12 grymma styrkeövningar som alla cyklister behöver
Blogg

12 grymma styrkeövningar som alla cyklister behöver


Det finns många fascinerande och mer eller mindre farliga arter i styrketränings­djungeln. Men alla träningsmetoder och övningar är inte lämpliga för alla. Därför ska vi under några avnitt framöver lotsa dig igenom ett beprövat och heltäckande styrkeprogram för den rörelse som förenar alla cyklister – tramprörelsen.

Varför styrketräna som cyklist?
Det stämmer att det är ytterst få situationer inom cykelsporten där styrkan blir begränsningen, alltså att en rörelse eller teknik inte går att utföra för att personen är för svag. Samtidigt är de där få tillfällena ofta också i allra högsta grad avgörande. Men det finns anledningar att styrketräna bortom detta.

Styrketräning förbättrar effektivt och på bred front kroppens hållfasthet, både mot överbelastningsskador och i samband med vurpor. Ökad styrka i de muskler som är involverade i tramprörelsen tros förbättra effektiviteten i tramptaget. Det går helt enkelt inte åt lika mycket energi i varje tramptag – energi som du istället kan använda för att ställa av dina cykelkamrater, eller för att komma fram snabbare. Att styrketräning kan förbättra din spurt­förmåga är självklart, men minst lika viktigt för cyklister är förmågan att upprepa accelerationer och spurter om och om igen.

Styrketräning för att bli starkare är en sak, men även uthålligheten i enskilda muskler kan tränas effektivt, beroende på hur träningen i senare perioder läggs upp.

Anpassningsfasen
Även om du är van kan du bli trött och seg i cykelmusklerna i perioder när du lägger tid på styrketräning. Det gäller att ha ett långsiktigt tänk när du styrketränar som cyklist, eftersom nyttan med träningen normalt sett åtnjuts först flera veckor eller månader efter att träningen genomförts. Framförallt inledningsvis kan styrketräningen vara en rejäl nagel i ögat på cykelbenen.

Musklernas hållfasthet tillsammans med senor, ligament och leder måste få en chans att anpassa sig till träningen. Det är därför mycket viktigt att du går ut försiktigt och inte är för aggressiv och otålig i den här fasen, eftersom musklernas styrka ökar snabbare än kroppens förmåga att hantera de nya belastningarna.

Hur mycket?
Sikta på två pass per vecka, men hinner du bara ett är det tillräckligt. Fler än tre pass per vecka är inte värt mödan som cyklist. Är du ny inom styrketräning kan du räkna med träningsvärk trots att du tar det lugnt, så undvik att köra pass när du vet att du vill vara snabb och smidig dagarna direkt efteråt.

Under anpassningsperioden bör du genomföra 15-20 repetitioner med lugna och kontrollerade rörelser. Välj en vikt som du skulle kunna genomföra minst ytterligare 5 repetitioner med. Undvik att träna till utmattning, alltså när du inte orkar genomföra en enda repetition till med rätt teknik. Det är inte dags att belasta musklerna maximalt ännu – nu ligger fokus på att förbereda kroppen inför tuffare träning.

Börja med 2-4 träningspass med 1 set per övning innan du går upp till 2 set. Efter ytterligare 2-4 pass med 2 set kan du öka till 3 set per övning och sedan anpassa antal set beroende på hur mycket tid och kraft du vill lägga på styrketräning under den här perioden. Vila ungefär 2-3 minuter mellan varje set så att musklerna får vila upp sig relativt väl.

13 grymma övningar
Har du aldrig styrketränat förr, eller har liten erfarenhet av styrketräning? Då rekommenderar vi att du tränar med maskiner, eftersom de är lättare rent tekniskt att träna med.

Grundstyrka
Benpress

Bencurl

Knäuppdrag i dragmaskin

Sittande rodd

Stabiliserande övningar
Är du ovan vid styrketräning, och kanske inte så stark, är det bra att komplettera med mer stabiliserande övningar för tramp­rörelsen. Dessa ska utföras med så mycket kontroll och så lite onödigt flaxande som möjligt. De stärker upp kroppens förmåga att kontrollera en kraftfull tramprörelse.

