Beröm? Nej tack!

Beröm? Nej tack!


Visst, det svider i både lunga och lår. Men jag mosar vidare, fast besluten att besegra berget. Ja, jag skriver helt icke ödmjukt, högmodigt, att jag de facto ska besegra det där jävla skitberget. Inget myspys snömos om att jag är en liten obetydlig varelse och berget stort och oberört av mina ansträngningar. Nej, det här skitberget försöker hindra min uppfart med lutning, väder, vind och mentala cyberattacker. Men jag är starkare än berget. Jag ska vinna. Mina lungblåsor packar trotsigt syremolekyler i mina röda blodkroppar som exploderar i musklerna och därmed skapar förbränning och därmed energi och därmed watt som jag skickar ner i pedalerna som förs över i transmissionen och hjulen och däcken ner i marken. Ner i berget. Ner på jorden. Av jord är du kommen. Ja, jag håller faktiskt på att besegra berget. Ungefär då blir jag omcyklad av en rivaliserande cyklist. Det är ett motionslopp, på liv och död, så visst tusan är det en rival som cyklar förbi mig.
”Bra jobbat, du har det i dig”, säger han omtänksamt och jag ser sen hans otäcka ryggtavla ytterligare några hundra höjdmeter innan serpentinerna och berget lämnar mig ensam med min misär igen. Bra jobbat liksom. Jag har det förmodligen i mig. Jovisst, för jag kommer ju upp till slut. Ganska långt efter den där cyklisten som berömde mig för att jag var så bra.

Vi hoppar till Dalarna och Sälen. Cykelvasan öppet spår närmare bestämt. Jag har kämpat mig i mål på 3.41.03, vilket kan tyckas ganska okej för en skribent som cyklar förvånansvärt klent med tanke på vilken tidning han levererar till. Jag kan dock säga att jag just då känner mig relativt nöjd med den tiden. Jag hade tränat för lite och jag hade laddat upp med att köra tävlingar både två dagar före och dagen före (Rörbäcksnäs MTB Open respektive Rideaway Sälen Mountain Race). Jag kan tillägga att jag var nöjd med tiden, ända tills jag träffar en kompis – eller ska jag säga före detta kompis – som berömmer mig för en bra tid. Han själv cyklade in bara 20 minuter före mig. ”Bra kört”. Jo, jag tackar. Eller hur. Verkligen.

Det jag ovan beskriver är givetvis en ganska uppenbar härskarteknik. Låt mig reda ut det lite närmare. När man berömmer ett barn för en fin teckning på en katt, fast det ser ut som om någon lagt en bajskorv på ett papper och sedan snubblat i den, så gör man det för uppmuntra. Min helt ovetenskapliga undersökning i ämnet, på mina egna barn, ger vid handen att detta beröm har god effekt. Barnen får självförtroende, vågar teckna och vågar i bästa fall i förlängningen testa på annat än att teckna.

Men när någon, lika vuxen som du, lika ambitiös cyklist som du, börjar ge dig beröm när de märker att du är den svagare av er två, är det inget annat än ett sätt att försöka trycka ner dig. Logiken är ju solklar. Om jag, låt oss säga spelar tennis mot dig och vinner med 6-0, en försvinnande liten risk – hur dålig du än är i tennis, i tre raka blir det lite konstigt om jag börjar berömma dig för ditt spel. ”Bravo, du fick över flera servar, fy fasen vilken begåvad tennisspelare du är, du har det verkligen i dig”.

Nästa steg i detta resonemang är ju att räkna ut hur jävla bra jag måste vara om jag kan vinna över någon som är så bra som du, som har det så mycket i dig. Nej, så gör man ju bara inte. Låt mig därför dra detta till sin spets. Jag undanber mig härmed beröm från den som är starkare, snabbare och bättre än jag. Jag vill inte ha något ”bra jobbat” från nån som drar ifrån. Om du däremot är totalt utklassad och förbländad av min briljanta cykling, ja då är det en helt annan sak.

Niclas Sjögren är Bicyclings kanske mest snarstuckne och bittra medarbetare. Han brukar emellertid se väldigt glad ut i ansiktet när någon berömmer hans texter, inte minst krönikorna.


Antal kommentarer: 2

Caroline Ford

Lysande, skitkul i crescendot men på upploppet hängde jag inte riktigt med. För mycket vin, värme eller inte på samma nivå? Utom tävlan..


Bianchi

Bra jobbat Niclas!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer