NYHET: Norrköpings kommun storsatsar på gravelcykling!
Blogg

NYHET: Norrköpings kommun storsatsar på gravelcykling!


Runt om i världen växer cyklingen. Tillverkare kan inte möta efterfrågan på nya cyklar och allt fler platser storsatsar på att locka cyklister till orterna. Det senaste året är det inom segmentet gravel, eller gruscykling, som vi sett den allra största tillväxten. Denna trend bekräftas om inte annat av det faktum att internationella cykelunionen, UCI, planerar en proffsserie till nästa år. Därför är det oerhört glädjande att man från Norrköpings kommun nu satsar på gruscykling och att göra det tillgänglig för kommunens innevånare.

Efter att ha samtalat med M Sand på kommunens samhällsbyggnadskontor så kan Velonavia nu avslöja kommunens planer på att bli ett grusmecka!

”Vi kommer, i tillgänglighetens namn, att grusa alla cykelbanor i kommunen och på så sett ge kommunens cyklister ett försprång till våren gentemot cyklister från städer som Linköping där de fortsatt ägnar sig åt sopsaltning” berättar M Sand, trafikingenjör.

”Med denna satsning hoppas vi att dels ska nå framgångar för lokala cyklister som Eva Šljunak och Miika Sora. Med dessa juniorers framfart på grusade cykelbanor kanske vi i framtiden kan få kalla våra cykelbanor med samma kära tilltal som vi gör med Yxbacken, backen som grundlade Pernilla Wibergs framgångar som alpin cyklist” avslutar M Sand.

Velonavia kan bara hålla med och önska både dessa juniorer fortsatta framgångar och ge kommunen en eloge för sitt framsynta arbete med cykelvägarna.

*Om ni inte redan förstått detta är inlägget ironiskt. Kommunens kortsynta "besparingar" står mig upp i halsen

 

 


Östgötskt grusmys även 2022
Blogg

Östgötskt grusmys även 2022


Det är klart att vi återser Velonavian Gravel Series under 2022. De fem eventen, ”loppen”; Helvetet i Norr, Colmarþ Century, Glan Runt på Grus, Gravel Chuggin’ och Tour de Ville kommer alla åter. Vi avvaktar vintern och ser hur grusvägarna mår innan vi spikar banläggningarna för dem. Dessutom leker jag med tanken på två andra, fristående, event. Mer om dem senare. Så här såg det ut under året:
Hoppas att vi ses nästa år!
2022- Grusets år, enligt den Velonaviska almanackan
Blogg

2022- Grusets år, enligt den Velonaviska almanackan


Ja, jag vet, det är två månader kvar på 2021. Så varför ska han babbla om nästa år? Speciellt som detta inlägg i stora delar handlar om innevarande? Jo jag tror att det vi sett under året, runt om i landet, och från min horisont här i norra Östergötland, samt inte minst runt om i världen, kommer att fortsätta. Grusvägscyklingen är här för att stanna!*

Under året har jag arrangerat fem stycken grusvägsevent, en liten ”gravel serie” runt i norra Östergötland. Och även om det ett pandemiår ställt stora krav, så har det samtidigt varit väldigt givande, speciellt då det första halvan av åren i princip inte fanns några andra. Detta gjorde att det kom folk från både Syd- och MellanSverige för att gneta grus. På fem event blev det nära 200 starter vilket måste anses vara ok? Men eftersom en bild säger mer än ord, så tänker jag att en film är bästa sätt att beskriva det hela:

Finns egentligen bara en sak att tillägga! Velonavian Gravel Series återkommer 2022!

*Om nu inte UCI kommer att fucka upp allt genom att lägga sin stora näa i blöt med kommisarier, regler och annat skit!


Sommarplaner?!
Blogg

Sommarplaner?!


Kan vi hoppas på att det är försommaren som kommit nu? I alla fall här lite söder om Mälardalen. Våren har varit lite skakig, utan att överdriva. Lite skakig har cykelmotivationen också varit! Å ena sidan jätteroligt att arrangera min lilla grusvägscyklings-serie Velonavian Gravel Series, där 80 personer har kommit ut för att cykla de två första eventen.

Colmarp Century

Vad som också är trevligt är onsdagscykling som mountainbikeledare i Friluftsfrämjandet Jursla-Åby. Varje vecka, med undantag för två veckors lockdown (suck), så kör en grupp 7-9 åringar med mig och min kollega Malin på de fina stigarna kring Lillsjön.

Men personligen har det varit tungt. Tungt och trögt. Svårt att finna lusten! Men jag tänker att om jag ”outar” sommarens planer, så blir det lite mer greppbart och därigenom kanske lite mer, ska vi säga lustfylld press?

Så här kommer det; Åby-Åre-Storulvån-Ramundberget-Klarälvsbanan/leden-Åby. I månadskiftet juni/juli. Gröna faran ”Salsa Fargo” på grusvägar upp, sedan södra Kungsleden, småvägar till Sysslebäck och sedan till Karlstad längs Klarälven och hem igen. 150 mil sisådär…


Snygga cykelväskor. Från Norrköping! L’ateljé!
Blogg

Snygga cykelväskor. Från Norrköping! L’ateljé!


Norrköping var en gång känd som Sveriges Manchester. Textilindustrierna var många, vilket om inte annat Industrilandskapet runt Motala ström vittnar om. Men det var länge sedan. Kanske går staden som textilcentrum en ny vår till mötes?

Allt fler får upp ögonen för bikepacking samtidigt som grusvägscyklingen ökar, och där ”stilpoliserna” är färre och det är ok med väskor, gör att 2021 kanske är cykelväskans år?

Länge har utbudet varit begränsat till stora märkena som Ortieb, Blackburn och Restrap. Samtidigt som det i Europa och övriga världen dyker upp mindre märken som syr måttbeställda och kundanpassade väskor. Därför är det extra roligt att det även kommer svenska aktörer och för mig som Norrköpingsbo en ytterligare bonus att det kommer ett märke från hemstaden; L’ateljé!

Fick förmånen att klämma och känna på några av väskorna i veckan och kan absolut intyga att hantverkskvalitéten är den allra högsta. Så om du letar efter väskor till din gravelhoj eller bikepacking-rigg, ta en titt hos den lilla ateljén med bas i Norrköping!

 L’ateljé | Facebook

L’ateljé | Instagram

 


Blogg

Gruset är dött. Länge leve gruset!


Kan ju kännas motsägelsefullt. Att avsky grus och ändå älska det! Men för mig är det så. Jag avskyr grus som halkbekämpningsmetod under vintern och kanske ännu mer det kvarglömda gruset på våren. Samtidigt älskar jag att cykla grusväg; naturupplevelsen, de få bilarna och frihetskänslan.

Jag hoppas att ni är fler som känner som jag och att några av er kommer ner till Norrköpingstrakten och cyklar grus med mig. Nästa event är Colmarp Century den 24e april.


Kom och cykla grus kring Norrköping
Blogg

Kom och cykla grus kring Norrköping


Stärkt av framgången, trots allt pandemiåret – 20, så utökar jag det lilla återkommande grusmyset; Velonavian Gravel Series till 5 tillfällen*.


#1 L’Enfer du Nord

Den första är L’Enfer du Nord. Med en ohöljd hyllning till Paris-Roubaix, det verkliga ”helvetete i norr” så cyklar vi nästan uteslutande grusväg. Grusväg som med en blinkning till Paris-Roubaix, innehåller 10 ”secteurs”, avsnitt med i detta fall stigsnuttar i avsaknad av kullersten.

