Bästa tipsen inför Vätternrundan
Vätternveteranen Pontus första råd är att försöka ställa upp i kortare lopp innan dagen D i Motala. Det finns gott om motionslopp där man kan få känna på klungkörning, öva på att kontrollera sin plats i gruppen och plocka upp goda tips från andra cyklister.
Öva på allt. Att hitta rätt i startområdet, att förstå de outtalade reglerna i klungan och hur du ska positionera dig väl i kantvinden. Ju mer vana du har desto mer energi och fokus kan du lägga på själva cyklingen, säger Pontus.
Under Vätternrundan bildas ofta enormt stora klungor och att ligga långt bak i en sådan kan förvisso ge dig bra draghjälp, men för varje gång detta långa gummiband sträcks ut i kurvor och tempoväxlingar blir det också allt jobbigare att jaga ikapp igen.
Det bästa är att ligga långt fram i en sådan klunga, eller att bilda en egen mindre grupp själv. Är man ett gäng som redan innan har planerat att köra ihop så underlättar det förstås om man också har tränat ihop, menar han.
Mental inställning
Loppet är en bedrift för alla, oavsett vad klockan stannar på när man går i mål. Pontus menar att det är viktigt att man inte är alltför sträng i sin egen målsättning. Det är enbart destruktivt att åka hem från Motala med en känsla av att ha misslyckats.
– Sätt inte upp ett absolut mål. Var öppen för att mycket oförutsett kan hända och att du kan behöva omplanera eller skifta fokus.
Att mentalt dela upp rundan i etapper är ett väl beprövat hjälpmedel.
Koncentrera dig bara på att cykla fram till nästa depå. Och tänk hellre på att du har cyklat fyra mil än att du har tjugosex kvar.
Pontus tycker heller inte att man behöver fästa så stor vikt vid loppets backar. Vätternrundan är ett förhållandevis platt lopp och av alla de timmar du sitter i sadeln kommer endast några minuter att tillbringas i uppförsbackar.
Ta motluten i din egen takt i lugn och ro. Tappar du din grupp så kommer det alltid nya du kan haka på efter en stund igen.
Utrustning
Vad måste man ha? Cykel och hjälm är självklarheter, men utöver detta nämner Pontus cykelskor, cykelbyxor, slang, pump och däckavtagare som absolut minimum.
I övrigt kan man klara sig så länge man går in i depåerna och fyller på med vätska och energi.
Men självklart blir loppet behagligare ju mer förberedd du är. Pontus rekommenderar att man tar med sig cykelplagg för alla typer av väder till Motala. Mycket kan hända i prognosen innan du står på startlinjen, och regnjackan gör mer nytta i bagaget än hemma i garderoben. Varmare plagg är bra under natten och dessa lämnar du lätt ifrån dig i depåerna om solen skulle titta fram.
Knävärmare eller längre byxor är också nödvändigt om man vill vara rädd om sina leder i den kyliga natten, säger Pontus.
Att inte prova något nytt är ett vedertaget recept på ett väl genomfört lopp. Ny cykel, ny sittställning, nya byxor eller handskar kan ställa till med stora bekymmer efter några timmar så se till att allt du använder är väl testat och inkört. Det händer tyvärr att det regnar på Vätternrundan men även för detta går det att förbereda sig. Genom att köra några träningspass i regn får du en uppfattning om hur mycket du kommer att frysa, hur väl kläderna funkar och hur du ska manövrera cykeln på blött underlag.
Undvik att stanna i depåerna om det regnar för då blir du bara kall. Och se upp för de vitmålade strecken i asfalten som kan bli väldigt hala.
Att fokusera längre bort än på hjulet framför blir extra viktigt när det är dags för mörkerkörning och Pontus tycker också att man ska försöka vara lite extra vaksam runt gryningstimman.
Många upplever att reaktionsförmågan är lite sämre just då. Det är förmodligen något biologiskt fenomen när kroppen börjar ställa om från natt till dag och man kan känna sig lite slö i den övergången.
Uppladdning
Att dricka, sova och äta bra dagarna före loppet är förstås a och o.
Jag brukar köra ett sista kort och lugnt pass tre- fyra dagar innan bara för att känna att allt är okej med både mig och cykeln. Sedan ser jag till att bara vila och fylla på kroppen, säger Pontus.
Det finns särskilda kolhydratuppladdningar i pulverform, men innan du ger dig på det bör du vara säker på att din mage klarar av det. Näringsriktig och bra mat i ordentliga portioner räcker minst lika långt.
Pontus tänker fortsätta köra sina Vätternrundor så länge det känns kul, men hittar också nya sätt att utmana sig själv. Efter att ha provat olika starttider och snabbklungor gjorde han en satsning för att bli först i Motala 2009. Efter att ha startat bland de allra första på kvällen avverkade han de trettio milen helt på egen hand och gick i mål precis i tid för att hinna vinka av kamraten med starttid på morgonen.
Och inför Vätternrundan 2011 tar Pontus ny sats med ett helt nytt grepp på liggcykel.
Kadens önskar Pontus och alla andra varmt lycka till 17-18 juni!
Antal kommentarer: 1
Anders Nilholm
#vätternrundan #vaetternrundan #vatternrundan #VR2014 #vätternrundan2014
Bilder från Vätternrundan 2014: http://www.sportfoto.com/se-sv/vatternrundan-2014
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in