Stepup med vikt över huvudet

Utfall bakåt med rotation

Höftlyft på balansboll

Draken

För den vana
Är du redan van vid styrketräning, framförallt med skivstång, och är bra tränad rent styrkemässigt? Då är skivstångsövningar att föredra. Då tränar du både styrka och stabilisering i en och samma övning. Men tänk på att skivstångsträning ofta är tekniskt krävande och därför lättare att skada sig med.

Knäböj

Marklyft med raka ben

Stående rodd

Hängande benlyft


Vätternrundan och Zwift i unikt samarbete
Blogg

Vätternrundan och Zwift i unikt samarbete


Många cyklister tränar i dag på ett mer strukturerat sätt under vinterhalvåret, med individuella träningsprogram och egna coacher. En växande trend är också virtuella träningsmiljöer som Zwift.

– För oss är samarbetet ett sätt att hjälpa våra deltagare att hålla igång under vintern och komma mer förberedda till loppen i juni, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan. Det är också ett socialt sätt att lära känna andra cyklister och få en samhörighet inför sin runda.

Genom samarbetet kommer Vätternrundans deltagare under tolv veckor att kunna vara med i Zwift Group Rides med sikte på Vätternrundan. Ett särskilt Vätternrundan-event kommer också att arrangeras på Zwift under våren.

– Vi är oerhört glada över samarbetet med Vätternrundan, säger Eric Min, vd för Zwift och en av grundarna till bolaget. Som världens största motionslopp på cykel är Vätternrundan ett prestigefyllt event och det krävs mycket träning för att komma i form inför en sådan utmaning.

– Att hinna med så mycket träning under långa, kalla vintrar när man har både jobb och familj kan vara svårt. Zwift är ett sätt att få till strukturerad, kvalitativ träning och gör det möjligt för cyklister att komma upp på cykeln oftare. Med Zwift kan deltagarna i Vätternrundan komma bättre förberedda till start och få ut mer av sitt lopp, oavsett om de är nybörjare eller elitmotionärer.


Skänk till välgörenhet  och tävla om unik cykel!
Blogg

Skänk till välgörenhet och tävla om unik cykel!


Gustav ’Dangerholm’ Gullholms tidigare lättviktsbyggen av både SCOTT Spark, Scale och nu senast Genius har nog gått få förbi. Nu har Gustav tagit ett initiativ för att göra en insamling till välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag och har satt sin unika prägel på juniorcykeln SCOTT Roxter 24. 

Utöver cykelns unika lack har den även uppgraderats med hydrauliska bromsar och bromsskivor (som suttit på världens lättaste downhillcykel), kolfiberstyre med Syncros-styrstam och andra mindre uppgraderingar.

Det här kan du vinna:
– SCOTT ROXTER 24 med unik lack 
– SCOTT GROOVE PLUS hjälm i matchande lack.
– SCOTT TRAIL 10 cykeltröja. 

Värde:
Cykel: 4999:- samt extrautrustning till ett värde av över 5000:-
Tröja och hjälm: 1498:- 
Unik lack: Priceless

Tävlingen:
Allt man behöver göra är att skänka 100:- eller mer via insamlingssidan. Swish eller kortbetalning. 
Varje 100:- du skänker = ytterligare en vinstchans. Exempelvis ger 300:- 3 vinstchanser.

Behöver du själv ingen 24”-cykel? Var med ändå och ge bort den bland vänner och familj om du vinner!
Även företag är välkomna att skänka och delta.

Insamlingen pågår till den 22 December och en vinnare dras slumpvis och presenteras den 24 December på: 
Insamlingssidan.
Gustav ”Dangerholm” Gullholms Instagram

Länk till insamlingen med mer information: https://egeninsamling.minstoradag.org/en/fundraisers/dangerholm-scott


Test: Gore Active Shakedry – Minimalistiskt men ömtåligt
Blogg

Test: Gore Active Shakedry – Minimalistiskt men ömtåligt


Gore har kallat kreationen för Active Shakedry och namnet kommer från hur vattendropparna pärlar sig på ytan för att sen rinna av. Jackan är alltså inte impregnerad med miljöfarliga flourkarboner utan membranet avvisar vatten i sig. Enligt Gore ska materialets egenskaper inte avta utan vara hela plaggets livslängd.

Vi har testat två varianter, ORO från 7mesh som med sina 94 gram sägs vara världens lättaste Gore-Tex jacka och Gores egna ONE 1985, som på vår våg hamnade på 115 gram. 

Fungerar gör det absolut, vattnet pärlar sig och rinner av när man rör sig, och inget rinner igenom. Då jackan är ett lager tunnare än vanlig Gore-Tex så andas den också bättre. Självklart inte lika bra som en vanlig cykeltröja men skillnaden mot en vanlig vindjacka i nylon är enorm. Materialet är något av det tunnaste vi beskådat och storleken på en ihoppackad jacka blir därefter, lite som en uppsvälld tennisboll. Då jackan tar så lite plats i fickan har vi sällan ens behövt fundera på om den ska med eller inte, vilket kan vara en lyx om vädret är ostadigt. 

ORO från 7mesh är superminimalistisk. Enda egentliga fickan är en liten flik som funkar som packficka, den vattentäta dragkedjan fram har ingen regnflärp vilket minskar risken för att den ska fastna i väven. Bak finns två ventilationsöppningar där man kommer åt en cykeltröjas egna bakfickor. Den är även något mer racig i snittet jämfört med Gores ONE 1985. Den senare har en liten bakficka med dragkejda, tvåvägsdragkedja fram med regnflärp och lite mer sömmar i ärmslut och midja.

En jacka som väger runt 100 gram, är helt vattentät och samtidigt andas är inget annat än en ren fröjd och smärre revolution. Men jackorna är dyra och även ganska ömtåliga. Att köra dem i skogen är bara att glömma då minsta lilla gren kommer göra hål. Samma sak gäller för vassa naglar eller stress med dragkedjan. Ryggsäck? Gore själva avråder från att använda rygga med jackorna. Men så länge de är hela njuter vi av att vara torra och glada.  

 7mesh ORO & Gore bikewear ONE 1985

+ Kompakta, funktionella och bra passform på båda

– Priset är högt och slitstyrkan relativt låg

Cirkapris 7mesh ORO: 3100 kronor

Cirkapris Gore ONE 1985: 2990 kronor

 


Så maxar du tiden inne -Del 1
Blogg

Så maxar du tiden inne -Del 1


 Tricket för att motiveras av nästan vad som helst är tydliga mål och enkla rutiner. Vi ska därför ge några handfasta tips och även förslag på pass som ökar chanserna att nå stationär cykelnirvana.

1.Mål

Till att börja med bör du ha ett kort utvecklingssamtal med dig själv för att ta reda på vad du egentligen vill med ditt cyklande. Identifiera de saker som träffar mitt i hjärtat. Det som gör att du brinner för att gång efter annan köra dig helt slut utan att komma någon vart sittandes hemma mellan handfatet och badkaret. Detta eller dessa mål ska helst även omvandlas till målbilder som du lever dig in i under passet. I ditt medvetande ÄR du i den där backen, passerar mållinjen på tiden du drömmer om eller får polarna att stånkande och stönandes släppa ditt hjul. De som lyckas skapa ett rikt inre liv som de kan plocka fram i samma stund som de grenslar cykeln brukar sällan ha tråkigt. Det kräver dock ett visst mått av fantasi och en stor slev barnasinne.

Hur mycket ytterligare yttre stimuli som är lämpligt utöver den egna mentala inspirationsföreläsningen är mycket individuellt. Vissa trivs bäst med att bara tömma huvudet och stirra på en blå tejpbit på en vit vägg. Monoton och okomplicerad fysisk aktivitet är en dokumenterat effektiv form av meditation och mental återhämtning. Andra tycker det är roligare när det händer saker, när man simulerar utomhuscykling utomhus eller kan interagera med andra cyklister. I sin enklaste form behöver det här inte vara mer än att ha en eller ett par spellistor med musik som du vet får dig att komma i stämning. Det sker dock en enorm utveckling just nu gällande mer eller mindre styrd, interaktiv och virtuell stationär cykling. Några exempel är 3LC, Bkool, Sufferfest, Trainerroad och Zwift.

