Blogg

Kitta cykeln rätt inför nästa brevet.


Först och främst, vilket jävla rim jag fick till i rubriken! 

Nästa helg går ju Stockholms första brevet, den som jag tjatade om tidigare. Som de flesta av er redan vet så finns det några enkla saker att tänka på när man ska cykla på vintern. Framför allt om man ska cykla lite längre då både ljuset och temperaturen skiftar unden rundan. Det behöver inte vara så jättekrångligt.

Ta en cykel du trivs på. Föredragsvis en cykelcross eller en hybrid så det får plats med dubbdäck och skärmar. Mtb går också bra. 

Här är min gamla pendlarcross. Den har hängt med länge och har fått stå ut med en hel del. Notera att framskärmen längden på framskärmen. Det sparar dina fötter från att bli blöta och kalla, det är också en snällt mot ditt drivpaket. 

Se till att ha en ordentligt lång bakstänka med kompislapp. Även om det är poppis på film så brukar det inte vara lika uppskattat att spruta sina kompisar i ansiktet. 

Ett ordentligt baklyse behövs på vintermörka vägar. 

I sadelväskan har du slangar, verktyg och en reflexväst om du inte har den på redan från start. Det är ofta krav på reflexväst på randonnélopp och detsamma gäller för Stockholms breveter.  Kolla så slangarna är för rätt dimension. Om du har breda dubbdäck så ska du ha slangar som passar. 

En GPS börjar snart bli standardutrustning för randonné. Det finns inget enklare sätt att navigera. Och eftersom Barkarbys breveter saknar vägnoter så är GPS nästan ett måste.  

Lyse! Det blir mörkt klockan tre. Då kommer vi ha några timmar mörkercykling kvar. Lita inte på att du kommer ligga i en klunga och klara dig utan lyse. Om du vill vara riktigt säker så har du två lysen. En stor och en liten diod som reserv.

Att kunna bromsa är aldrig fel. Se till att ha fräscha gummin när du cyklar randonné. Man vet aldrig vad som kan hända. Förr eller senare kommer du säkert vilja bromsa också.

Ge kedjan och växlarna lite kärlek innan start. Det behöver inte vara kliniskt rent men kör ett varv med en trasa så trissorna rullar och att kedjan inte ser ut som en överkörd snok som hänger på klingorna. 

Se så, fixa cykeln och anmäl er till breveten den 4:e!

/Johan 


Blogg

Årets första 20-mils brevet från Barkarby! 4/1 2014 (Stockholm)


Hur kan jag ha missat att skriva om årets första randonné här? Om en vecka går starten för Randonneur Stockholms 20-mils brevet från Barkarby. 

Randonneur Stockholm är en nybildad klubb som ska arrangera randonnélopp främja långcykling i Stockholm och omnejd. Jag kommer skriva mer om klubben efter årsskiftet. Förhoppningen är att göra randonné mer lättillgängligt och kul. 

Ni som är sugna på att cykla 20 mil den första helgen i januari klickar er vidare till Randonné Stockholms hemsida. Där kan ni läsa mer om klubben, loppen, hämta gps-filer och anmäla er till lopp och bli medlemmar. Det finns självklart en tråd om det på Happymtb.

Vi ses!

Bild: Harri Manni

/Johan 


Blogg

Jag och Miguel Indurain ba!


Mallorca 312 Twittrade just att den mäktige Miguel Indurain också ska köra loppet i vår. Förra året kunde man frottera sig med både Sean Kelly, Oscar Freire och Joseba Beloki. Nu gäller det att komma på nåt riktigt smart att säga på coctailpartyt efteråt, på spanska förstås. -Mi pene sabe a cabra!


Blogg

Rutten för Sverigetempot klar.


Nu verkar det som att rutten för Sverigetempot är klar. Man blir ganska ödmjuk över distansen när man ser hur långt söderut Stockholm ligger. Än så länge är det 17 anmälda. Bland annat Toni Arndt som kom in som förste man, tillammans med Jonas Nilsson, förra året. Efter den 1:a januari höjs anmälningsavgiften till 2500 kr.- så passa på att anmäla er nu eller varför inte ge bort en startplats i julklapp? Tänk vad glad ni kan göra någon!


