7 måsten för bästa komfort

7 måsten för bästa komfort


Styrlinda
Tunn styrlinda ger bättre kontroll och en mer direkt känsla. Men om du upplever att händerna tar mycket stryk ska du testa en tjockare variant. Ett alternativ är att du under styrlindan adderar ett mjukt lager av lämpligt material. Då kan du även ändra styrets form. Om du till exempel ellips- eller droppformar styret får du en större anläggningsyta mot handen och därmed mindre belastning mot en liten yta.

Handskar
De flesta handskar har ett lager med dämpande material på insidan som gör det skönare att hålla händerna på styret. I likhet med att ändra styrlindan kan du testa handskar med olika typer och tjockhet på stoppningen. Stoppningen ger dig också extra skydd om du kraschar och behöver ta emot dig. Tänk på att alltför tjocka handskar gör att du tappar känslan.

Sadel
En sadel som inte passar ditt säte kan förstöra hela upplevelsen. Skillnaden mellan olika typer av sadlar är stor, och beroende på hur du är utformad bör du testa olika varianter. Flera butiker erbjuder ett enkelt test på tryckplatta som hjälper dig att hitta rätt. Och du, tjejer och killar är olika!
Om du fortfarande tycker att ditt säte får ta emot för mycket stryk kanske du ska testa en sadelstolpe med fjädringsfunktion. Det finns olika modeller och konstruktioner – gemensamt är att de hjälper till att absorbera stötarna från underlaget.

Skor
Domnar du ofta i fötterna? Förutom en viss ovana kan det bero på att dina skor inte passar din fot. Men innan du köper nya kan du testa att först blöta dem och genomföra några längre pass, så du är säker på att den format sig så bra som möjligt efter din fot. En formgjuten iläggssula kan också ge stora skillnader, även om du inte har uppenbara problem med domningar. 

Styre och styrstam
Du kan enkelt ändra din position genom att byta längd eller lutning på din styrstam. Är du säker på vad du vill uppnå är det bara att byta. Är du osäker bör du göra en bike-fit för att ta reda på fakta. Styren finns i så kallade kompaktmodeller. Det betyder att bocken har en mindre radie, vilket i sin tur innebär att du inte hamnar så långt ner och fram när du har bråttom.

Däck
Däcken kan vara det som betyder mest för komforten. Upplever du att din cykel är för studsig och hård ska du testa däck med högre volym. Egentligen är tunna, smala däck bara intressant för sekundjägare. Testa också med lite olika lufttryck. Onödigt hårt pumpade däck fyller ingen funktion, men du får heller inte släppa ut så mycket luft att du riskerar genomslagspunktering. Tänk dock på att trycket i dina landsvägsdäck ska följa din vikt – ju tyngre du är, desto mer luft behöver du i däcken.

Kaffet
Glöm inte fikapausen. Det är den bästa komforten du kan ge dig själv. En mental avkoppling, lite påfyllnad av nödvändig energi och en chans att sträcka ut hela kroppen och knäppa av skorna en stund. Oavsett hur mycket du gillar cyklandet är det ändå kaffet vi lever för. Erkänn det!


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Garmin lanserar Rally - nya pedaler med kraftmätning för både lvg och XC

Rally är en serie nya pedaler för både XC och landsväg som mäter total kraft,...

Läs mer

Speedplay gör comeback

Sen Wahoo köpte upp Speedplay hösten 2019 har det varit tyst som i graven från...

Läs mer

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

POC släpper nya ultralätta Ventral Lite

Svenska POC ligger knappast på latsidan. Förra veckan släppte de Omne Eternal – världens första...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer
Skotest: Shimano XC3

Även billigare skor kan vara riktigt bra Lätta, styva och dyra skor har absolut sin plats, särskilt när man är...

Läs mer