Jag vill inte vara rädd
Blogg

Jag vill inte vara rädd


Jag vill inte snegla på mina cyklar och sedan bestämma mig för att gå ut och springa eller åka och simma istället. Jag avskyr att jag numera känner lugn i simhallen men inte ute på vägen. När jag simmar kan jag fokusera på min träning, ett privilegium som bilisterna har tagit ifrån mig i trafiken. En del av mig vill montera en GoPro på hjälmen eller styret och dokumentera allt med stor nitiskhet, spara kommentarer, hot och namn från forum och facebook i ett stort arkiv som man kan leta i efter att jag eller någon annan någon blivit trängd, smädad eller påkörd. Bevis för att våldsmakaren redan innan hotat och visat låg respekt för liv och hälsa. En spalt i arkivet kunde innehålla bilmärke och registreringsnummer, tänker jag, samtidigt som en annan del av mig vet att sådana tankar bara förgiftar allt ännu mer och får mig att tänka på sådant här även när jag inte cyklar.

Jag avskyr att det alltid finns ett ”men”. Om någon råkat ut för en olycka, om någon blivit nedträngd i diket eller blivit påkörd av någon som ansett sig ha bättre rätt till vägen, då finns där alltid ett ”men” till svar eller försvar. Kanske vinglade cyklisten, kanske körde gruppen i bredd, kanske var cyklisten en av de där som alltid kör mot rött. Till och med i de allra värsta fallen, där någon dör, (och någon, det vet vi ju, är alltid cyklisten) så finns det ett ”men.”

I texter, i artiklar och framför allt i kommentarer. Människor som till vardags klarar av att arbeta och umgås med andra människor som cyklar, äta lunch med dem och jobba tillsammans på ett projekt, blir som förbytta bakom datorskärmen och struntar i att både faster Ulla och de egna barnen cyklar för att ta sig från A till B. De måste bara få presentera sin teori, sitt ”men” på ett sätt som aldrig skulle accepteras om det skedde i samband med andra olyckor eller brott.

Ibland lyfts möjliga sjukdomsfall fram som en långsökt förklaring till att någon blivit påkörd. Sjukdom hos cyklisten, bilföraren eller omvärlden undrar jag? Kanske är det en sjukdom att ständigt vara så stressad att man bara kan fokusera på vad man uppfattar som sina egna rättigheter, oavsett vad det kostar någon annan.

Jag drömmer om en kampanj där någon, (är det månne jag själv?) trycker upp en stor mängd väl synliga klistermärken med en cyklist och ett hjärta på, att sätta bakpå alla de bilar där det inte sitter en tidshetsande, cykelhatande person, och vid åsynen av det klistermärket kan den omkörda cyklisten släppa ner axlarna lite grann och veta att just den där omkörningen inte gjordes i affekt utan med respekt och kamratskap.

Det finns redan kampanjer med loggor, klistermärken och tryckta kläder, men de flesta är en uppmaning från cyklisterna till bilisterna; se oss, respektera oss. Jag skulle vilja komplettera dessa kampanjer med en utsträckt hand från alla oss som både är bilister och cyklister. Ett slags svar till cyklisterna, ni är sedda, ni är inte ensamma på vägarna.

Det räcker nu, det finns inga ”men”. En bil är inget vapen och en bilförare är ingen domare.
Det är faktiskt punkt där.


Alexandra Engen lägger karriären på hyllan
Blogg

Alexandra Engen lägger karriären på hyllan


Engen vann VM-guld i sprint 2012 och slutade sexa i London-OS samma år, men två år senare tog hon en paus från tävlandet på grund av utbrändhet. Hon tog sig sedan tillbaka till eliten och slutade bland annat sexa i VM-sprinten 2016.    

”En av mina främsta styrkor är att jag är väldigt målmedveten. Men ska man förenkla det hela så krävs det så otroligt mycket att vara en professionell  mountainbikecyklist på den högsta nivån, det kräver 100%. Och även om jag tror att jag utvecklas som cyklist så känner jag att jag inte kan göra det med hälsan i behåll och om jag lärt mig något nu är det att vara snäll mot mig själv” Säger Alexandra i en video från GHOST Factory Racing Team.  


Hanna Näslund och Ingrid Kjellström klara för Transalp
Blogg

Hanna Näslund och Ingrid Kjellström klara för Transalp


Den 21: e upplagan av ett av världens främsta etapplopp i mountainbike startar nästa år i Imst, Österrike den 15 juli och slutar i Arco, Italien sju dagar senare. Sammantaget kommer deltagarna i den här klassiken – inklusive internationella proffs och hundratals amatörer – att behöva trampa totalt 503,54 kilometer och klättra 18.004 på sin resa över Alperna.

