Rissveds slog ut Zlatan – rösta igen!
Blogg

Rissveds slog ut Zlatan – rösta igen!


Alla röster de hitintills fått bibehålls. Från och med nu öppnar röstningen på nytt för dessa kandidater. Du röstar via Radiosportens webb, via telefon i en ny nummerserie eller via SVT:s röstningsapp ”Duo”. Den kan laddas ned i smarta telefoner.

Återstående kandidater efter första gallringen

Mattias Ekström, rallycross 099-209 01

Tove Alexandersson, orientering 099-209 02

Damlandslaget, fotboll 099-209 03

Henrik Stenson, golf 099-209 04

Jenny Rissveds, mountainbike 099-209 05

Isabelle Gulldén, handboll 099-209 06

Peder Fredricson, ridsport 099-209 07

Sarah Sjöström, simning 099-209 08

Varje samtal kostar 3,60 kronor plus eventuell trafikavgift, gäller även sms.

Rösta också via:

Sms – skicka kandidatens nummer 1-8 till 722 11
www.sverigesradio.se/Jerringpriset
SVT:s app ”Duo”

Vinnaren presenteras på Idrottsgalan den 16 januari 2017.


13 sköna julklappstips
Blogg

13 sköna julklappstipsFira jul med klass i den här tomteröda tröjan från Bontrager.


Äntligen ett brädspel med cykeltema!

Renthals handtag håller händerna på plats.
 
Trippel i merinosockar från Rapha – här kan du blanda storlekar och färger.


Typ allt den skruvlystna och ambitiösa hemmamekaren behöver.

 Termos i rostfritt stål – för dina allra mysigaste vinterrundor.

Pump, verktyg och flaskställ i ett – hur smart? 


Nya Giro Cinder. Påminner mycket om värstinghjälmen Synthe, förutom på prislappen.


Aeropress plus allt du behöver för att få ihop gott kaffe, även på resande fot. 


Bästa boken för den seriösa konditionsmotionären.


Ut med de gamla och in med de nya – flaskor går alltid åt. 


Body Geometry-sulor finns i tre olika modeller beroende på hur just ditt fotvalv ser ut.


Sist men inte minst – varför inte ge bort en prenumeration på Bicycling?


Blogg

Att bo utanför den gul-blåa gränsen


Jag flyttade för ett par månader sedan till en stad som heter Girona och ligger 10mil norr om Barcelona i Spanien. Jag var här första gången i Februari då jag åkte hit för en veckas cykelsemester samtidigt som jag besöka en vän som var baserad härifrån under årets cykelsäsong. Jag blev så förtjust i staden samt cyklingen häromkring att jag redan efter det besöket började fundera och planera att flytta hit och då jag under en längre tid känt att det var dags för något nytt kändes det här som ett steg i rätt riktning.

Mina dagar startar inte längre i Stockholm med att klockan ringer 5.45 och jag är inte längre på jobbet kring 7-7.30 och träffar mina första patienter för dagen. Jag älskar verkligen mitt jobb och att hjälpa andra människor med problem och kroppsliga åkommor, men jag har insett att det är på tiden att jag utmanar mig själv och varför inte blanda min passion för cykling samt mitt jobb dåjag försöker ta det till nästa nivå?

Det är där Girona kommer in i bilden, och med många av världens bästa cyklister baserade här kan man jämföra det som Spaniens motsvarighet till Italiens Lucca eller USAs Boulder.  Det är såklart inte en dans på rosor att starta upp i en helt ny stad, med en utbildning ingen häromkring (förutom såklart för Skandinaverna, som dock inte är så många) känner till, men det går framåt och jag har sedan någon vecka ett deltidsjobb som naprapat på en klinik här i området och har även ett par andra jobbmöjligheter som kanske kan utvecklas till något intressant!

Jag har en tendens att inte kunna sitta stilla för allt för länge, så det här livet passar mig väldigt bra då jag har fria tyglar att ta mig för det mesta. De som känner mig och har umgåtts med mig de senaste åren känner till hur jag alltid har projekt, planer och idéer på allt från att skriva en bok till nya äventyr stup i kvarten.

Så nu bor jag i en större lägenhet sedan ett par veckor tillbaka med två vänner som jag lärde känna under sommaren samtidigt som att jag blev involverad i cykeleventet Red Hook Crit. De andra är idag ute på en 6h träningspass medan jag försöker komma ikapp med lite mail samt förbereda för helgen då jag åker ner till Calpe!

Hörs snart igen, nu ska jag ut och cykla!


Blogg

Hej där!


Jag heter Therese Sundström och ska här försöka delge mig av mitt liv och berätta om de äventyr jag tar mig ut på, men först tänkte jag presentera mig för er som inte vet vem jag är och vad jag har för mig

Jag köpte min första racercykel för nästan precis fyra år sedan då jag hade bestämt mig för att cykla Vätternrundan för att kunna klara av en Svensk Klassiker, det var så det hela började! Det känns fruktansvärt avlägset att tänka tillbaka på det nu, då så mycket har hänt sedan dess. Jag cyklade alltså Vätternrundan 2013 men var tvungen att bryta pga sjukdom och gav det ett nytt försök tillsammans med SubXx under 2014, denna grupp fick mig att fastna för landsvägscykling och jag har fortfarnde kontakt med många av dem.

Gick med i Rejlers (nuvarnde Stockhlms CK) förra säsongen och cyklade med dem och i år bytte jag och gick med i CK Valhall.

Jag har ännu inte gett mig in på att tävla på cykel, hade planerat att börja i år men jag valde istället att ta ett jobb som under sommaren fick mig att resa runt och följa några av de största cykeltävlingarna i Europa. En helt fantastisk uppplevelse där jag bl.a. fick möjligheten att följa Giro d´Italia uppe på Passo Giao samt Tour de France finalen på självaste Champs Elysees samtidigt som jag fick betalt för det, det händer inte många gånger i livet

Vid botten av Mont Ventoux under Tour de France 2016

Vid samma tidpunkt som jag bestämde mig för att ta detta jobb kände jag att jag var ganska färdig med att bo i Sverige för en stund, därför sa jag inte bara upp mig från mitt jobb men jag flyttade även ut ur min lägenhet och efter att jobbet i somras avslutades flyttade jag ner till Spanien, rättare sagt till Girona som ligger 10mil norr om Barcelona

Många verkade förundras av mitt beslut och jag har fått frågan ”Varför?” fler gånger än jag kan räkna, men jag kan inte komma mig till att berätta hela den detaljerade beslutsprocessen för precis alla så jag svarar oftast ”Varför inte?”. För om jag (och du) verkligen tänker efter, varför borde jag inte göra det? Om du kommer fram till en annan slutsats kan du väl skicka mig ett mail så kan vi disskutera det hela, men livet här ner är ganska härligt

Så där, en liten inblick i vem jag är! Kommer att komma mer allt eftersom och jag ska berätta mer om mina äventyr för nästa år och mer om mitt liv här nere!

Trevligt att du tog dig tiden att läsa detta och välkommen tillbaka,

Therese


Lediga jobb på cykelförbundet
Blogg

Lediga jobb på cykelförbundet


Fem nya medarbetare sökes till Svenska cykelförbundet. Här är de utlysta tjänsterna:

Utbildnings- och utvecklingsansvarig (50 procent)
Förbundskapten BMX (50 procent)
Förbundskapten landsväg (100 procent)
Förbundskapten MTB (100 procent)
Förbundskapten paracykel (50 procent)

Ansökningarna ska vara inne senast 9 december.

Mer om tjänsterna och hur du söker dem. 


Fahlin tar över Johanssons plats
Blogg

Fahlin tar över Johanssons plats


– Det känns väldigt bra att få den här chansen. Jag har utvecklats under året i Italien och tror att jag kan ta ytterligare ett steg nu, säger den 28-åriga Emilia Fahlin från Örebro till vargardacycling.se.

Emilia Fahlin körde för Wiggle för två säsonger sedan men det var i Ale Cippolinis färger hon vann sin hittills enda World Tour-tävling på hemmaplan i Vårgårda i somras.
En seger som medförde att hon nu är respekterad på ett helt annat sätt.

– Jag visade att jag har kapacitet att vara med högst upp. Det var viktigt både för mig själv och omgivningen. Det är klart att jag hoppas få fler möjligheter att slåss om topplaceringar i år även om jag säkert också kommer att få vara hjälpryttare i vissa tävlingar, säger Emilia Fahlin.

Emma Johansson som avslutade sin elitkarriär i Wiggle-teamet kommer att stanna kvar som något av en mentor för laget.
– Det är jättekul att hon kommer att ha en fortsatt roll. Hennes erfarenhet kommer att vara värdefull och dessutom är det kul att äntligen få prata svenska med någon i teamet, säger Emilia Fahlin.

I #10 av Bicycling kan du läsa en lång intervju med Emma Johansson. Tidningen kommer ut i mitten av november.


Snön utmanare i cykelcross-SM
Blogg

Snön utmanare i cykelcross-SM


Lördagen 12 november står ett mycket starkt startfält med OS-medaljörer, världsmästare, europamästare och flera svenska mästare redo att göra upp om de svenska mästartitlarna i cykelcross. Platsen är Sjöängsområdet i småländska Eksjö.

Damerna
Bland de startande finns flera intressanta namn, som till exempel Jenny Rissveds, Falu CK, som tog Sverige med storm i augusti då hon tog OS-guld i mountainbike. Rissveds är också  regerande svensk mästare i cykelcross.

Emma Johansson, Härnösands CK, har just avslutat sin satsning på högsta nivån, men deltar ändå i cykelcross-SM. Hon kommer dessutom att hålla två föredrag efter tävlingarna om sin proffskarriär inom cykelsporten. Se mer nedan.

Tillsammans med Rissveds och Johansson tävlar även Ida Jansson, Falu CK – världsmästare i mountainbike (JVM), som även presterat topp-tio-resultat vid internationella mästerskap i både landsväg och cykelcross.
 
