Biologiska passen har avslöjat tre åkare
Det blev som många befarade - Emanuele Sella stängs av i endast ett års tid. Detta meddelade den italienska olympiska kommittén CONI under måndagen.

Biologiska passen har avslöjat tre åkare


Det internationella cykelförbundet har med hjälp av de biologiska passen upptäckt oregelbundna värden i tre åkares blodprofiler. Trion som pekas ut är Franco Pellizotti (Liquigas – Doimo), Jesus Rosendo Prado (Andalucia – Cajasur) och Tadej Valjavec (AG2R – La Mondiale).

UCI har bekräftat att de har begärt att disciplinära förfaranden ska inledas mot de tre cyklisterna för brott mot antidopningsreglerna, grundat på den information som blodprofilerna i deras biologiska pass givit.
Liquigas – Doimo litar inte fullt ut på det internationella cykelförbundet så de har startat en egen utredning kring Franco Pellizottis blodvärden. Det är lagets läkare, Dr Roberto Corsetti, som ska analysera italienarens blodvärden.
I ett pressmeddelande meddelade Liquigas Sport att de kommer samarbeta med utredningen men klargjorde samtidigt att de kommer driva en egen utredning innan de vidtar eventuella åtgärder mot Franco Pellizotti.
I franska AG2R – La Mondiale är det ett helt annat tonläge. Vincent Lavenu som är manager i laget blev rasande när han fick reda på att en av hans åkare var identifierad med oregelbundna blodvärden i sitt biologiska pass. Lavenu meddelade omedelbart att Tadej Valjavec kommer att få sparken så fort hans nationella förbund agerat.
– Jag fick veta det samtidigt som pressen. Jag ska klara av den här situationen eftersom vårt lag tror starkt på det biologiska passet och vi finansierar det – liksom de andra lagen som är en del av detta program. Vi kommer att respektera reglerna, säger Vincent Lavenu.
– Tadej Valjavec kommer inte att köra Giro d’Italia. Han är tillfälligt suspenderad som en försiktighetsåtgärd tills det slovenska cykelförbundet vidtagit sanktioner mot honom. Efter det får han sparken, klargör fransmannen tydligt.
Franco Pellizotti som kom tvåa på Girot förra året och var en av favoriterna till slutsegern i år kommer inte heller till start. Trolig ersättare är Vincenzo Nibali.


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Sven-Erik Olsson

Avslöjat är väl att ta i. Utpekat är väl mer exakt. Nu skall de ju få tillfälle att förklara sig. Det kan ju vara hemorrojder.


Magnus Henningsson

Du menar att de som fuskar är Hemorrojder?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Kvänums IF får SilverEmmas stipendium 2021!

Stipendiet går till en förening vars ungdomssida har vuxit enormt, tack vare kontinuitet och stora...

Läs mer

Så behåller du cykelglöden i höst

Svenska cyklisters relation till hösten är som en långdistansrelation. Avståndet är ett kännbart problem där...

Läs mer

En grusigare Roadmachine från BMC

BMC släpper en ny version av sin komforträcer Roadmachine och gör den redo för fler...

Läs mer

Sverige tog dubbla medaljer vid Paralympics i Tokyo!

Det blev dubbla medaljer i Landsväg Tempo för våra Svenska Paracyklister under Paralympics i Tokyo...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så blir klungan din bästa vän

Man kan säga att vindmotståndet definierar cykelsporten som idrott. På grund av att det har...

Läs mer
Emilia Fahlin hoppar av OS

Emilia Fahlin har valt att lämna återbud till att tävla i de olympiska spelen i Tokyo.– Jag har inte haft...

Läs mer
Hur bra kan man bli? 8 frågor till rekordjägaren Jonas Bohr

Han började cykla först när han var 43. Nu är han på jakt efter världsrekordet i solokörning på 200 kilometer...

Läs mer