3 nya tjejcyklar från Canyon

3 nya tjejcyklar från CanyonEndurace CF

Kvinnor är generellt sett kortare än män, de väger mindre, producerar färre watt, har smalare axlar, samt har något kortare armar. Det visar Canyons samlade databas med mätningar av över 60 000 personer.

Med dessa siffror som utgångspunkt har Canyon nu gjort anpassningar i tre av sina landsvägsramar, för att dessa cyklar ska upplevas på samma sätt av kvinnor som av män. Det handlar dels om små förändringar i geometrin, men också om smäckrare rör till lägre vikt. Den som väger mindre och har en lägre kraftutveckling behöver nämligen inte samma styvhet i ramen. Med 765 gram i storlek XS blir damvarianten av Ultimate CF därmed den lättaste ramen för skivbromsar i hela Canyons sortiment. Däremot står Canyon fast vid att kvinnor vill ha samma åkupplevelse som män – alltså inte en tryggare cykel.

Den största nyheten är dock att de två minsta storlekarna, 3XS och 2XS, kommer med hjulstorleken 650B, vilket inte bara gör proportionerna mer korrekta, utan också innebär likvärdiga åkegenskaper för cyklisten, oavsett vederbörandes längd. Med mindre hjul behöver gaffelvinkeln inte göras flackare, vilket annars är standard för att förhindra att cyklisten slår fötterna i framhjulet. Med mindre hjul kan en liten cykel få samma vinklar som en cykel i större storlek.

Baksidan med en cykel med mindre hjul är att du får färre däck och hjul att välja mellan, om du skulle känna för att byta. Canyon har här ett samarbete med Schwalbe, DT Swiss och Reynolds, och säger att det i alla fall inledningsvis kommer att finnas fyra olika hjulset att välja mellan för de minsta storlekarna.


Ultimate CF

Lättviktaren Ultimate (kolfiber) samt komfortcykeln Endurace (kolfiber och aluminium) är de tre modellerna från Canyon som nu finns i damspecifikt utförande. Utöver de nya ramarna har de också utrustats med lättare utväxling, damsadlar och smalare styre.  
Modellerna säljs bara med skivbromsar, och finns i totalt fem storlekar (152-186 centimeter) och i ett par olika färger.

Om vi har testkört? Ja, det har vi. Om det kan du läsa i Bicycling #6.


Endurace AL 

Läs också: 7 myter och sanningar om tjejhojar 

 


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Speedplay gör comeback

Sen Wahoo köpte upp Speedplay hösten 2019 har det varit tyst som i graven från...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer
Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia Fahlin, 32 år, Hanna Nilsson,...

Läs mer
Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter Omloop Het Nieuwsblad blev skillnaderna...

Läs mer