Herrarna
I herrelitens startfält står bland andra Emil Linde, Gävle CA, som blev europamästare i sprint på MTB-EM i Huskvarna, sida vid sida med regerande svenska mästaren, Matthias Wengelin, Almby IK. I Mastersklassen, H50, kör Tommy Olsson, Sala IK, som tog hem EM-segern i Trnava, Slovakien i oktober.

Platsen
SM i cykelcross arrangeras av Eksjö cykelklubb och kommer att gå i Sjöängsområdet strax öster om Eksjö centrum. På söndag arrangeras Sjöängscrossen (SWE-cuptävling) för tredje året i rad. Då kan även de yngsta pröva på cykelcross genom att delta på PostNordtrampet for Kids som genomförs i samband med Sjöängscrossen på söndagen. Alla får medalj!

Inför SM har den välutnyttjade CX-banan genomgått en del förbättringar sedan förra årets Sjöängscross. Med rådande väderlek kan cyklisterna också räkna med ett slirigt snölager som en extra utmaning.

Emma föreläser
Efter lördagens tävlingar håller Emma Johansson en föreläsning om sin långa karriär inom cykelsporten och om de många medaljer som hon har kämpat sig till världen över. Föreläsningen är öppen för alla, gratis inträde, lördag kl. 18:00.

På söndag kl. 19.00 håller Emma en andra föreläsning om ”träning på elitnivå”, där alla klubbmedlemmar i Eksjö cykelklubb kan delta utan kostnad och övriga kan delta mot en kostnad av 100 kronor.

Detaljerat program för CX-helgen


Sara och Sara till danskt lag
Blogg

Sara och Sara till danskt lag


Mustonen hade ett antal alternativ att välja på men fastnade slutligen för anbudet från Bjarne Riis. 
– Det blir en ny utmaning för mig. Men också en chans att både få köra för egna resultat och att utvecklas som kapten, säger Sara Mustonen till vargardacycling.se.

Teamet, som tills vidare går under samma namn som herrlaget – Team Virtu Pro-Véloconcept – tar över danska Team BMS–Birn som fanns med i damernas World Tour i år.
– Vi kommer att vara ett World Tour-lag även i år. Så det blir en ny chans att visa upp sig på hemmaplan i Vårgårda, säger Sara Mustonen.

Bjarne Riis ser en stor utvecklingspotential i sitt damteam och sedan Danmark vann VM-guld i år genom Amalie Dideriksen startar nu en ny stor satsning på damcykel.
– Det visar att det finns mycket talang och att det är på tiden att vi får ett ordentligt damteam här, säger Bjarne Riis till danska cykelsajten feltet.dk.

För Sara Mustonen innebär teambytet också en planering för framtiden.
– Det finns en möjlighet att jobba vidare efter den aktiva karriären. Bjarne Riis har många intressanta projekt på gång som öppnar för olika möjligheter, säger Sara Mustonen.


Bicyclings bloggare Sara Penton går till samma lag.

En annan svensk cyklist som är klar för teambyte inför nästa år är Tobias Ludvigsson, som nu lämnar Giant-Alpecin för Francaise de Jeux. Tobias bror Fredrik har i skrivande stund inte fått något nytt kontrakt inför nästa år.


Snart börjar Kompiskampen
Blogg

Snart börjar Kompiskampen


CK Hymer arrangerar för tredje året i rad Kompiskampen. Kompiskampen gör den annars ganska händelsefattiga delen av cykelåret roligare!

Hur går det då till? Jo, du cyklar 20 minuter så hårt du kan en gång i månaden, från november till mars. Mät din medelwatt under dessa 20 minuter. Registrera resultatet och följ din utveckling och hur den står sig mot andra.

Du kan använda en testcykel eller trainer med effektmätning. Det viktiga är att använda samma cykel varje gång för att på så vis kunna följa utvecklingen. Vinnaren är nödvändigtvis inte den som drar mest watt, eftersom lika mycket poäng ges för den som utvecklas mest. Mer om reglerna finns på hemsidan.

Kompiskampen är ett kul sätt att testa sig själv och sin utveckling under vinterhalvåret. Du kan också se hur du står dig mot dina träningskompisar, kollegor eller kanske någon konkurrent från tävlingsbanan, samtidigt som du får ett utomordentligt träningspass.
Dessutom har du chans att vinna priser från Aktivitus.

Kompiskampen


Johansson och Jansson startar i UCI Stockholm Cyclocross
Blogg

Johansson och Jansson startar i UCI Stockholm Cyclocross


Stockholm Cyclocross går av stapeln lördagen 22 oktober och platsen är Stora skuggan, Kungliga Djurgården i Stokcholm.

Tiderna 

9.30-9.45 Knattecross på en avkortad bana 

10.00-10.45 Herrar senior A 

11.00-11.25 Ungdomar P10-12, P13-14, F10-12, F13-14 och F15-16 

12.00-12.45 UCI herrar junior 

13.00-13.45 UCI damer elit och damer senior 

14.00-15.05 UCI herrar elit 

15.20-16.05 P 15-16, herrar senior B och open motion mix 

Mer om tävlingen