2.Rutiner

Hur motiverade vi än är så beter vi människor oss ofta som vatten och tar den lättaste vägen. Chanserna att vi ska göra någonting, åtminstone med långsiktig regelbundenhet, är omvänt proportionerligt med den friktion som då uppstår i våra liv. Allt som krånglar till förhållandet till din stationära cykel kommer därför obönhörligt att minska er kvalitetstid tillsammans.

Helst ska platsen du tränar på vara densamma och permanent iordningställd så att det inte krävs något plock och fix för att komma igång varje gång. Cykeln står redan där med en fläkt framför sig, det är bara att koppla in mobilen i högtalarna, fylla flaskan och ta fram en ny handduk ur skåpet att torka svett med. 

Det kan förstås vara lite soft och spontant att bestämma sig för när och vad man ska träna på uppstuds från dag till dag. För de allra flesta krävs dock fasta tider och bestämda pass för att träningen ska bli av med den regelbundenhet som ger resultat. De flesta orkar inte lägga mental energi på att uppfinna något så fort de ska träna. Att ha en patenterad veckorutin för träningen minskar friktionen rejält och gör att det bara är att genomföra istället för att utvärdera sina alternativ. Det spelar inte så stor roll om det är tidiga mornar, sena kvällar eller korta lunchpass. Så länge du vet när träningen ska ske och bara behöver dyka upp för att riva av passet.

3.Träningen

Under den här perioden på året gör många cyklister klokt i att ha fokus på att träna sitt syreupptag, öva upp sin trampteknik och hålla en hög trampfrekvens.

Hur mycket tid som finns till förfogande för träning och hur tuff träning man vill köra är normalt sett avgörande för valet av pass. Passen här är 20, 40 och 60 minuter långa. Istället för att styra träningen med hjälp av puls eller effekt lägger vi här fokus på hur ansträngande passet som helhet blir om du utför de intervaller och övningar som ingår. För varje tidslängd finns ett pass som ska vara lätt och ett som du kan göra så tufft som du har lust med för dagen.

3 snabba pass

                                                                        

                                                                         

                                                                       

Lycka till med träningen!


ANGi – Hjälmen som ropar på hjälp
Blogg

ANGi – Hjälmen som ropar på hjälp


Fram tills nu har hjälmar bara skyddat under själva kraschen. Men tillsammans med MIPS och den innovativa sensor ANGi (Angular and G-Force indicator) skyddar Specializeds hjälmar nu före, under och efter kraschen. ANGi är en patenterad sensor för hjälmar, med inbyggd accelerometer och gyroskop. Enkelt förklarat har ANGi en innovativ sensor som mäter krafterna vid ett slag mot hjälmen. Den mäter också skadliga rotationskrafter i kraschen, även om det inte har skett något direkt slag mot hjälmen.

Från och med 2019 kommer samtliga av Specializeds hjälmar att antingen vara utrustade med ANGi, eller ha ett fäste för ANGi. 

Sensorn i ANGi känner av och mäter de krafter som vanligtvis uppstår vid en krasch. Om sensorn upptäcker sådana krafter kommer den
att sända en signal till Ride App på din telefon, sätta igång ett alarm och påbörja en nedräkning. Om du är okej är det bara att stänga av nedräkningen och fortsätta cykla. Men om du är skadad och inte kan stänga av nedräkningen kommer Ride App att skicka ett sms till de personer du själv har angett på din lista, och berätta att du har varit med om en krasch. Den meddelar då också dina GPS-koordinater.

Med ANGi kan du även dela med dig av dina cykelplaner innan du ger dig ut och cyklar. Du kan också skicka en länk med live tracking till dina kontakter, så att de kan följa dig i realtid.

Eftersom ANGi kommunicerar via din nätuppkoppling, och kräver signal hela tiden för att fungera, undrar du säkert vad som händer när du cyklar i ett område utan täckning. Då kommer ANGi att jobba för din säkerhet på ett annat sätt. Mata in hur länge du tänker vara ute och cykla, och rita upp rutten innan du ger dig ut. Då behöver du bara en aktiv signal när du börjar cykla. Om du sedan inte är tillbaka från cyklingen innan tiden gårut så kommer ANGi att skicka ut ett meddelande med dina senaste registrerade koordinater samt din valda rutt till dina nödkontakter. Det fungerar oavsett om du har täckning eller inte.

Mips, nu även i Specializeds hjälmar 


Gärningsmannaprofilen: Cykelpendlarens fiender
Blogg

Gärningsmannaprofilen: Cykelpendlarens fiender


Visst är det fantastiskt att cykla till jobbet? Harmoniskt, tryggt och i symbios med dina medtrafikanter rullar du genom staden iklädd perfekt tempererade kläder och ett leende på läpparna. Såklart.

Men se upp! Ett antal fiender lurar i betongvassen. Nedan följer en kartläggning av dessa, så att du i förebyggande syfte kan försöka rädda ditt eget liv. Jag väljer att bortse från de tre mest uppenbara hoten den cyklisthatande personbilföraren, den långpendlande lycramannen och den vinglande gångtrafikanten på sightseeing-droger och i stället fokusera på de som ofta slipper undan i debatten om huruvida vi eventuellt, kanske, möjligen kan samsas i trafiken. Men som utgör ack så stora hot mot mänsklighetens tvåhjulsburna.

Stelopererad bilist
Livsfarlighetsnivå, av fem: 4,5/5 
Denna till synes stelopererade person, med förkärlek för plötsliga högersvängar, saknar helt rörlighet i nackpartiet. Detta resulterar i överhängande kollisionsrisk med cyklister som färdas i samma riktning, då vägarna oundvikligen korsas vid någon punkt. Den stelopererade undviks enklast genom att cykla i riktning mot trafiken, men då den metoden ej brukar uppskattas av medtrafikanterna ordineras i stället sällsynt färgglada kläder, samt varningsblinkers.  

Stress-immun cyklist
Livsfarlighetsnivå: 1/5
En cyklist från ett parallellt universum, där den tidsaspekt som överskuggar dödliga personers vardag ej existerar. Då styrfart aldrig uppnås (medelhastighet 8 km/h), har personen uppenbara problem att manövrera ekipaget. Resultatet blir köbildning och grav kollisionsrisk bakifrån, men varken glåpord, arga ringklockor eller hyttande nävar når genom bubblan. Den stress-immune färdas på en komfortcykel med upprätt sittposition, så att hen på ett optimalt sätt kan njuta av sin utflykt (som olyckligtvis alltid sammanfaller med rusningstrafik). Lösningen? Megafon modell större.

Senil taxiresenär
Livsfarlighetsnivå: 3/5
Då tvära kast i trafiken verkar utgöra grundidén med taxiverksamhet sker cyklistens närmande uteslutande på egen risk. När en taxi parkerat i anslutning till eller tvärs över en cykelbana kommer en bildörr i 19 av 20 fall att öppnas inom 0,5 sekunder. Då samtliga personer som nuddar en taxibil drabbas av tillfällig minnesförlust ska du icke räkna med att varken chaufförer eller resenärer kommer ihåg att titta sig om före sin exit. Därför bör ett omkörningsavstånd på minst tolv meter åberopas. Helst mer. Vill du vara på den säkra sidan ta en annan väg.

Buss- och budlastbilschauffören
Livsfarlighetsnivå: 4/5
Föraren av dessa fordon har redan insett att tidtabellen ej lämnar utrymme för hänsyn i trafiken. Det är dags att du förstår innebörden. Kör du om en buss räkna alltid med att bli prejad på grund av ansvarslöst filbyte. Passerar du en stillastående budbil räkna alltid med att spetsas av hörnet på en lastlucka. Så länge du garderar dig med detta tänk finns en liten chans att du kommer fram till jobbet. Med betoning på liten. Och blir du ändå trängd av en överlastad sightseeing-buss, se bara till att krypa ihop till en boll och skydda huvudet när du rullar iväg längs trottoaren. Och håll tummarna.  

BUBBLARE:
Betongsuggan
Rör sig under ögonhöjd, och flyttar sig inte i första taget. Saknar mörkerseende.

Nymodigheter”
Motor- och eldrivna skateboards, Hoverboards och kickscooters. Hujedamig.

Snömodden
Kan styra även den mest kompetente cyklist i fel riktning, och innan en hunnit blinka befinner en sig under den där bussen med pressad tidtabell.


Ny Canyon Neuron – Nu i kolfiber
Blogg

Ny Canyon Neuron – Nu i kolfiber


”En cykel för den större gruppen cyklister” Så kan man sammanfatta Canyons idé bakom nya Neuron.
En stighoj för dem som vill ha något mellan Enduro och XC, en cykel för många arenor med 130 slag och 29″ hjul. 
Man har medvetet inte lagt krut på geometri och egenskaper för den aggressiva och mest erfarne cyklisten utan här backat lite och vill flirta med fler. 

Täckta lager, allt för att minska slitage. 

Intern men ändå extern vajerdragning. Istället för att dra dem genom ramen har man kapslat in dem i ett integrerat hölje. Allt för att underlätta underhåll. 

Verktygslös men dold snabbkoppling och en högst medveten bultplacering på bakaxeln, den ska vi återkomma till i vårt test. 

Neuron är en hoj för de flesta av stigar. Vi har redan fått testa den och blivit ganska rejält imponerande. Mer om det läser ni i nästa nummer av Bicycling 


Kraftig nedgång av svenskarnas kondition
Blogg

Kraftig nedgång av svenskarnas kondition


I hela studiepopulationen minskade konditionen med 10,8 procent och andelen med en hälsofarlig låg kondition ökade från 27 procent till 46 procent.
– Detta är en av de första och största studierna såväl nationellt som internationellt som kunnat visa på hur konditionen förändrats de senaste årtionden i den allmänna befolkningen. Hälsoförebyggande insatser måste sättas in för att förhindra denna negativa trend, säger Elin Ekblom Bak, en av de ansvariga forskarna vid GIH. 

Studien är baserad på en unik databas från HPI Health Profile Institute på över 350 000 män och kvinnor i åldrarna 18-74 år i den arbetsföra befolkningen. Studiedeltagarna har genomgått en Hälsoprofilbedömning och fått sin kondition beräknad via ett icke-maximalt konditionstest på cykel. Förutom en kraftig nedgång i hela studiepopulationen så visade resultaten att nedgången var kraftigare för män, yngre åldersgrupper, lågutbildade och de som bodde i landsbygdslän. 
– Det intressanta var att bara en tredjedel av nedgången berodde på en samtidig viktuppgång. Det innebär att den större delen av nedgången berodde på en nedgång av aerob kapacitet, förmodligen på grund av minskad fysisk aktivitet av tillräcklig intensitet för att bibehålla eller påverka konditionen, säger Elin Ekblom Bak.

Det har tidigare gjorts sammanställningar av förändringar av aktivitetsnivå och idrottsdeltagande där deltagare själva har rapporterat sina aktiviteter. Många av dessa har visat på en ökning av aktivitetsnivån de senaste åren. – Det är dock vanligt att man vid självrapportering överskattar sin aktivitet. I denna studie har ett mer objektivt mått som reflekterar aktivitetsnivå använts, säger Elin Ekblom Bak.

– Resultaten är alarmerande och bekräftar den utbredda uppfattningen att vi rör på oss mindre idag än tidigare. Det är viktigt att insatser sätts in för att bryta denna nedgående trend, speciellt i de grupper där nedgången är som störst. Preventivt hälsoarbete, såväl inom som utanför hälso- och sjukvården med vägledning och motivationsstöd, är en metod som vi vet har vetenskapligt stöd att fungera. På GIH finns bland annat en Friskvårdslotsmottagning, dit personer som fått Fysisk aktivitet på Recept, FaR, kan komma och få detta stöd, säger Elin Ekblom Bak.

Nu är vi som cyklister kanske inte den största delen av denna grupp. Men från oss på Bicycling råder det ju ingen tveksamhet om vad vi tror för insatser som krävs för att vända trenden. För visst hade en vettig infrastruktur för cykling gjort under för folkhälsan? För att nämna en lösning…


Nästan alla borde få leva
Blogg

Nästan alla borde få leva


Jag kan redogöra för en hel massa logiska argument som stöder mitt motstånd mot dödsstraffet. Feldömda. Oskyldigt dömda. Fattigdom, elände och dåliga liv. Svår uppväxt. Droger. Sinnesjukdom. Den fullkomligt fundamentala, självklara betraktelsen att människoliv till varje pris måste helighållas. Den okränkbara rätten att få leva. Inga konstigheter. Jag är verkligen all in. Jag är så övertygad om livets värde att jag till och med är en smula tveksam till dödshjälp. Jag kan faktiskt, och håll i er nu, känna en viss empati även för ofödda människor, eller foster som de också kallas, och deras rätt att leva.

