näst sista omgången i världscupen. Bland de 400 startande i XCO-klasserna återfanns fem svenskar, Åsa Erlandsson, Emil Lindgren, Magnus Darvell, Mattias Nilsson och Olof Jonsson. Saknades gjorde europamästarinnan Alexandra Engen, den svenske U23-mästaren Matthias Wengelin och den flitigt på kontinenten tävlande junioren Erik Jonsson.
Damer elit
För svenskarnas del inledde Åsa Erlandsson. Hon hade en riktigt dyster tävling senast i Champéry, där hon bröt tidigt. Inför dagens lopp hade Åsa ändrat på sitt upplägg och kom rejält taggad till dagens tävling. Det märktes direkt i loppet att nu var det satsning som gällde och hjärnspökena var lämnade i återvinningscentralen.
Åsa disponerade loppet på den tekniska och urtuffa banan bra, men blev riktigt trött på sista varvet. ”Jag tyckte inte att det gick så fort idag och kunde hänga med bra” berättade Åsa i målfållan efter loppet. ”Banan passade mig och kroppen kändes helt okej idag” avslutade en utpumpad Åsa Erlandsson med placering 75 i mål, 17:38 minuter efter segrarinnan.
Damklassen vanns av polskan Maja Wloszczowska före Cathrine Pendrel efter en rasande långspurt, som inleddes 300 meter och fyra kurvor innan mållinjen. Trea blev Irina Kalentieva.
Herrar elit
När det 200 man starka startfältet släpptes iväg över den torra tävlingsbanan var det en magnifik syn och bakom deras framfart låg ett stort dammoln. ”Det vara rena Lützen-dimman redan på starkfältet” berättade Olof Jonsson.
Det blev en mycket spännande tävling, som likt damklassen avgjordes med en långspurt. Nu mellan de två kombattanterna Julien Absalon och Nino Schurter. Schurter var den som drog det längsta strået och vann.
För svenskarna gick det tungt och den ende av de fyra som kom upp till sin normala nivå var svenske mästaren Magnus Darvell. Han slutade som 66:a och var nästan 13 minuter efter segraren. ”Jag tyckte att det bra idag och jag hade bra flyt, men på sista varvet blev jag trött” förklarade Magnus Darvell
Emil Lindgren som gjorde sitt säsongsbästa förra veckan spände bågen hårt idag och var bra med i starten. Men sen föll han tillbaka genom fältet och kom trött och besviken i mål på en 59:e plats tolv minuter bakom segraren.
”Det här var en dålig dag på jobbet” försökte Emil att summera sin insats. ”Tyvärr går det upp och ner som en berg-och-dalbana och jag får slita ont när det är varmare” fortsatte han. ”Jag gläder mig åt förra veckans resultat, men grämer mig rejält över att jag inte kan vara mera konstant” slutade en märkbart besviken Emil som reste hem till Sverige direkt efter avslutat lopp.
De två U23:orna Mattias Nilsson och Olof Jonsson bildade par ett tag och det såg länge ut som om Jonsson bara taktiskt hängde med Nilsson. Men Nilsson gasade på och drog ifrån Jonsson. Båda blev avplockade med ett varv kvar.
”Det här var inte bra” tyckte Olof Jonsson, ”men det var i alla fall bättre än förra veckan”.
Nu följer ett tävlingsuppehåll i världscupen tills sista veckoslutet i augusti då den sjätte och sista deltävlingen i årets cup skall avgöras i USA.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska...

Läs mer

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer