5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv


Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just gett efter för grupptrycket från en miljon användare av träningsappen Zwift, och är redo att kasta dig huvudstupa in i Watopia. För en som ersatt sina livsbesparingar med en direktdriven trainer är det dock viktigt att känna till riskerna med en högst beroendeframkallande sport. Här är fem varningstecken att hålla utkik efter:

1.Kärleken är blind
För att mjukstarta zwiftandet anmäler du dig till en ”social” gruppcykling. Trots att du inte ser skymten medcyklisterna under en hel timme i röd zon är du helt såld. Vilket roligt sätt att bli trött på! Du kravlar dig genast bort till datorn för att ansöka om medlemskap i Team Swedish Zwifters, och blir inbjuden till de 18 viktgaste Facebook-grupperna för din tävlingskategori. I grupperna diskuteras ämnen såsom ”Är det okej att zwifta under jobbmöten?” och ”Hur kan jag placera mina 3 000 000 svettdroppar (Zwift-valuta, reds. anm.) med bäst avkastning?” Fullt rimligt, konstaterar du okritiskt.

2. Skeva prioriteringar
I takt med att digitala tävlingsevent exporteras till kalendern störtdyker din produktivitet på jobbet, och dina kollegor lyssnar med viss skepsis när du med inlevelse beskriver din nya hobby som ett ”datorspel för vuxna som gillar att svettas”. Dina barn tittar storögt när du bränner av en Burrito i exakt rätt ögonblick under ett Crit City Race efter middagen. De vill också testa! Det får de dock inte, för då blir det ju fel med statistiken på din profil. Saker som tidigare haft ett värde, som vänner eller jobb, framstår snart som löjligt meningslösa i jämförelse med en vända uppför Alpe Du Zwift eller varför inte en kvällstur i ett ljummet Paris?

3. Omgivningen börjar knorra
Du minns nu höjdprofilen för nästa race bättre än din mammas födelsedag, och spenderar mer tid på köpbeslut i Zwift Shop än på underhåll av ditt eget hem. Detta har ej gått obemärkt förbi. Att kvart-i-start och med panik i blicken jaga runt efter ett borttappat pulsband må ha sin charm inledningsvis, men inte ens den tåligaste av sambos kan leva i ett hem där det ständigt yr gels, handdukar och trådlösa hörlurar runt middagstid. Grannarna sätter upp lappar om det ”eviga borrandet” på våning två, och dina cykelkompisar skickar ett ”krya på dig” med blombud. En motion inkommer anonymt beträffande ett maxtak för antalet Zwift-timmar.

4. Byte av tidszon
I ett desperat försök att kalibrera ditt nya beroende med omgivningens förväntningar börjar du experimentera med tidpunkten för zwiftandet. Du klickar hem en överprisad trainermatta med ljuddämpande egenskaper och kan nu ostört pyssla med din nya passion nattetid. Du glider sakta över i ”Eastern Time Zone”, och välkomnas av Zwift-glada amerikaner när du sömndrucket rullar fram till startlinjen vid midnatt svensk tid. För att klara omställningen häver du en koffeinshot innan start, och somnar därför först framåt gryningen – för att vakna kallsvettig en timme senare. Dags för jobb!

5. Omdömets totalhaveri
Med en sömnbrist som skrattar småbarnsåren i ansiktet sjunker din prestationsförmåga nu i rask takt. Du kompenserar genast med en lägre vikt i ZwiftPower. Efter ett tekniskt missöde på ”ett viktigt race” införskaffar du en gamingrouter för 4 500 kronor, samtidigt som dina barn får nedgraderade mobilabonnemang. Du avslår alla förslag om gruppcykling utomhus till förmån för meet-ups med ett löst gäng från Connecticut, och då du konsekvent kör Zwift på jobbmöten föreslår du av praktiska  skäl att dina kollegor ska ersätta Teams med Discord-appen. Självklart köper du följare för att kicka igång YouTube-kontot där du live- sänder dina lopp. Ingenting kan rädda dig nu, förutom möjligtvis en tre timmar lång cykeltur i friska luften med dina vänner. Och du – lämna din Tron-bike hemma.


Antal kommentarer: 2

Karl Tiselius

Haha! Bäst jag läst på länge och vet inte om jag som Directeur sportif för Team Swedish Zwitters ska skratta eller gråta! *asgarvar*


Håkan Larsson

Riktigt bra text. Visst känner man igen sig… Även om jag som pensionär kan bortse från barnen och jobbet. Fem poäng av fem möjligamLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Krönika: Cykling är bättre

Bland den uppsjö av sumpade chanser, fiaskon och uppenbar brist på talang har jag några...

Läs mer

Vinterdistansens djävulskomponenter

Att allt i livet inte kan vara kul fick en lära sig redan som spädgris....

Läs mer

Zwift expanderar med ett färgglatt NEOKYO

Zwift slår idag upp portarna till vägarna i Neokyo som inspirerade av japans sprakande städer...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast...

Läs mer
VM-brons i E-cykling på Zwift till Cecilia Hansen

Cecilia Hansen gjorde en imponerande bedrift och plockade en bronsplats på världens första VM i Zwift/E-cykling. Hon var dock inte...

Läs mer
Sex starka svenskar redo för VM i E-cykling på Zwift

På onsdag smäller det, då är det dags för det den första upplagan av UCI Cycling Esports World Championship och...

Läs mer