Varför gör det ont? Här hittar du svaren!

Varför gör det ont? Här hittar du svaren!


Eftersom cykling är relativt skonsamt mot kroppen används det flitigt inom rehabilitering. Genom att cykla kan du få upp pulsen och blodcirkulation för att skynda på läkningen, samtidigt som du bibehåller eller bygger styrka utan att belasta ben, senor, ligament och leder för mycket, med vare sig vikt eller stötar.

Med det sagt så är cyklingen ändå inte en skadefri sport. Man kan i stort kategorisera skadorna i tre orsaksgrupper;

Traumatiska – exempelvis kraschrelaterade

Funktionella – exempelvis nötningsskador från långvarig statisk aktivitet eller tryck, eller repetitiva monotona rörelser i kombination med svaga länkar – alltså när du helt enkelt inte är tillräckligt stark, eller saknar rätt teknik, rörlighet eller uthållighet.

Ergonomiska – exempelvis långvarig statisk aktivitet med fel position på cykeln Du är inte ensam om du får ont av din cykling. En studie på 100 cyklister visade att 65 procent upplevde smärta i ländryggen, 18 procent hade knä- eller benproblematik, nio procent hade besvär med nacken, och tre procent hade bekymmer i sätesområdet.

Fördelningen bland mina patienter ser liknande ut, och de cyklister som hämmas mest av sin smärta är de som lider av knä- och benproblematik. De flesta jag träffar har skador med funktionellt eller ergonomiskt ursprung.

Några enstaka av dessa skador kommer från en tidigare krasch, som senare lett till ett felaktigt kompensativt rörelsemönster. Det händer också att jag träffar cyklister som en vecka efter en krasch är väldigt stela i muskler och leder. Dessa mår ofta mycket bättre av lite uppmjukning, vilket i sin tur också påskyndar läkningen. Det gäller dock att alltid vara varsam med leder och blödningar efter krasch så att ingenting förvärras. Och finns det misstankar om större skador ska man förstås alltid vända sig till en läkare för mer specifik utredning, exempelvis röntgen.

Misstänker du att dina bekymmer beror på fel sittställning bör du unna dig en bike-fit. Genom exempelvis justering av sadelhöjd eller klossar kan irritationen som skapade smärtan försvinna, och har du tidigare suttit fel kommer du troligtvis att märka skillnad direkt. Det här är den snabbaste förändringen du kan göra, så ju förr desto bättre. En bike-fit kan likaväl utesluta att du sitter fel, så att du istället kan fokusera på din diagnos, behandling och träningsprogram för att bli av med problemen. Men att ändra på kroppen är en procedur som tar betydligt längre tid, och därför rekommenderar jag alla som har problem vid cykling att börja med en bike-fit.

Löparknä (som även drabbar cyklister) eller värk i ländryggen är exempel på smärtproblematik där orsaken troligtvis är funktionell. Vi kan likna det vid en felaktigt justerad växel som ligger och rasslar och nöter på kedja och drev. Du tar dig framåt, men inte utan att det sliter på materialet.

Det positiva med funktionell problematik är att det kan vara ganska enkelt att justera den svaga länken och få det bra igen, när väl orsaken är identifierad. Det krävs dock en del finlir, och det kan ta lite tid.

Smärta av olika slag, hämningar i ledernas rörelseomfång (så kallade låsningar) och utmattning kan också skapa kompensationer som rubbar musklernas samspel. Alltså att musklerna triggas i fel ordning när de ska utföra den tänkta rörelsen. Rörelserna blir orena vilket kan leda till ännu mer kompensation, utmattning och senare skador. 

Ett vanligt exempel
En cyklist får ont på insida knä varje gång han eller hon cyklar åtta mil eller längre. Tester visar tydliga indikationer på irriterad muskulatur på inre baksidan av låret, och den yttre stabiliserande höftmuskulaturen på samma sida. En screening och bike-fit visar att det smärtande benet faller inåt vid både utfall och rundtramp, och att personen har bristfällig bålstabilitet. I övrigt är fötter, fotleder och övrig bike-fit utan anmärkning. Många gånger handlar detta om att den bristfälliga bålstabiliteten leder till större press på höftens stabiliserande muskulatur, som då snabbt blir uttröttad. Knät faller in och skapar en dålig dynamik i knäleden, vilket stressar muskulaturen på lårets bakre insida. Cyklisten får kanske behandling för hämmad rörlighet i ryggen, smärtlindrande behandling för musklerna som exempelvis massage eller nålbehandling, samt ett träningsprogram för bål, höft och baksida lår.

6 steg till mindre ont

  • Sitt rätt 
  • Träna dina svaga länkar 
  • Vila och återhämta dig 
  • Lyssna på kroppen 
  • Sök vård om du har ont i mer än 24 timmar (gäller ej träningsvärk) 
  • Krascha inte
I NÄSTA DEL: Övningarna som stabiliserar och stärker upp dina knän  

Marcus Lofjord är legitimerad naprapat och bike-fit-expert. Dagligen möter han cyklister som har ont både här och där. För Bicycling skriver Marcus om skador, smärta och svaga länkar – och hur du ska slippa dem.

Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Magnus Torpman

Varför ha ont när man cyklar som motionär. Aldrig känt något men löpning tar på kroppen det.


stefan

hej
jag köpte en racercykel nyligen och fick redan efter mitt första pass ont precis ovanför vänster knä.
Mitt vänstra knä är kortare.
Jag var tillbaka och cykloteket föreslog att jag skulle köpa shims.
Var tillbaka igen och en annan personal ändrade på mina klossar samt köpte bra sulor,hände inget.
Var tillbaka en tredje gång och ändrade på sadeln och nu känner jag att jag sitter mycket bättre dock så känner jag av knät.
fast märkte att när jag får upp farten å lutar mig framåt så känns det bättre.
kan det vara så att jag ska ha sadeln nån mm längre bak?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar...

Läs mer

Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast...

Läs mer

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

10 den magiska siffran

Vill du fördubbla dina chanser att bli äldre utan att bli sjuk? Då ska du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

4 coreövningar som gör dig uthålligare i sadeln

Träna och aktivera de viktigaste musklerna på bara 10 minuter – vi visar hur!

Läs mer
Nycklarna till en bättre vinter på cykeln

Ena dagen yr snön, nästa dag faller regnet, däremellan åker termometern upp och ner som en jojo. Det kan vara...

Läs mer
Ett pannbens fyra pelare

Säg den cyklist som inte någon gång tänkt eller pratat om vikten av ett starkt pannben. Eller i avundsjuka cyklat...

Läs mer