Alexander Wetterhall om sin klassikervår
Känslan återkommer varje år, men efter lördagens världscuppremiär i Nove Mesto har många av pusselbitarna fallit på plats igen för Jenny Rissveds, svensk mästare och krönikör i Bicycling.

Alexander Wetterhall om sin klassikervår


”Det var ett tag sedan jag skrev men nu ska jag äntligen uppdatera er igen. Det har hänt mycket och jag har kört mina största event hittills med årets största klassiker. Belgiska Ronde van Vlaanderen, franska Paris-Roubaix och holländska Amstel Gold Race.

Jag har mycket kvar innan jag har nivå att vara med och tävla i dessa tävlingar, vem vet, jag kanske aldrig når dit. Men i vilket fall som helst så var detta en upplevelse och en stor erfarenhet. Mitt jobb för tävlingarna var enkelt, att jaga dagens utbrytning. Jag gick in för uppgiften helhjärtat men det är inte lätt att gå med även om man gärna vill.

Vi i laget missade tyvärr och tvingades jaga, vilket tar ordentligt på krafterna. Och på dagar som dessa så är det mer än viktigt att ta vara på sig själv om man ska ta sig igenom de tuffa 250-260 kilometer. Tyvärr gick det inte i år, men jag hoppas få en ny chans, med lite tur så kommer det gå mycket bättre då.

Efter klassikerna så åkte jag hem till Sverige igen för att få lite bra strukturerad träning igen, och nu i helgen har vi kört tre  dagar långa Grody (Szlakiem Grodow Piastowskich) i Polen. Jag körde denna tävlingen för två år sedan med Endura Racing.

Fyra etapper skulle vi hinna med under de tre dagarna på det fruktansvärt gropiga och håliga vägarna. Jag kände mig riktigt bra under första etappen även om regnet bara öste ner. Jag tvingades släppa kontakten med första gruppen uppför sista stigningen för dagen och tappade lite tid. Men vi hade både Jan Barta och Bartosz Hurzarski från laget i första gruppen av sex åkare, så vi hade verkligen slagläge redan nu.

Andra dagen bjöd på bättre väder och 30 kilometer tempo på morgonen och ett 96 kilometer långt linjelopp på eftermiddagen. Mitt tempo var tyvärr ingen större hit, ingen vidare kräm kvar i benen efter gårdagens hårda och kalla etapp. Däremot körde Jan Barta hem vinsten och tog samtidigt över ledartröjan! Under eftermiddagen kunde vi hålla ihop klungan och därigenom behålla tröjan på Jan över natten.

Sista och avgörande etappen på 164 kilometer var väldigt viktig och vi var tvungna att hålla stenkoll på vårt motstånd. Vi släppte iväg en grupp tidigt och efter det kontrollerade vi loppet med ett järngrepp. Vi lyckades få det precis som vi ville, och även om vi skulle avverka fem kategori ett stigningar så gjorde vi det hela laget tillsammans.

Det slutade i en klungspurt och i och med detta så var det inga större bekymmer för Jan att korsa mållinjen på samma tid, och i och med detta vinna Grody sammanlagt. Han tog även poängtröjan och under de fyra etapperna så lyckades vi även ta hem tre tredjeplatser utöver Jans resultat. Ett riktigt lyckat race! För egen del så slutade jag på en 19:e plats totalt.

Nu bär det hem mot Sverige igen för att till nästa helg köra Scandinavian Race i Uppsala för landslagets räkning, det ska bli skoj!”

www.wetterhall.se
www.teamnetapp.comLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer