Årsbästa av Engen efter taktiskt lopp

Årsbästa av Engen efter taktiskt loppDet svenska mini-landslaget under förbundskapten Fredrik Ericsson har haft en bra uppladdningsperiod sedan förra veckans tävling i Kanada och lämnade följande rapport innan tävlingen:

– Läget känns onekligen under kontroll här på morgonen inför loppet. Både Alexandra och Ann har kört in sig bra på banan och tycker att den är riktigt rolig. Banan består i princip av en lång uppförsbacke på cirka 15 minuter med en efterföljande nerförskörning som inte innehåller några allt för hårresande partier, men där det hela tiden är relativt hög hastighet som gör det lite svårt. Värmen kommer högst troligen vara en svår konkurrent under loppet eftersom det är cirka 30 grader och klättringen tar så lång tid som den gör. Jag tror att båda kommer att göra bra lopp och förbättra sina placeringar från Mont Sainte Anne om de inte drabbas av några tekniska missöden eller krascher. 

För tredje gången i rad startade den unga duktiga fransyskan Julie Bresset som cupledare och detta efter en närmast heroisk insats senast i Kanada där hon vurpade svårt i Rockgarden. Hon samlade ihop sig och blev trea. 57 damer kom till start i dagens lopp. 

De yttre betingelserna var solsken, en temperatur på runt 25 grader och en frisk vind. Det var fortfarande blött bitvis inne i skogspartierna. 

Redan från början visade världscupsettan och tvåan, Julie Bresset och Catharina Pendrel att det var deras lopp. De skaffade sig snabbt en ledning på 40 sekunder, som därefter bara växte. De två höll ihop tills sista utförslöpan där Bresset attackerade och tog över ledningen och kunde efter en sista snabb utförslöpa ta sin tredje WC-seger. 

Bakom de två gjorde danska Annika Langvad ett starkt lopp, där hon mot slutet körde ikapp Marie-Helene Premont och tog över tredjeplatsen. Annika Langvad ligger i och med dagens placering på en överraskande fjärdeplats i världscupen. 

För Alexandra Engen blev dagens tävling en omvänd variant på senaste loppet. I värmen använde hon sig av samma taktik som vid både EM och VM förra året. Det var egentligen hennes plan förra veckan också. Men idag höll hon sig till den uppgjorda planen. Efter första varvet låg hon på en 34:e plats. Med två varv kvar och en 30:e plats släppte hon loss krafterna. Ett varv senare låg hon 24 och i mål blev det en 20:e plats. Hennes slutvarv var det fjärde snabbaste i hela fältet tillsammans med Annika Langvad. 

– Dagen är klar och det gick jättebra för oss båda!, ropar Alexandra Engen. Ann fixade sitt mål genom att få fullfölja hela loppet. Hon var rejält trött på sista varvet. Jag hade samma taktik som vid VM förra året – gå ut långsamt och sen köra hårt sista två varven. Körde upp mig till 20:e och satte därmed årsbästa, wiee! Kroppen fungerade fint och jag är glad att jag kunde hålla huvudet kallt och följa planen, snabbanalyserar Alexandra Engen. 

Ann Berglunds målsättning höll. Hon blev inte avplockad och hon kom i mål på en 45:e plats. 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer