Benny Andersson försvarar världsmästartiteln


Världsmästaren Benny Andersson försvarar titeln i Brasilien.
Regerande veteranvärldsmästaren i MTB Benny Andersson har bestämt sig och reser till Brasilien för att försvara titeln. Men innan VM-resan så står Europamästerskapen i Frankrike på programmet.
”Jag har själv omprövat mitt beslut angående Masters VM i Brasilien. Jag får sällskap av Gjertrud Bö från Norge, så nu åker jag. Det blir EM och VM inom 14 dagar!” berättar Benny Andersson, som så sent som vid SM-tävlingarna hade bestämt sig för att inte åka till Brasilien.
[b]Först EM, sen VM[/b]
Till EM blir det en svensk trupp bestående av Benny Andersson, Carina Börjesson, Tommy Olsson och Peter Carlsson.
Tävlingen går i år av stapeln i skidorten Pra-Loup, beläget i franska alperna, under tiden 24-29 augusti. Man kör både crosscountry och downhill under tävlingsveckan. Arrangören har tidigare arrangerat VM för Masters på ett framgångsrikt sätt. Man har även tilldelats 2013 års tävling. Åren 2011 till 2012 arrangeras mästerskapet i Irland resp. Slovenien.
Banområdet ligger på en bergsida vilket garanterar hårda och utslagsgivande banor. Tävlingen går på 1600 m ö h . Anpassningen till höjden är en av de kritiska faktorerna för framgång i Pra-Loup.
Sverige kommer att representeras av ett starkt lag, i crosscountry, där alla har chans att ta medalj.
Carina Börjesson, Åstorps CK är först ut den 27/8. Carina var VM-fyra i D 50-klassen 2009, men startar i år i den sammanslagna damklassen D 30+.
Benny Andersson, Åstorps CK kör klass H 50-54 den 28/9. Benny är regerande världsmästare i klassen och en av förhandsfavoriterna.
Tommy Olsson, Norbergs CK startar också den 28/9 i klass H 45-49. Tommy är flerfaldig SM-guldmedaljör och var fyra på VM 2006 i Kanada.
Sist ut blir Peter Carlsson, CK MTB 2000 Falkenberg, i klass H 40-44. Peter gjorde karriärens hittills bästa veteran-SM, under årets mästerskap i Rättvik, genom guld i tempo och silver i XC.
[b]Veteranvärldsmästerskapet[/b]
För första gången i tävlingens historia är värdlandet sydamerikanskt. Tävlingarna körs på turistorten Balneario Camboriu. Staden ligger i sydöstra delen av landet och är en utpräglad semesterort med vidsträckta badstränder som attraktion.
Banan är belägen strax utanför staden i Unipraias Park. Detta är ett rekreationsområde kring en liten bergstopp som sluttar ned mot havet. Området har använts för Världscuptävlingar i MTB under åren 2005-2006. Starten sker på havsnivå innan man klättrar upp till toppen på området. Varvet mäter dryga 5 km. Tävlingen arrangeras den 7 – 12 september.
Benny Andersson, Åstorps CK kommer ensam att försvara de svenska färgerna. Benny är regerande mästare i klass XC H 50-54, och är åkaren alla vill slå. Benny gör nu sitt sista år i klassen och får en tuff uppgift i att hålla de yngre konkurrenterna stången.
”Jag ser årets start mycket som ett sätt att förbereda mig inför 2011. Då är jag förstaårs åkare i klass H 55-59. Att känna till logistik, klimat samt banförhållanden är oerhört viktigt i dessa sammanhang. Det gäller att helt kunna fokusera på tävlingen, och inte distraheras av vardagliga problem. Kan jag dessutom slåss om medaljerna blir det bara en bonus. Formen är perfekt så jag kommer väl förberedd”, säger Benny Andersson
Lördagen den 11 september avgörs herrarnas 50/54-klass.
[part=bennya]
Benny i de mörkblåa världsmästarkläderna.
Källa: Svenska Cykelförbundets, foto: © Jahn Ekman 2010


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska...

Läs mer

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer