3 effektiva pass för cykelpendlaren

3 effektiva pass för cykelpendlaren


Cykelpendling kan inte bara förbättra blodtrycket utan också midjemåttet, blodfetterna, konditionen och det mentala välbefinnandet. Precis som att träningspass går att variera i oändlighet kan även sträckan mellan hemmet och jobbet bjuda på stor variation för dig som vill öka din prestation. En dag med full gas hela vägen, nästa dag en extrasväng, eller så rullar du lugnt för en dags aktiv vila och återhämtning.

Gör det bästa av din pendelcykling. Hur lång tid tid har du till och från jobbet?

10-15 minuter
Kan låta som en blygsam sträcka, men det blir ändå tjugo till trettio minuter om dagen. Detta är en perfekt sträcka för återhämtningspass. Ett lättare pass där det handlar om att skapa cirkulation och ett behagligt lugn i kroppen.

Går det inte att köra tufft? Nja, sträckan är lite för kort för att köra exempelvis tröskelträning. Likaså är det svårt att tajma med upp- och nedvärmning när det gäller ännu tuffare intervaller. Men har du extra tid är det bara att bygga på med lämpliga omvägar.

30 minuter
Varför inte ett tröskelpass? Du kan antingen hålla ett jämt högt tempo hela vägen på cirka 80-85 procent av din maxpuls, eller dela upp det i kortare intervaller mellan 8-12 minuter med 2 minuters vila emellan. Värm upp 5-10 minuter innan du drar igång med intervallandet.

Är du inte ett fan av extra gadgets och hårda siffror när du cyklar så kör på känsla. Vid den här intensiteten ska andningsfrekvensen öka och det ska vara svårt att hålla ett sammanhängande samtal. Du ska bli varm och känna att benen driver på bra. 

60 minuter
Lucky you! Din pendling kan bli precis så effektiv som en timme på cykel kan bli. Beroende på träningsstatus och ambitionsnivå kan du välja att köra återhämtning åt ena hållet, och maximala intervaller åt andra hållet. 

VO2max eller maximal syreupptagningsförmåga kan tränas i korta intervaller med stor kraftinsats. Intervallerna kan vara mellan 2 och 5 minuter långa, fördelat på 3 till 5 i antal. Vilan bör vara lika lång som intervallen eller något längre.
Du ska förstås vara ordentligt uppvärmd och dessutom rulla av efteråt i 10 till 15 minuter. 

En dag kanske du istället orkar med två tröskelpass. Ordentlig uppvärmning samt nedvarvning i 10 till 15 minuter, däremellan kör du som 30 minuters-pendlaren ovan. Detta blir en slitsam och hård dag vilket kan göra att du behöver en vilodag från cykeln efteråt.

Lek med din tid på cykeln
Den bästa träningen är den som blir av. Men också chansen att få fylla lungorna med luft inte redan andats av tjugo andra personer inne på en buss, och att rensa skallen. Du har en startsträcka som gör att du kan komma till jobbet fokuserad, och en avslutning som gör att du kan komma hem avslappnad. En cykelpendlare har allt att vinna.

Och du, tänk på hur du cyklar, du är sällan ensam i trafiken. Var rädd om både dig själv och andra!


Antal kommentarer: 2

Birjer Birgersson

”Tips” som dessa är presice vad som behövs för att få till en mer kontraproduktiv cykelkultur och får ännu fler att trampa ännu vettlösare och respektlöst under sin färd mot jobbet, som om det inte redan nu är allt för riskfyllt att förflytta sig i rusningstrafiken med alla som ligger över tempopinnarna i någon slags inviduell tävling till sina arbetsplatser. Men detta är inget som någonsin tillåts att diskuteras bland redan frälsta och invigda tempopendlare.


Daniel Breece

Birjer Birgersson. Vi utgår från att folk som läser använder sitt sunda förnuft och visar hänsyn i trafiken. Vi poängterar även detta sist i artikeln. Dessutom ska man komma ihåg att trafiksituationen skiljer sig åt i landet. Vissa saker kanske inte funkar i Stockholm men väl i Jönköping eller Halmstad, eller hur?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fjällräven och Specialized i nytt spännande samarbete - här är första produkterna

Fjällräven har länge varit en hörnsten i Svenskt friluftsliv, Specialized å sin sida en pelare...

Läs mer

Tre svenska städer i topp inför internationell tävling på Vintercyklingens dag

Göteborg, Uppsala och Linköping, har (tillsammans med turkiska Izmir) flest föranmälda vintercyklister i den internationella...

Läs mer

Test: Världens minsta lås - Hexlox

Fiffig liten specialbult som fixerar delarna på din cykel och gör dem betydligt svårare att...

Läs mer

Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu äntligen cykling

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om ändring i myndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar...

Läs mer
Ny tjänst hjälper dig hitta renaste cykelvägen till jobbet

Med målet att hjälpa människor att andas renare luft har Ramboll utvecklat tjänsten Happy Commuter. Genom att i realtid visualisera...

Läs mer
Karlstad söker vintercyklister

Bor du i Karlstad och brukar du ta bilen till jobbet? Då söker Karlstad kommun nu ett tjugotal personer till...

Läs mer