4 enkla mektips för en snabb cykelcross

4 enkla mektips för en snabb cykelcross


Cykelcross är en nisch i cykeluniversumet som har fått duktigt med vind i seglen de senaste åren. Likaså har deltagandet i den hjärtliga tävlingsserien Kompis-crossen stadigt ökat år för år. Och faktumet att triathlonstjärnan Lisa Nordén och landsvägs-ässet och tillika silver-medaljör på världsmästerskapen Emma Johansson, båda kommer ställa upp i nationsmästerskapet i cross, har naturligtvis gjort sitt till för att höja pulsen för sporten.

För en cykel så finns det få saker som är så nedbrytande som en cykelcross-tävling. Och för dig som cyklist är det aldrig muntert när materialet fallerar mitt i en tävling. Följ våra råd om hur du bäst förbereder, underhåller och reparerar din cross för att den skall fungera optimalt.

Nedan bjussar vi på fyra smarta sätt att förbereda din cross-hoj för tävlingsdagen. 

1. Byt ut växel- och bromsvajrarna

Byt ut vajrar och vajerhöljen när du går igenom din cykel i mekstället. Även om du inte tycker att det verkar nödvändigt. Smuts letar sig in i höljet och försämrar drastiskt både växel- och bromsprestanda. Om du ofta cyklar i våta, fuktiga och leriga områden, så överväg att installera hela, okapade höljen som löper i ett svep hela vägen från växel- och bromsreglage till växlarna och bromsarna. Detta för att ge vajrarna maximalt skydd mot smuts och vatten. 

2. Tvätta hjulen

Tvätta hjul och särskilt fälgarna efter varje tävling eller cykeltur i vått väder. Eller var 150-200 kilometer. Använd vatten med lite såpa i mot lera som sitter lager på lager och skölj sedan med en svag vattenstråle. Undvik högtryckstvättar modell Kärcher som aggressivt forcerar in vatten där det inte ska vara! Alltså i naven och vevlagret.

Använd en trasa för att torka rent från fett och liknande. Om du cyklade genom ett veritabelt monsunregn, så ta av hjulen och tvätta först ren fälgen och gnugga och gno därefter bromsytan med en fin smärgelduk eller trasa. 

3. Ha rätt däckstryck

En generell regel: placera din tumme över däcket och tryck med hjälp av din andra hands handflata nedåt med hela din kroppsvikt. Om du kan bottna däcket mot fälgen så är det läge att fylla på med lite mer luft.

För banor med relativt mjuka material som gräs och sand kan du pumpa ditt framdäck med en smula mindre tryck än bakdäcket. På hårt packat grus och motsvarande så kan du öka på trycket både bak och fram. Det ska framhållas att detta inte är någon absolut vetenskap. Över tid  kommer du att hitta de bästa ringtrycken för dig och din cykel på olika underlag. 

4. Smörj det som rör sig

Ovan visar vi hur du bäst rengör och smörjer kedjan.

Förutom kedjan, som du bör smörja efter varje cykeltur i torra, dammiga eller leriga miljöer, så dutta en droppe olja på varje led i bak- och framväxel och bromsarna. Detta är särskilt viktigt om de har börjat väsnas och låta eller är sega på att återgå till ursprungsläget efter att du bromsat.

En annan viktig regel är att alltid applicera smörjmedel på en ren cykel och att noga torka av överflödig olja. Istället för att dränka en använd och smutsig hoj med 5-56. 

Vilka är dina bästa cykelcross-tips? Kommentera gärna nedan.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Dags för SM i Cykelcross 2020

I helgen, den 11-12 januari, är det dags för SCF Svenska Mästerskapen i Cykelcross 2020....

Läs mer

Cykelcross - så funkar det!

Veldrijden, eller cykelcross på holländska är intensivt, tekniskt och fysiskt mycket utmanande. Men hur funkar...

Läs mer

Checkpoint - Treks första "riktiga" gravelhoj

Checkpoint sägs vara mångsidig och kapabel för allt från äventyr i skogen till jobbpendlingen och...

Läs mer

Checkpoint - Treks första "riktiga" gravelhoj

Checkpoint sägs vara mångsidig och kapabel för allt från äventyr i skogen till jobbpendlingen och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Åsa Erlandsson och Martin Eriksson svenska mästare i CX 2018

Snön avvaktade i luften och i marken låg nästan isen, så någon lerfest till SM...

Läs mer
Dags för SM i Cykelcross

Till helgen, den 13-14 Januari, avgörs svenska mästerskapen i Cykelcross vid Slottsskogsvallen i centrala Göteborg.

Läs mer
Dåligt väder och okända stigar - Katja "Cykelkatten" Fedorovas drömhelg

"För att det ska vara en drömhelg så måste den bli lång och man ska inte behöva ha bråttom, så...

Läs mer