5 tips som håller dig kvar i klungan

5 tips som håller dig kvar i klungan


 När Leah Thorvilson upptäckte att den digitala och virtuella träningsplattformen Zwift arrangerade en tävling, med en plats i proffslaget Canyon Sram som förstapris, blev det en morot i hennes träning.
– Jag funderade inte ens i två sekunder på vad jag skulle behöva gå igenom för att vinna, säger före detta maratonlöparen, som började med cykling när en lårskada och flera knäoperationer hade satt stopp för löparkarriären för gott.

I december 2016, efter sex månader med Zwift Academy – ett särskilt program som inkluderade virtuella rundor, effektmätning och slutligen ett tiodagarsläger på Mallorca med två andra finalister och proffslaget Canyon Sram – stod det klart att Thorvilson var bäst av de 1 200 cyklister som deltagit i tävlingen. I januari lämnade hon sitt jobb för att på heltid jaga de snabbaste kvinnorna i världen, där klungtekniken prioriterades, så att den skulle kunna matcha hennes starka motor.

Vi träffade Thorvilson efter hennes första internationella tävlingar. Här är hennes bästa tips till alla som försöker sitta med i en snabbare grupp, vare sig det är på Zwift Island eller i verkliga livet.

5 tips som håller dig kvar i klungan

Öva på ryck
Energin i klungan under en tävling gör att saker och ting sker snabbt. Uthållighet är bra, men du måste också kunna reagera på förändringar. Det bästa sättet att träna på det är att lägga in attacker på träningsrundorna. Jag implementerar det i träningen så att jag får med känslan av klungkörning och rätt intensitet.

Följ rätt hjul
Ingen solorunda i världen kan förbereda dig på gruppcykling. Sök upp någon i klungan som verkar cykla säkert, och håll dig bakom denne. Lägg inte all uppmärksamhet på cyklisten precis framför dig, utan registrera också hur det ser ut längre fram på vägen, så att du kan förutse vad som kommer att hända.  

Var beredd på att bli avhängd
Cykla inte alltid i samma trygga tempo där du aldrig blir avhängd –  håll koll på var du har din komfortzon och våga ta dig ur den. Leta rätt på gruppträningspass där cyklisterna håller en fart som utmanar dig, men ändå är överkomlig, i alla fall en stund. Det är bra om du känner till området ni cyklar i så att du hittar hem ifall du blir avhängd. På Zwift är det aldrig ett problem – kan du inte hänga med gruppen kan du ändå alltid fortsätta där du är, hemma i vardagsrummet.

Be om hjälp
När jag brottades med tekniken i inbromsning, kurvtagning och utförsåkning på Mallorca, saktade Pauline Ferrand-Prévot in för att cykla bredvid mig. Hon sa åt mig när jag skulle bromsa. Det visade sig att jag bromsade mitt i kurvan istället för innan, vilket ledde till en krasch och några dåliga kurvtagningar. Hennes råd gjorde stor skillnad.

Lär dig tävlingsetiketten
Vid min första tävling var jag på toaletten precis före start och kom tillbaka fel väg: jag cyklade på banan baklänges till starten, vilket gjorde att jag bökade in mig och min cykel längst fram. Så gör man inte! Gå alltid in i fållan från baksidan – cyklisterna längst fram är de snabbaste.

För full koll på vad som gäller i klungor, kolla in vår klungskola


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

"Cykling är framtiden"

Det här kommer ju inte som en nyhet för oss cyklister, för vi vet ju...

Läs mer

Få cyklister är nöjda med läget i kommunerna

Cykelfrämjandets nya nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern visar att Örebro, Karlstad och Finspång är Sveriges bästa kommuner att...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus,...

Läs mer
Bicycling #5 - ute nu!

En liten tjuvtitt på årets femte nummer av Bicycling Inte prenumerant? Just nu under Coronatider behöver vi ert stöd lite...

Läs mer
Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla eller gå till skolan! Då...

Läs mer