 ”Vi har båda en stor passion för äventyr och resande, och drömmen är att kombinera det med tävlandet och cyklingen. Transalp känns som det ultimata svaret. Behöver vi säga att peppen för Europas tuffaste (och ev vackraste?) etapplopp är rätt stort?” Säger Hanna och Ingrid om utmaningen.

Peppen är skyhög, vi lovar…

 ”Rutten för den 21: e upplagan är en utmaning, men också en extravagant och spännande mix som du inte får någon annanstans”, säger tävlingsledare Marc Schneider.

 

Är du själv sugen på att köra är inträdesavgiften 899€ per person eller 699€ om du kör U23
Anmäla dig gör du här!

 


6 tips för en bättre stund på trainern
Blogg

6 tips för en bättre stund på trainern


6 råd för en bättre trainer-workout

1. Vatten
Du kommer dricka betydligt mer än om du hade cyklat utomhus. Så se till att ha en rimlig mängd nära, att hoppa av trainern mitt i ett skönt flow för att fylla på vatten är inte så kul. 

2. Fläkt!
Utan fartvind som kyler och transporterar fukt blir det snabbt väldigt svettigt och blött under passet, så minst en fläkt riktad mot dig är nästan ett måste.

3. Rätt däck 
Vanliga cykeldäck är inte gjorda för att ligga mot en rulle, det bli varma och slits snabbt ner. Satsa på ett specifikt trainerdäck.

3. Trainermatta 
Du kommer svettas mängder och allteftersom kommer det bildas pölar under dig, så spara golvet genom en särskild trainermatta. En yogamatta kan även göra jobbet. Dessutom dämpar en matta ljudet något. 

4. Handduk
Svep den över ramen och styret för att skydda den från svett och kladd. Det finns även speciella svettskydd som du trär över cykeln.

5. Framhjulsstöd
För att att din cykel ska hamna i rätt nivå med det upphöjda bakhjulet (om du kör en magnet- eller fläkttrainer), så måste du placera något under framhjulet som höjer upp framänden. Annars kommer du cykla i en evig nedförsbacke. Skönt en stund, jobbigt i längden. Så skaffa ett speciellt ställ för framhjulet som både står stadigt och fixerar framhjulet stadigt, då får du en bättre plattform att ge järnet på. 

6. Underhållning!
En TV, Netflix, YouTube, Tysk techno, VM-finalen -94. Gör det du behöver för att glömma bort tiden. Vill du inte köra något virtuellt program så ställ upp din laptop framför trainern och kör ett YouTube-klipp med någon Tour de France-etapp eller Paris-Roubaix för att få stimulans. 

Zwift, en av de allt mer populära virtuella plattformarna.

Lycka till!

Hur undviker du att bli uttråkad på trainern? Föredrar du rullar, en vanlig trainer eller har du skaffat en smart trainer? Eller du kanske har tagit steget och skaffat en Monark och börjat träna efter watt på allvar? Kommentera gärna nedan. 


Elcykelpremien klubbad
Blogg

Elcykelpremien klubbad


Regeringen räknar med att den nya elcykelpremien kommer ge en överflyttning av transporter från bil till elcykel och hoppas att fler elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar kan förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt och tillgängligt, också över lite större avstånd.

– Forskningen visar att elcyklar är ett substitut för bilar. Alla måste inte längre ha ett ton stål hemma på uppfarten för att kunna ta sig runt, säger miljöminister Karolina Skog.

Om fler använder lätta elfordon istället för bil kan den globala resursanvändningen och klimatutsläppen minska. De kan också bidra till en bättre folkhälsa.

Regeringen avsätter 350 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 för premien.

Förordningen om bidrag till privatpersoner för inköp av eldrivna cyklar, mopeder eller motorcyklar träder i kraft den 1 februari 2018. Naturvårdsverket kommer att ansvara för prövningar av ansökningar och av utbetalning av premien.

Detta gäller:

  • Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år.
  • Premien kan användas en gång per person.
  • Premien gäller för den som köper en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Vissa fordon som är avsedda för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning omfattas av premien, exempelvis eldriven rullstol och handelcykel. Även elfordon som lastelcykel och elfordon som går på tre eller fyra hjul omfattas av premien.
  • Premien omfattar inte exempelvis segway, eldriven sparkcykel eller hoverboard.
  • Elfordonet ska kunna identifieras med ramnummer på kvittot eller en annan handling. Detta kan återförsäljaren av elfordonet hjälpa till med.
  • Elcykel ska vara CE-märkt (eller ha motsvarande märkning).
  • Elmoped eller elmotorcykel måste ha ett så kallat CoC, som är en typ av fordonsintyg.
  • Premien motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms, maxbeloppet för bidraget är 10 000 kronor.
  • Det går att ansöka om premien från och med den 1 februari 2018. För att kunna få bidraget måste man ansöka till Naturvårdsverket inom 6 månader efter köpet.
  • Bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017. Den som sedan dess har köpt ett elfordon som omfattas av premien har 6 månader på sig att skicka in kvittot från och med den 1 februari 2018.

Har Chris Froome dopat sig?
Blogg

Har Chris Froome dopat sig?


Salbutamol är läkemedel som används för att lindra symtom på astma och andra likande bekymmer. Det fungerar genom att slappna av musklerna i luftvägarna, vilket gör det lättare att andas. Det tas normalt genom en inhalator.

Froome har en känd historia av att använda salbutamol för att hantera sina astmasymptom. Team Sky har i ett uttalande sagt att Froome led av ”akuta astmasymtom” under Vueltans sista vecka. En lagläkare rådde Froome att ta en ökad dos salbutamol för att lindra symptomen.

Enligt WADA-reglerna kan 1,600 mikrogram salbutamol tas av en idrottsman via inhalator inom en 24-timmarsperiod utan att man behöver ett TUE-certifikat. En TUE utfärdas när en idrottare behöver använda ett läkemedel, som är listat av WADA som förbjudet, för ett legitimt medicinskt behov.  

Enligt WADA’s regler betraktas mer än än 1000 ng/mL som en negativ analytisk bedömning (AAF, Adverse Analytical Finding)

Froome, som vann årets upplaga av Vueltan och sin fjärde Tour de France titel i juli, visade sig ha dubbelt så mycket i ett urinprov som togs den 7 september under Vueltan. Såvida inte Froome genom en kontrollerad farmakokinetisk studie visar att det onormala resultatet var ett resultat av legitim användning av Salbutamol kan han bli av med segern i Vueltan och riskera en längre avstängning. Vilket kan utesluta honom från nästa års upplagor av både Tour de France och Girot.   

Team Sky har i ett uttalande sagt att ”Det finns stora bevis för att det finns signifikanta och oförutsägbara variationer i hur salbutamol metaboliseras och utsöndras. Som ett resultat kan användningen av tillåtna doser av salbutamol ibland resultera i förhöjda urinkoncentrationer”

Froome sa själv i uttalandet: ”Det är välkänt att jag har astma och jag vet exakt vad reglerna är. Jag använder en inhalator för att hantera mina symptom (alltid inom tillåtna gränser) och jag vet säkert att jag kommer att testas varje dag jag bär raceledarens tröja.

 Chris Frommes twitter imorse:  
Canyons Spectral får en makeover
Blogg

Canyons Spectral får en makeover


Inspirerade av Joe Barnes och ”Dudes of Hazzard” gänget, har Canyon försökt hitta den rätta mixen av grepp, kontroll, hantering och framförallt lekfullhet. Målet var att skapa en enkel men samtidigt robust cykel anpassad för utförskörningar och skarpa kurvor samtidigt som den är enkel att serva.

Med 27,5” hjul, 2,4” eller 2,6” däck och ett nytt länkage med inspiration hämtad från Sender så är nya Spectral Canyons svar på den moderna stigcykeln. Den progressiva geometrin har 150 mm slaglängd fram, respektive 140 mm bak. Enligt Canyon en cykel redo för de knepigaste partierna utför, samtidigt som den är lättrampad uppför. Den uppmärksamme noterar kanske att det nu alltså inte blir någon 29″ variant av Spectral. 

Nya Spectral är tillgänglig i tre versioner. Helt i kolfiber, kolfiberram med aluminiumlänkage och en helt i aluminium. Varje version har ett nytt integrerat kabelskydd. Det stryktåliga plasthöljet är integrerat med ramen där kablarna ligger i säkert i ett tyst förvar samtidigt som det blir enklare att serva cykeln.

Canyon har även utvecklat ett nytt flaskhållarsystem för två flaskor som fungerar med dämparens nya position och även en lagringsbox som enkelt kan fästas i ramen. 

Mer om nya Spectral hittar ni här


Ny utbildning till cykeltekniker
Blogg

Ny utbildning till cykeltekniker


De senaste åren har cykling ökat explosionsartat. Intresset för miljö, natur, klimat, folkhälsa och transporteffektivitet är några av förklaringarna. I takt med att inställningen hos befolkningen ändras till det positiva och status på cykeln ökar, växer även behovet av duktiga cykelreparatörer.

– Vi har förstått att den nuvarande kompetensen inom cykelreparationer har åldrats och inte riktigt hängt med i branschens snabba utveckling. Många uttrycker också ett behov av en ny generation som kan ta över och modernisera verksamheterna, säger Helen Rosenberg, Utbildningsledare på Akademi Båstad.

Utbildningen riktar sig till den som vill skaffa sig en yrkesutbildning inom cykelreparation och underhåll. Utbildningen startar i januari och avslutas 20 veckor senare. Den teoretiska undervisningen drivs på Akademi Båstad, varvat med 60% praktik på företag. 

– Vi har tagit fram en skräddarsydd utbildning så att branschen får möjlighet att snabbt få fram kompetent personal som kan jobba i cykelbutiker eller verkstäder och kan ta hand om cyklarna när säsongen drar igång, säger Helen Rosenberg

Kombinationen av teori och praktik, samarbetet med näringslivet samt kurshandledare och föreläsare som är experter inom området och direkt från branschen, gör utbildningen unik i landet, menar man.  

– Vi är stolta över att kunna bidra till utvecklingen av branschen och att erbjuda en specialutformad utbildning inom området, säger Helen Rosenberg. 

Sista ansökningsdatum för utbildningen är den 8 januari 2018. 

Mer info hittar du här


10 klockrena julklappar till cyklisten
Blogg

10 klockrena julklappar till cyklisten


Odiskret cykelmode. Manschettknappar från Themocracy och Skultuna Mässingsbruk 598 kr

Klätterdrömmen på väggen. Mt. Ventoux-poster från Aprés Velo 25€

Avskalad cykelkärlek. T-shirt Bontrager Bike Heart från Cykelkraft.se  399 kr

Kryddigt ladd. Pepparkaksform i form av en cykel från Formina.se 17 kr

Stockholm T-shirt Bike People hos Dedicated 349 kr

Det ska börjas i tid. Babybody från Tour de France 15€

Kaffe, Italien och cykel. Den heliga treenigheten. 18€ hos Velolove

         

Cykliskt i dubbel bemärkelse. Armband från Artyfactured upcycling 299 kr 

 

Klassikern Park Tools Pizza Cutter, 240 kronor hos Cykloteket

                

Dela din passion, ge bort en prenumeration på Bicycling 399 kr 


Ett lyckopiller mellan benen
Blogg

Ett lyckopiller mellan benen


Om den är för asfalt eller stig, om den har växlar eller inte. Om den är svart eller vit, blå eller röd. Det räcker med att jag gränslar den, låter fötterna landa på pedalerna och börja rulla, då kommer ruset. Intensiteten och varaktigheten är sen exponentiell i förhållande till grad och typ av exponering. Trots stunder av tillfällig överdosering har jag aldrig tröttnat och abstinens resulterar egentligen mest i längtan.

Allt började egentligen som en tillfykt. Under struliga tonårstider tog jag mig ut till skogs på cykeln. Det blev mitt paradis, min hemliga trädgård. Där fick jag bara vara, med mig själv, med tankarna, med skogen, jag kunde vara borta i timmar. Där och då var det något som fastnade, en kärlek till naturen, en kärlek till cykel.

Det som först var en fristad blev snart ett jobb, först som cykelbud i Göteborg, sen som cykelmekaniker i Seattle och sen en tid tillbaka som medarbetare på den tidning du just nu håller i din hand eller synar på en skärm. En tidning jag som er nya chefredaktör hoppas få fylla med så mycket cykelpassion det bara går.

Mer om just cyklingens lyckobringande aspekter har Niclas Sjögren på sitt sedvanligt eminenta vis laborerat om i vårt senaste nummer som finns ute nu. Kilimanjaro låter kanske som ett piller ur en Pippi-roman, och även om höjdsjuka kan medföra lite knepiga bieffekter var vi mest nyfikna på hur det var att cykla nerför berget, så vi knatade upp till toppen med cyklarna på ryggen. På tema äventyr, missa inte våra tips för äventyrlig fjällcykling här på hemmaplan. Mer stillastående har vi varit under några pass på trainern, och för att du ska få ut det mesta av din tid inomhus guidar Fredrik Ericsson dig till de bästa passen– allt för att du ska kunna maxa lyckoboosten när det äntligen våras. 

ROLIGAST JUST NU 
Kolla in ”Ex engineer leaks how marketing works in the bike industry” på YouTube, kanske den absolut roligaste versionen som vi har sett av den där hysteriske spanjoren El Risitas.

STÖRSTA FRÅGETECKNET JUST NU?
Nästa år blir det inget Velothon i Stockholm, Vätternrundan säljer inte slut som den brukar och efter att Team Tre Berg lade ner i somras har Sverige inte längre ett enda professionellt cykelstall. Vad händer med landsvägscyklingen i Sverige?