Blogg

Har väl bokat en resa.


Idag har jag varit hemma med en förkyld dotter. Det kan var lite jobbigt när de är sjuka och gnälliga. Men när hon sov middag så passade jag på att boka en resa till Mallis. Efter det har jag varit glad som en speleman. För några veckor sedan anmälde jag mig till Mallorca 312, igen. Idag är 150 dagar kvar till start så det gäller att komma igång snabbt. Redan den 4:e januari drar vi igång med årets första brevet. Då kör vi från Barkarby och skrattar oss runt Mälaren. Spana in på den inspirationsspäckade och helt mindblowing fantasifyllda Randonneurs.se för att se vilka datum som passar dig. Det gäller att komma igång med långcyklandet redan 2014 för att försäkra sig om en startplats på PBP 2015. 

Men gud vad trist det kommer bli…


Blogg

RAAM-crew seminarium i Köpenhamn!


Jag fick tips av Sven-Erik Olsson att det kommer att arrangeras ett RAAM-crew seminarium i Köpenhamn den 7:e december i år. Tidigare har det närmsta alternativet varit London eller Schweiz. Nu har ni alltså inget att skylla på längre, alla kan ju ta sig till Köpenhamn liksom. 

RAAM is an awesome event to prepare for, so many lists and details. RAAM Qualifiers are not as extensive, but still require a good deal of planning. Join RAAM Veterans as we present our Crew Seminars to help you prepare for the race of your life! We will teach you what we know and put out all the tips and tricks we’ve learned over the years from experience and talking with other Racers and Crews.

Bilden är lånad från Bicycledreams där man kan köpa filmen om RAAM.


Blogg

Randonneurkalender för 2014!


Nu har Bengt äntligen släppt randonneurkalender för nästa år. Det är många klubbar som slår på stort och släpper 3-4 brevetserier under nästa år. Göteborg och Örebro har verkligen gått bananas. Göteborg har 16 och Örebro har 17 breveter. Jag gillart!

Stockholm ser ut att ha lite tunnt med breveter men det beror på att det är uppdelat på Täby, Södertälje och Barkarby. Nästa år blir det också premiär på Barkarbys hela brevetserie. Den drar igång redan den 4 januari med ett klassiskt varv runt mälaren där vi hyllar den gamla tyrolstekaren Ötzi. 

Här finns kalendern och här är diskussionen på Happy.

Nästa år är det bara ett år kvar till Paris-Brest-Paris! Woop woop!


Blogg

Nästa år ba!


En liten teaser för nästa år: Stockholm-Göteborg-Stockholm Mer info kommer den 22:a september. 

Självklart finns det en tråd på Happymtb. Det här kan ju bli hur kul som helst. Äntligen ett riktigt 120-mils lopp i Sverige! Jag blir helt till mig när jag tänker på allt kul som händer nästa år. 

Hittade ingen bild på Stockholm-Göteborg-Stockholm men den här var ju getefin.


Blogg

Jelp! Vilken ska jag ha?


Nu när jag har klivit över 40-strecket så är det fritt fram att köpa navdynamo. Jag har varit sugen på det ett tag och till Sverigetempot nästa år känns det som rätt uppgradering. Därför sitter jag nu och undersöker vilkan jag ska ha. Det väger det mellan SONdelux och Shimano DH-3N80. Om jag skulle följa hjärtat och strunta i plånboken så skulle det bli SON utan att tveka. Men för samma pengar får man tre stycken Shimano. 

Det är nu ni får hjälpa mig. Vilken ska jag ha? Vilken blir jag mest nöjd med? Enligt tester verkar SON ha lägre rullmotstånd. På forum verkar det råda delade meningar om det. Ingen säger något dåligt om SON men en det är många som hävdar att de inte känner någon skillnad mellan dem heller. Jag vet väl egentligen redan svaret, men det skulle vara kul om någon har jämfört båda.