Är du på riktigt?

Är du på riktigt?


De orden hade de stulit från legendariska baseballspelaren Jackie Robinsons bevingade ord Life is not a spectator sport. If you’re going to spend your whole life in the grandstand just watching what goes on, in my opinion you’re wasting your life (ungefär: Livet är inte en åskådarsport. Om du tillbringar hela livet på läktaren och bara tittar på vad som händer slösar du enligt mig bort ditt liv).

Och oj, vad Jackie Robinson vänder sig i sin grav nu när han blickar ner från himlen och ser på världen 2017. Reebok har ju med den sloganen jobbat ganska mycket i uppförsbacke de senaste decennierna. Under tiden har folk istället skockats runt skärmarna när tv-kockarna förgäves försökt få folk att laga mat. Som bekant är det bara kokboksförsäljningen som ökat – inte matlagandet. Istället för att förkovra sig som kock väljer allt fler istället sockerstinna färdigmatsalternativ.

Tv-snickare har försökt få folk att ta tag i hammaren, men istället har de bara suttit kvar i soffan och glott. I sportvärlden har allt fler fysiska sporter tappat utövare. Det har blivit väldigt intressant att bara titta på. Det kanske extremaste exemplet är Youtubern Pewdiepie, som fick en skaplig karriär i och med att folk ville sitta och titta på när han spelade dataspel. Ja, titta på. När. Han. Spelar. Dataspel. Och ibland titta på när Pewdiepie tittar på andra som spelar dataspel.

Och ser vi till det som vi kanske inte pratar om lika öppet, men som är minst lika knasigt, ser vi att porren fullkomligt erövrar världen. Men inte fasen ligger vi mer för det. Vi tittar på. Vi lever alltså i en metakultur som är så meta att själva betraktandet är aktiviteten. En betraktande kultur, som lika mycket eller kanske till och med mer, fascineras av att se på någon som utövar något istället för göra något själv.

Mina tankar flaxar då genast till Yuval Harari, författaren till megasuperduperförsäljningscuccéboken Sapiens (a brief history of humankind – en kort historik över mänskligheten). I sin senaste bok Homo Deus (a brief history of tomorrow – en kortfattad historik om morgondagen, nyutkommen på svenska) beskriver han hur homo sapiens i och med datorer, uppkoppling till internet och artificiell intelligens kommer att skapa, eller ska jag säga omskapas, och bli en helt ny varelse. En varelse som inte längre påverkas av den fysiska evolutionen utan blir en slags metamänniska, kanske rent av en övermänniska.

Jag tror inte vi är där riktigt än, men jag tror att vi borde streta emot lite mer än vad vi gör idag. Människan är mer än den digitala önskningen att vi bara är en hjärna, två gånger fem fingrar och ett kreditkort. Jag tror att de rön som berättar om att fysisk aktivitet är bra för både kropp och det som vi brukar kalla själ (men borde kalla psyke) borde tas mer på allvar. Annars riskerar vi definitivt att bli åskådare till våra egna liv. Och jovisst. Nu sitter jag här och kastar pil i kuvös, strykjärn i igloo och elefanter i porslinsaffär, eftersom jag lever på att du läser en tidning som handlar om andra som cyklar. Men jag kan inte bortse från att mycket pekar på att förslappning, skräpkultur, nätkasinon, dekadens och ondska tar över världen. Därför vill jag, kanske som förste skribent i tidningshistorien, att du slutar läsa min text, exakt nu och här. Stäng ner skärmen och gå ut och sätt dig på en cykel. Cykla sedan förslagsvis en timme, så gott du orkar. Fundera över vad vi håller på med. Känn mjölksyran brinna i låren. Känn vinden i ansiktet. Och fråga dig själv ”är mitt liv på väg att bli en åskådarsport”. Är svaret ”ja” ska du trampa en timme till.

Niclas Sjögren är Bicylings redaktions kanske mest skärmberoende medarbetare. Men under tiden han fnulade ut denna text avbröt han surfandet och cyklade faktiskt vid inte mindre än två tillfällen.


Antal kommentarer: 1

Kalle

BRA skrivet Niclas!
Flertalet vänner är förvånade att jag som är helt ointresserat av sport – tittar aldrig på TV – kan cykla 8000 km/år… Ut & trampa året runt i friska luften känns klart roligare än att glo på andra.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer