Alexander Wetterhall: Vuelta Castilla y Léon

Alexander Wetterhall: Vuelta Castilla y Léon


Jag flög från Skottland och Tour Doon Hame i förhoppning om att vädret i vilket fall skulle bli betydligt bättre i Spanien. Men Skottland bjöd bara på ett smakprov av vad vädret under tre dagar långa Vuelta Castilla y Léon hade att erbjuda. Regn, snö och hagel och flera minusgrader skulle vi bli utsatta för och inte minst en stark vind!

Första etappen var en 159 kilometer lång loop med start och mål i Salamanca. Detta var etapploppets bästa dag vädermässigt och min enda dag med ett uppdrag – jag skulle vara med i utbrytningen.
Det blåste riktigt hård kantvind under de inledande 40 kilometerna och det sprack av flertalet gånger men kom tillbaka igen.

Men strax efter 40 kilometer lyckades jag pricka en grupp som fick lite andrum, efter många försök. Vi var fyra stycken som satte hög fart och vi lyckades bygga upp ett avstånd på 7minuter som mest.
Vi passerade dagens enda bergspris och efter att vunnit bergatröjan i Tour Doon Hame så ville jag verkligen lägga vantarna på ännu en. Men jag tabbade mig lite i sista knäppen och passerade linjen som trea. Vi fortsatte att tuffa på så gott det gick men det var nu bara tre av oss som ville hela vägen. Vi gav ordentligt med gas i den hårda motvinden de sista 50 kilometerna som återstod, men nu började minuterna till klungan att ticka ner snabbt.
Med bara 10 kilometer kvar hade vi bara sekunder till godo, men jag ville inte ge upp än, så jag fortsatte att gasa och till slut när de andra var klara så attackerade jag för att försöka hålla ut lite längre. Men i den starka vinden så är ensam långt ifrån stark och klungan jagade in mig med 4 kilometer kvar till mål!
Det blev en klungspurt som vi lade upp för Russel Downing och han gick in på åttonde plats medan jag kom i på samma tid längre ner i fältet.

Under andra etappen fick jag sota för min långa utbrytning och jag fick en hård dag. Denna etapp var betydligt mer kuperad och det i kombination med regn, hagel och stark vind gjorde att min dag handlade om ren överlevnad. Jag gjorde vad jag kunde för laget innan jag tvingades släppa klungan efter 80 kilometer under den 158 kilometer långa etappen.
Jag gjorde sista halvan ihop med ytterligare ett femtiotal cyklister som gått mitt öde till mötes – två av dem från gårdagens utbrytning.

Tredje etappen och etapploppets hårdaste – mycket klättring och högsta punkten på 1875 meter över havet. Det var nära att denna 174 kilometer långa etapp inte skulle bli av på grund av att man inte kunde garantera säkerheten på banan. Det var mycket snö över bergen och på topparna -5 grader.
Starten blev av i vilket fall och det gick iväg en större grupp med Iker Camãno i den. Jag satt kvar i den jagande klungan och eftersom Rabobank hade ledartröjan så höll de också tempot. Det var ordentligt kallt men jag kände mig bra och höll mig långt fram i klättringarna.
Men uppför sista bergspriset var det min tur att bli lämnad bakom, som så många hade blivit tidigare. Klungan sprack av i flera bitar och jag var i andra gruppen. Därifrån var det bara att ta sig tillbaka till mål och jag passerade linjen som 54:a.

Iker höll inte hela vägen men kom ändå in på en hedrande 20:e plats.
Det kalla vädret var verkligen en stor faktor under sista etappen och nästan hälften av de startande klev av. Jag bjöd mig själv på en flygtur över styret i en av de långa utförskörningarna när jag tvingades väja för en cyklist som åkte på rumpan. Det resulterade i att jag åkte i ett räcke och landade i snön och slog i både knä och axel. Det gick att fortsätta som tur var men ack så farligt att cykla racer i dessa förhållanden.

Nu är det dags för lite återhämtning innan det är dags för ett block av träning i förberedelse för Vuelta Ciclista Madrid i början av maj. Håll tummarna för att vädret är bättre då!

http://www.wetterhall.se/
http://www.enduraracing.com/Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer