Alexander Wetterhall: Glava Tour of Norway

Alexander Wetterhall: Glava Tour of Norway


Under förra veckan var jag i Norge för tävlingen Tour of Norway. En tävling som tidigare hette RingeRike GP men som under de senaste åren har växt ordentligt. Vi ställdes inför topplag som Sky Procycling, Garmin – Barracuda och Orica – Green Edge under de fem dagar långa loppet.

De tre inledande etapperna var mer eller mindre platta och det kom ner till en klungspurt varje dag. Imponerande var Jonas Ahlstrand i Team Cykelcity.se som klämde till och vann den inledande första etappen – kul att se!

Vi i Endura Racing jobbade hårt under de tre spurtetapperna och jag satte färg på andra etappen genom att skapa mig en utbrytning på totalt tre man.
Jag satte hög fart på gruppen och vi hade bra snurr på det hela, men väl inne på de avslutande 50 kilometerna på en varvbana så ville de inte åka lika fort som jag. Jag fick helt enkelt lämna dem bakom mig för att göra ett ordentligt försök för etappsegern. Det var tappert, men med en jagande klunga inför en klungspurt så var jag som en jagad hare med en flock vargar efter mig. Det höll in till 18 kilometer kvar att åka, men sen var det över. Det höll inte denna gången heller men jag klättrade upp til åttonde plats totalt…

Fjärde etappen var betydligt mer kuperad och avslutades över Lillehammer med några rejäla, långa och framför allt branta, backar. Jag var länge med och klättrade betydligt bättre än jag någonsin kunde drömma om men längden tog helt enkelt ut sin rätt och med 15 kilometer kvar av den nästan 190 kilometer långa etappen så var det över för mig, och jag tog mig ner mot målet ihop med en stor grupp. Jag tappade min topp-10 placering i sammandraget ner till 36:a.

Femte och avslutande etappen ner till målet i Hönefors och sista chansen att få utdelning för allt arbete vi lagt ner under veckan. Om det inte har handlat om spurtuppdrag eller utbrytningar så har det varit positionering inför backar. Och det är frustrerande när det inte syns i resultaten!
Vi var alla taggade till tänderna och det var en dag i rullande terräng med fem hårda avslutningsvarv inne i Hönefors. Inne på varven började det sträcka ordentligt i fältet och inne på sista varvet var det all-in för att få upp Russell Downing till en så bra position som möjligt inför spurten. Vi lyckades och Zak Dempster tog sista biten in och Russell passerade mållinjen först efter en bra spurt med Zak på fjärde! Äntligen en vinst!

Norge var väldigt häftigt och det märks verkligen att cykel är på väg upp i landet. Fullt med åskådare utmed vägen som hejjar på och med Edvald Boasson-Hagen i fältet (som även vann totalt) så syntes det verkligen vem de höll varmast om hjärtat. Bra drag över hela vecka var det i vilket fall och detta är riktigt bra för cykel i Skandinavien, undrar bara när Sverige ska skrapa ihop och köra igång ett riktigt UCI race igen. Tour of Sweden, jag kan knappt vänta!

http://www.wetterhall.se/
http://www.enduraracing.com/Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin hoppar av OS

Emilia Fahlin har valt att lämna återbud till att tävla i de olympiska spelen i...

Läs mer

Hur bra kan man bli? 8 frågor till rekordjägaren Jonas Bohr

Han började cykla först när han var 43. Nu är han på jakt efter världsrekordet...

Läs mer

Vårgårda ställer in World Tour, igen

Nej i år blir det inga segergester i Vårgårda, för nu ställer man in World...

Läs mer

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer
Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i World Tour-loppet Gent-Wevelgem i söndags....

Läs mer
Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia Fahlin, 32 år, Hanna Nilsson,...

Läs mer