Det är minst lika tydligt med tortyr. Det går inte att rättfärdiga ens ur det mest totalitära fascistiska perspektivet.

Hur som helst känns det som om det börjar skava någonstans här. Eller hur? Det måste få finnas ett undantag. Ett enda fullkomligt rimligt undantag för denna orubbliga övertygelse om att det alltid, alltid, alltid är fel att taga någon av daga. Det finns givetvis abnormiteter som det av humanistiska skäl måste göras undantag för, som gör att vi någon enstaka gång måste dräpa någon för kollektivets bästa. Nej, jag pratar inte om dödsstraff för krigsförbrytare, pedofiler eller våldtäktsmän. Livet är heligt även för dessa och de bör givetvis ha rätt till sin existens, även om deras brott är de näst värsta man kan tänka sig. Vem är jag att döma? Vad vet jag om dessa stackares eländiga bakgrund? Det yttersta straffet måste självklart vigas åt de allra, allra ondaste, de mest djävulska av alla upprättgående däggdjur.

Jag pratar givetvis om jordens avskum. Om det slöddrigaste slöddret. Om mänsklighetens allra lägst stående, vidrigaste naziBokoHaramIslamiskastaten, helvetes taliban, djävulsdyrkande kristna högern, Nordiska rikspartiet, low lifes, vidriga kvinnomisshandlande bidragsmissbrukande med mera skitstövlar.

Ja, exakt. Cykeltjuvar alltså. Dessa har helt enkelt inget existensberättigande. Det skulle rent moraliskt gå att lagstifta och få till ett undantag i en annars humanistisk juridik just här. För cykeltjuvar behövs inte. Man gör inte så. Världen skulle bli så mycket mer uthärdlig om vi raderade ut dessa parasiter. Evolutionen gjorde ett misstag när man lät cykeltjuvar reproducera sig. Denna ohyra måste bort. Inga förmildrande omständigheter. Inga kryphål i lagen. Inga smarta advokater som lyckas slingra sig med sinnenas eventuellt inte helt fulla bruk. Psykisk störning vid stöldtillfället. Förvirring. Berusning. Religiös övertygelse. Kulturkrock. Nej. Käften bara. ”Här är min cykel. Och där är din. Jag cyklar på min, du på din.” Alla kan förstå det resonemanget. Gränsen är knivskarp och ska inte kunna relativiseras. Snor du min eller någon annans cykel, ja, då har du förverkat ditt existensberättigande och måste för mänsklighetens bästa avlivas och skickas till återvinning på någon närbelägen kompost. Sorry, men så är spelreglerna, så är samhällskontraktet. Live with it.

Detta skulle alla kunna lära sig relativt snabbt. Låt oss säga att det tar ungefär en generation av uppfostran. Man börjar redan i förskolan och pratar om det där med att ”det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål”. Alltså att man inte ska stjäla ens något litet, eftersom det då kan sluta med att man snor en svindyr silverskål. Och så lägger vi till ”även om hämnden inte är ljuv, så måste vi ta livet av alla som är cykeltjuv”. ”Du som tar min tvåhjuling, bered dig på en avlivning, din fuling”. Eller ”Snor du min hoj, så blir det inte jätteskoj”. Eller ”Cyklarna hos mig är bara mina, förstår du inte det kanske du måste försvi(n)na”. Eller ”Den här cykeln får bara jag trampa, stjäl du den måste vi livet ur dig stampa” eller ”Om du på min stålspringare rullar, kan det sluta med att vi på dig kastar bullar”. Är jag tillräckligt tydlig? Bra. Då säger vi så. Sno inte min eller någon annans cykel.


Niclas Sjögren är redaktionens mest paraboliska skribent. Behöver vi förtydliga att han blivit av med flera speciella cyklar under åren? Bland annat en signerad Gary Fisher Grateful Dead-edition.

OBS! För att undvika alla former av missförstånd och tydligt formulera det för dem som tvekar är detta alltså en ironisk/satirisk/sarkastisk krönika och varken vi eller krönikören önskar självklart någon av livet.