Bästa tipsen till nybörjarcyklisten!

Bästa tipsen till nybörjarcyklisten!


Johnnie Krigström
Programledare och målare Roomservice och Sofias änglar

Vad önskar du att någon hade berättat för dig när du började cykla?    
– Hur viktigt underhållet av cyklarna är.

Vad var svårast i början?
– Jag tycker det stora problemet är att finna tid till cyklandet. Med två barn och hus så är det svårt att få till livspusslet. Jag pusslar och försöker köra när det finns luckor i familjeplaneringen. Det går sådär.

Hur är ditt förhållande till alla cykelprylar, mekanik och teknik?
– Jag ser inte prylarna som ett problem utan som en kul bonus. Bra grejer underlättar faktiskt cyklandet en hel del. Med det sagt behöver inte cykling vara dyrt, det går att få mycket upplevelse för rimliga pengar.

Karin Svärd
Deltagare i Biggest Loser 2015 och hälsoinspiratör

Vad önskar du att någon hade berättat för dig när du började cykla?
– Att inte glömma bort att träna bålstyrka. Att bilar, hundar, gamla tanter och barn är läskiga och oberäkneliga i trafiken. Och att alltid ha pengar på sig – det är väldigt trevligt att fika under cykelturen.

Vad var svårast i början?
– Tycker fortfarande det är lite otäckt och svårt med att skorna sitter fast i pedalerna. Det gäller att träna på det mycket och ofta! Det är också svårt att komma ihåg allt man ska ha med sig ut på en tur – skriv gärna en checklista i början.

Hur är ditt förhållande till cykelprylar, mekanik och teknik?
– Jag tyckte allt var svårt i början – allt från att pumpa däcken till att veta hur man byter bromsklossar och växla. Jag har tur att ha en cykelkunnig man och vänner som hjälpte mig. Men jag rekommenderar att man går en mekkurs.

Ingrid Kjellström
Bloggare på bicycling.se

Vad önskar du att någon hade berättat för dig när du började cykla?
– Att man ska ha högt tryck i däcken, att man inte ska trampa på för tunga växlar och att det är fantastiskt att ligga på rulle. «Jag ska bara träna lite först» sa jag alldeles för länge innan jag vågade gå till en gruppträning. När jag började cykla med andra blev allt mycket roligare och träningen bättre.

Vad var svårast i början?
– Det svåraste är att ha kontrast mellan sina pass och köra hårt när det ska vara hårt och lugnt när det ska vara lugnt. Gällande de hårda passen är det bästa som finns att söka upp cyklister som är snäppet starkare än en själv och våga ta i tills man blir avhängd. För att köra lugna pass (distans) är det tvärtom – att köra med starkare cyklister sliter ofta i onödan – då ska man köra så att man inte blir sliten.

Hur är ditt förhållande till cykelprylar, mekanik och teknik?
– Växlar och tubhjul har alltid varit ett gissel för mig. Jag lär mig långsamt genom att bjuda hem kunniga vänner och laga middag i utbyte mot mek-hjälp. Att prova själv med någon som tittar en över axeln tycker jag är bästa sättet att lära sig.

Johan Bigmollo Mölleborn
Bloggare på bicycling.se

Vad önskar du att någon hade berättat för dig när du började cykla?
– Att någon hade övertygat mig om vikten av ta hjälp med träningsupplägg. Jag slarvade bort ganska många år innan jag lärde mig träna effektivt, även om cyklingen var minst lika rolig då.

Vad var svårast i början?
– Jag hade problem med blodsockret. Jag fick lätt blodsockerfall och behövde sportdricka och gel på varje pass över en timme. Det löste jag genom att cykla på morgonen innan frukost för att vänja kroppen. Det var fruktansvärt i början men nu kan jag köra i flera timmar innan jag behöver äta.

Hur är ditt förhållande till cykelprylar, mekanik och teknik?
– Jag tyckte nog att allt var svårt i början men jag har lärt mig bit för bit under åren. Nu har jag bara hjulbyggande kvar att bemästra.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar...

Läs mer

Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast...

Läs mer

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

10 den magiska siffran

Vill du fördubbla dina chanser att bli äldre utan att bli sjuk? Då ska du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

4 coreövningar som gör dig uthålligare i sadeln

Träna och aktivera de viktigaste musklerna på bara 10 minuter – vi visar hur!

Läs mer
Nycklarna till en bättre vinter på cykeln

Ena dagen yr snön, nästa dag faller regnet, däremellan åker termometern upp och ner som en jojo. Det kan vara...

Läs mer
Ett pannbens fyra pelare

Säg den cyklist som inte någon gång tänkt eller pratat om vikten av ett starkt pannben. Eller i avundsjuka cyklat...

Läs mer