Alexandra bästa svensk i Offenburg

Alexandra bästa svensk i Offenburg


Under fredagen inleddes tredje omgången av världscupen i sydtyska Offenburg. Första punkt på helgens tävlingsprogram var sprintgrenen, som inom mountainbike fått namnet crosscountry eliminator – XCE. En timma innan start vräkte regnet ner och ändrade på banans karaktär en hel del. 

Alexandra Engen är den bland svenskarna som lyckats bäst i sprinttävlingarna hittills. Hon har vunnit de två tävlingar som körts i Bundesligan och hon kom fyra vid senaste världscuptävlingen i England förra helgen. 

– Sprinten passar mig perfekt. Jag är startsnabb och återhämtar mig snabbt, förklarar Alexandra Engen. 

– Här i Offenburg är det nytt, men det är alltid lika kul att tävla här, oavsett vilken gren, säger Alexandra. 

Utöver Alexandra Engen fanns även Emil Lindgren, Magnus Darvell och Matthias Wengelin bland de anmälda. 

Alla fyra gick vidare efter kvalificeringsrundan, Matthias Wengelin med femte plats och Magnus Darvell körde in som tia. 

I dag var det uppbenbart att de tävlande prövade nya taktiska upplägg. Det gällde att ta sig vidare med minsta möjliga kraftinsats. Matthias Wengelin var mycket nöjd med sin insats:

– Det är kul med sprinten som ett komplement till XCO-tävlingarna och det hade varit häftigt med ett sprintrace vid årets SM i Borås, konstaterar Matthias Wengelin.

Emil Lindgren hann visa vad han kan innan han blev utslagen i sin kvart. Efter en mindre duell med VM-trean Burry Stander från Sydafrika tog han sig upp till en andraplats. Där tappade Emil kedjan och så var tävlingen över. 

I damernas semifinal blev Alexandra Engen lite oväntat utslagen. Hon kom fyra och tre gick vidare. Istället fick hon köra i den b-finalen. Hon var irriterad efter målgång och ville inte skylla på något, men det var lätt att se att många av cyklisterna hade problem att komma i pedalerna. 

– Jag är bättre än så här, sa Alexandra och bet ihop. 

Det blev återigen en medioker start i lilla finalen av Alexandra Engen. Med en stark körning tog hon sig igenom fältet och kom in på upploppet som etta. Där fick hon emellertid se sig slagen av amerikanskan Lea Davison. 

Damfinalen vanns av Pavla Havlikova, före Eva Lechner och Annie Last. Schweiz tog en dubbelseger i herrklassen genom Tomas Litcher och Severin Disch. Trea blev Simon Gegenheimer från Tyskland.

Sprintkonceptet som sådant är mycket spännande och uppskattat både av cyklister och publik. Det kommer att ge mtb-sporten en välkommen push framåt. 

Under lördagen fortsätter tävlingarna. Då kommer den lovande Falujunioren Jenny Rissveds att göra sitt första världscuplopp. Efter dagens träning på banan var Jenny Rissveds glad och förväntansfull inför premiärloppet. Vidare kommer bröderna Erik och Olof Jonsson att tävla, Erik i juniorklassen och Olof i U23.

Källa: Svenska Cykelförbundet/Media.NamkeLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer