Vi möter bragdguld-vinnaren Johan Olsson

Vi möter bragdguld-vinnaren Johan Olsson


Sedan den aktuella OS-säsongen, vinterspelen i Sotji invigs som bekant den 7 februari, drog igång i maj med landslagsläger på Mallorca, har Johan Olsson lyckats hålla sig ovanligt skadefri och kry. En försäsong som ser ut att bli karriärens mest träningsintensiva.

– När jag förbereder mig inför min sista vinter på elitnivå vill jag göra det till 110 procent, och inte lämna något åt slumpen. Jag har under våren och sommaren helt enkelt velat se hur mycket jag kan och orkar träna, säger skidåkaren när Bicycling träffar honom hemma vid köksbordet i Östersund.

Du är inte rädd för att bränna för mycket krut?

– Jag känner att jag klarar av mycket och vågar satsa, uppoffringar som förstås kan innebära ett misslyckande. En balansgång man måste våga utsätta sig för om man vill lyckas på världsnivå.

När den blågula truppen samlades på Mallorca handlade det inte bara om rullskidor, det blev även en hel del jagande på cykel längs öns branta serpentinvägar.

– När vi i landslaget sätter oss på hojarna blir det genast tuppfäktning, till skillnad från när vi åker rullskidor där alla vet vem som är bra på vad. Det brukar bli timmar av tokkörning med inlagda spurter och bergspriser. Långt ifrån ett idealiskt sätt att träna cykel på, även om passen i slutänden alltid blir vansinnigt hårda.

Du hör till dem som vinner bergsprisen?

– Ja, fast på våren hänger det mycket på vem som hunnit träna hårt eller inte. Men blir det riktigt långa och tuffa stigningar brukar jag och Marcus (Hellner) hålla oss framme, och det gör vi väl även när det går rejält uppför på skidor, eftersom vi inte hör till tungviktarna, säger landslagets främste bergsget.

För Olsson har cyklandet blivit ett lustfyllt men också nödvändigt inslag i träningen för att hålla den hårt ansatta kroppen i ett så skadefritt skick som möjligt. När han för en tid sedan drogs med en smärtande hälsena var cykla det enda han kunde göra i träningsväg.

– I fysisk mening ligger löpning närmare klassisk skidåkning, även om det sliter betydligt mer på kroppen. Efter ett fem timmar långt pass på cykeln är jag i regel så trött att jag knappt kan stå, det blir ett jäkla stimuli på benen, och då är det soffan som gäller. Turer som gärna får vara kuperade, så att man kan stå upp och trampa och verkligen jobba med överkroppen, så att syreupptagningen kommer igång.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 9 / 2013.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer