Vilken typ av cyklist är du inför 2022?
Första november närmar sig med stormsteg. Det är ett stort datum för många svenska cyklister, kanske viktigare än datumet för Vätternrundan? Det är nämligen 1 november som nästa års grundträningen ofta drar igång för dem som har en plan för hur nästa år ska bli deras bästa någonsin.
Det finns olika sätt att ta sig an nästa säsong och jag har samlat några av de vintertränings-karaktärer som jag mött under mina år som cyklist nedan. OBS att det är fiktiva exempel och att jag även hämtat inspiration hos mina egna mer eller mindre bra idéer. Vem av dessa som kommer vara snabbast när nästa säsong väl kommer låter jag även vara osagt!
Året om – Åke : Åke fnyser åt alla sina vänner som pratar om ”off-season och ställa undan cykeln i oktober”. Hur kan de egentligen missa en hel månads träning frivilligt? Det skapar fula hack i statistiken. Åke hävdar att : när säsongen ute är slut så börjar faktiskt den inne. Han har anslutit till ett Zwift-team och är toktaggad på att köra stenhårda race, blandat med många långa distanspass utomhus. Han är nämligen livrädd över att han ska börja tappa i både tröskelwatt och uthållighet. Därför är det bäst att träna alla kroppens system året om. Att han aldrig är särskilt snabb eller i toppform är sekundärt. Det är det värt för att aldrig känna sig ur form.

Visionärs – Vera: redan under sommaren 2021 börjar Vera prata om nästa års säsong. Då ska hon kapa sin tid på Vätternrundan med flera timmar, skaffa tävlingslicens och börja träna med en cykelklubb på riktigt. Hon är riktigt bra på att projektleda detta för sig själv – hon lägger upp en träningsplan för vintern, bokar resor och beställer hem nya cyklar och kläder för ändamålen. När grundträningen borde dra igång är hon helt matt av allt planerande. Och att bästa sättet för att nå sina drömmar är att kanske prova på att tävla redan innan säsongen är slut – eller träna lite mer istället för att drömma och skissa på planer har aldrig slagit henne.
Motiverade – Mia: Mia är extremt påläst inom cykling och träningslära. Här snackar vi inte påläst via högskolepoäng – utan påläst genom att ha lyssnat på alla träningspoddar, läst alla träningsbloggar och följt alla tränings-influencers. När november månad kommer är hon så taggad på att använda sin nya kunskap att hon börjar med ALLT samtidigt. Det är Mattias Recks favoritintervaller på måndagsmorgonen följt av tung styrketräning samma kväll. På tisdagsmorgonen kör hon ett långpass innan frukost och laddar ner TrainerRoad. På onsdagen besöker hon Aktivitus och påbörjar ett träningsschema som hon följer någon vecka. Sådär hoppar mellan olika träningsteorier under hela vinterträningen. Hon fattar sedan inte i mars månad varför hon inte tycks ha blivit bättre på något under vintern?

Bantar – Bengt: Bengt drömmer om att bli en bergsget nästa sommar. Enklaste sättet att ta KOM:s på Mallis borde då vara att tappa 10 kg i vikt? Bengt går därför stenhårt in på att köra LCHF och kanske också intermittent fasta. Han kommer till helgernas distanspass och pratar nöjt om att han skippat frukosten samt endast har vatten med sig i flaskorna och en påse nötter (fett) i fickorna. In på timme två av fem börjar han dock bli allt mer tystlåten. Timme tre av fem hänger han inte riktigt med sina kompisar i backarna. Timme fyra av fem får frugan komma och hämta upp honom ur ett dike då han skakar i hela kroppen av köld och energibrist. Timme fem av fem är han hemma igen och länsar kylskåpet på allt som innehåller socker.

Mängd – Mackan: Mackan har längtat efter novemer månad en lång tid tillbaka. När andra cyklister längtar efter kortbyxor och solsken drömmer han om grundträning och långpass i snömodd. Det är ju nämligen under grundträningen som han får briljera i sin bästa gren: att samla många mil och timmar på cykeln i lugn och ro. Utan att någon har synpunkter på att han kanske tränar så mycket att han aldrig hinner vila upp någon fart i benen? Det finns ingenting som får honom att må så bra som när han scrollar genom sin Strava – statistik på söndagarna och noterar att: yes! ännu en 15 h vecka in i statistiken. Precis som förra veckan. Och veckorna innan dess. Att han inte når upp i sin uppmätta tröskelwatt på veckodagarnas intervaller är sekundärt. Flest mil på Strava vid årets slut vinner.
Gnet – Greta: Greta och Mackan har mycket gemensamt, men för Greta är det utöver många timmar in på kontot också viktigt att dessa timmar går snabbt. Snabbt på cykeln alltså. Bra snittfart. Även om hon har dubbdäck på vinter-cykeln så blir hon rätt förbannad när hon behöver logga pass som gått under 25 km/h. Greta gillar att (smyg)skryta över detta (sina snabba vinterpass hon kämpat igenom med andan i halsen) på subtila sätt i sociala medier och har ofta även koll på vilken snittfart alla hennes Strava-kompisar höll under sina respektive distanspass.
Statistik – Sven : Precis som Mackan längtar Sven också efter vintern. På vintern finns det nämligen bäst möjligheter att samla statistik över sin träning – då intervaller oftast körs kontrollerat inomhus. Han glädjs åt att sitta med Excel och jämföra sina snittwatt med föregående års siffror. Faktum är att han glädjs så mycket åt detta att han lägger mer tid på att rita grafer än åt att faktiskt träna. Undrar du hur många mil du kört i år eller hur din power-curve ser ut kan du antagligen fråga Sven. Han gillar att ha koll på statistiken åt alla sina nära och kära via Strava.
Lycka till med vinterträningen!
Jag skrev ett inlägg om cyklist-typer i våras och Linda Jacobsson skrev om höstkaraktärer här för den som vill ha mer inspiration.