Att vinna eller försvinna

Att vinna eller försvinna


Ofta tänker jag på hur nästan allt i samhället har förvandlats till en tävling. Häromdagen började jag läsa allt jag kunde hitta om den tilltagande tävlingshysterin. Strax efter att jag beställt nya utgåvan av Ivar Los Jag tvivlar på idrotten hör jag mig själv berätta för min svärmor att jag gått över två mil med vagn. Detta säger jag som ett svar på att hon hade gått en mil. Utan vagn. Om vi tävlade eller bara konverserade är svårt att säga. Men jag vann.

Jag läser också Eva-Lotta Hulténs bok Klara färdiga gå! En bok om konkurrism. Om tävlandet som blivit religion och en absolut sanning när det gäller att nå framgång. Hon berättar med skrämmande tydlighet hur tävlandet utvecklats.
Tidigare nämnda Ivar Lo-Johansson skrev i början av trettiotalet boken Jag tvivlar på idrotten. Ivar Lo förutspådde både huliganismen och en dopingproblematik som inte skulle ses som ett problem förrän 40-50 år senare. Men Ivar Lo tvivlade bara på idrotten, och Eva-Lotta Hulthén får mig att tvivla på samhället i stort.

På teve tävlas det i allt, på arbetsplatser tävlar anställda om att vara bäst på att jobba, på sociala medier tävlas det i vem som har flest vänner, roligast semester, fått flest likes eller trampat flest watt i sin mancave. Nästan allt i samhället handlar om att vinna. Det tävlas för bövelen mellan skolor i betyg och sjukhusen tävlar om patienterna. Vi är många som strävar efter att vara bättre än resten. Inte ens efter att vara bra, eller att ha blivit väldigt mycket bättre, utan just efter att vara lite mindre dåliga än alla andra. Den egna prestationen har blivit mindre viktig så länge resten är sämre. Att sträva efter att gemensamt bli bättre, eller tillsammans skapa något fantastiskt, är däremot en utrotad företeelse.

Det finns idag inga studier som stödjer att tävlingstänket skulle vara bra. För något. Studier har däremot visat att barn som håller på med tävlingsidrott blir mer benägna att fuska och mindre givmilda. I en undersökning deltog två grupper som skulle lösa ett enkelt problem, men bara den ena gruppen fick veta att det var en tävling. Den grupp som inte tävlade var mer än tre minuter snabbare.

Själv älskar jag att sätta en nummerskylt på cykeln. Förberedelserna och drömmarna om framgång är nästan lika bra som det ögonblick någon sekund efter starten när världen blir tyst och jag cyklat in i min bubbla. Jag kan tänka tillbaka till tävlingar eller korta sektioner av en bana och njuta av att jag kommer ihåg varenda sten. När jag tänker på att cykla sträckan igen ställer sig armhåren upp i givakt och jag myser. Resultatet skiter jag för det mesta i, eftersom jag är för glad av att ha cyklat. Jag skulle däremot aldrig stå ut med tävling i yrkeslivet.

Trots ytterst lite vetenskapligt stöd är det just tävlingsidrotten vi ofta tror ska vara en av grundstenarna i något slags folkhälsobygge. Att någon ska bli friskare för att någon annan tränar stenhårt i tio år för en tredjeplats på ett SM. Eller att ett tiokampsguld i början av tvåtusentalet fick Leif i Bräcke att sluta älska gräddtårtor, Blend Ultra, smuggelsprit och stillasittande. Hur ska Charlotte Kalla få Leif att må bättre? Genom att locka honom till teve-soffan även mitt på dagen? Är det inte bara just bröd och skådespel? Ett skådespel jag trots allt älskar lika mycket som Leif gillar sin soffa.

Samtidigt som jag hellre tittar live på min egen koloskopi än melodispektaklet så älskar jag både att tävla själv och titta på när andra cyklister gör det. Det behövs inte fler liknelser under bältet – jag ogillar tävlandet när det lämnar idrottsarenan, men är också tveksam till nyttan av tävlingsidrotten, även om jag gillar den.

Om idrott ska ha något med folkhälsan att göra så är det den stora massan på motionsloppen som egentligen är de riktiga folkhälsohjältarna. Vanliga människor som jobbar och på sin fritid vill träna för att må lite bättre. Lopp utan tävlingsaspekt som med största sannolikhet skulle klara sig alldeles utmärkt utan att det fanns elitsatsningar. För cykelns och rörelseglädjens magi tvivlar jag aldrig på.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Jens Gustavsson

Den mesta elitidrotten är skadlig för utövarna för man pressar oftast kroppen till bristningsgränsen och lite till. Men elitidrott är en fantastisk underhållning då man oftast inte vet hur det ska gå och vem som vinner eller förlorar. Men om det leder till att fler tränar är det väl ingen som har forskat kring, vad jag vet. Träning och tävling verkar gå mer i trender och nu är det oftast långlopp av olika slag som gäller, anmälningarna till kända och minder kända lopp tar slut på några minuter. Även olika typer av hindertävlingar är på modet. Träning och hälsa är också på modet just nu, som vanligt i denna värd så går det lätt till överdrift och man börjar till och med tävla i hur mycket man tränar! Att mäta sin prestation mot andra verkar vara väldigt viktig för många människor och det gäller i alla lägen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

"Cykling är framtiden"

Det här kommer ju inte som en nyhet för oss cyklister, för vi vet ju...

Läs mer

Få cyklister är nöjda med läget i kommunerna

Cykelfrämjandets nya nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern visar att Örebro, Karlstad och Finspång är Sveriges bästa kommuner att...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus,...

Läs mer
Bicycling #5 - ute nu!

En liten tjuvtitt på årets femte nummer av Bicycling Inte prenumerant? Just nu under Coronatider behöver vi ert stöd lite...

Läs mer
Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla eller gå till skolan! Då...

Läs mer