  • När: lördagen den 27 mars kl. 10:05
  • Var: Åby Centrum, 10 km norr om Norrköping (Google Maps)
  • Distans: ca 60 km.
  • Rutt: Routes · Ride with GPS, se beskrivning nedan.
  • Anmälan: BDCG-NKPG på Strava, eller Fenix på Facebook eller ett mail till info[at]velonavia.se

Roadbook:

L'Enfer du Nord
SharedScreenshot3rasf

Vi cyklar gemensamt från Åby Centrum till grusvägen mot Björnsnäs. Sedan egen fart. Grusvägen förbi Björnsnäs gård och över järnvägen. Den branta backen (9% 0.8 km) upp mot E4an. Under vägen genom vägtrumman(#1)ej vägtunneln! Efter åtelplatsen, strax stig(#2) in till höger. Ut på grusvägen mot och runt Eriksberg. Cyklar förbi Rödmossen till Svarte Grind. Hjälmarövägen norrut. Vid Stora Älgsjön vänster in på stig(#3). Cyklar Karusellbackevägen (ej över gårdsplanen). Kommer ner vid Ämten. Håller vänster in på stigen(#4). Ut vid Svängbågen. Följer Åfallevägen mot St Brevik. Fortsätter mot Simonstorp. Vänster in mot Tjalvestugans parkering, stigen (#5) och höger tillbaka till Simonstorpsvägen. Vänster mot Simonstorp. Cykelbanan under 55/56an. Lämnar Simonstorp, tar avstickare höger(#6). Tillbaka på Rodgavägen. Höger mot Myckelmossa. Håller höger vid Myckelmossa. Höger. Ut på grusvägen mellan Rodga-Rejmyre vid Fagerhult. Vänster där och åter mot staden. Höger vid Muggebovägen mot sjön Holpen. Vänster mot Kyrkfallet. Mot Getsjötorp, men ta vänster uppför backen och stigen mot Stocksjön(#7). Utmed Stocksjön. Vid Dammhult in vänster och utmed bäcken (#8)(stigen används vid Kolmårdsbiken). Ut på Sörsjövägen. Höger mot Ågelsjön, håll vänster in på stigen vid Nybygget(#9). Utmed Ågelsjön, efter banta backen i allén, håll höger och in vänster efter ladan och stigen utmed ån till Yxbacken(#10). Höger och längs den grusade cykelvägen mot Åby/Jursla. Framme vid rv55/56 tar ”rutten” slut. Sedan gemensamt på cykelbana tillbaka till Åby eller Norrköping.


#2 Colmarp Century

Colmarp Century är en Century-Ride, dvs 100 miles eller 160 km. CC kommer vara en riktig utmaning, 99% grusväg och 1650 höjdmeter, men det finns en kortare (80 km, 800hm) version. Planen är att genomföra CC under våren då vitsippor, fågelsång och vårsolen kombineras med mjölksyra och gruskärlek.

  • När: lördagen den 24 april
  • Var: TBD
  • Distans: ca 160 resp 80 km.
  • Rutt: presenteras senare
  • Anmälan: BDCG-NKPG på Strava, eller Fenix på Facebook eller ett mail till info[at]velonavia.se

#3 GRG – Glan Runt på Grus

Sedan återkommer GRG – Glan Runt på Grus även i år. De, som jag, som jag är lite äldre minns Glan Runt, ett motionslopp som i dess glansdagar(!) hade femsiffriga deltagarnummer. Tyvärr så slocknade intresset. Det här är ett försök att locka gruscyklister till en alternativ och i mina ögon mycket trevligare rutt än att gneta asfalt längs rv51! Med start och mål på Himmelstalund. Ca 70 km varav ~85% grus. Några korta stigavsnitt. Turen går bland annat på banvallen från järnvägen till Kimstad och förbi Glansgruvans naturreservat.


#4 Growling Gravel

GG är ett 100 km event framåt sensommaren. Mer info och bansträckning kommer senare, men jag kan avslöja att vi bland annat kommer cykla längs Nunnebanan


#5 Tour de Ville

Säsongen avslutas bortåt oktober, traditionsenligt, med Tour de Ville.

*Givetvis följer vi FHMs rekommendationer vad gällande Covid19