10 frågor till Greg LeMond

10 frågor till Greg LeMond


Det är 25 år sedan du tog din andra seger i Tour de France. Laurent Fignon sa alltid att han vann Tour de France två gånger, men att folk dagligen påminde honom om hans andraplats bakom dig i 1989 års Tour. Det var då du vann med 8 sekunders marginal. Vilka minnen har du från den Touren så här 25 år senare?

Jag tänker mycket på Fignon. Han var en fenomenal cyklist. Jag skulle ha varit nöjd med andraplatsen, men det är förstås alltid bättre att ha bli etta! Jag hade tänkt sluta cykla strax före Tour de France det året, men min fru fick mig att fortsätta.

Det är därför 1989 är så speciellt för mig. Jag tänker också på att det var samma år som Eurosport startade – och att jag var på väg att lägga av då i maj 1989! Med tanke på det känns det extra kul att jobba med Eurosport nu – ett ödets nyck.

Vem tror du vinner Tour de France i år?
Jag skulle vilja säga Quintana. Han kunde ha varit en riktig utmanare, men nu han är inte med. Hans deltagande i Girot var otroligt, och hur han körde förra året var imponerande – 24 år gammal som han är. Jag vill gärna se den yngre generationen utmana den äldre. Så, då måste jag säga Froome – det har han redan bevisat de senaste två åren. Jag tror det kan bli en riktig tuff match mellan Alberto Contador och Chris Froome, särskilt efter deras uppgörelse i Dauphiné.

Vad tror du om kampen mellan Froome och Contador?
Förra året i Tour de France var Chris helt överlägsen. Det fanns ingen som kunde utmana honom då. Men om Contador är i sin bästa form så har han en chans. Och faktum är att det ser ut som om han är tillbaka i toppen. I alla fall visade han bra form under Dauphiné. Samtidigt har han en del att brottas med mentalt. Han har inte stått på pallen på tre år, men han är en fantastisk cyklist. Och Sky är inte riktigt lika dominanta nu, så ja, det borde bli match mellan Contador och Froome.

Vem vinner poängtröjan?
Jag gillar Marcel Kittel. Han är ung och mycket stark, och en utpräglad sprinter – några av de spurter jag har sett är väldigt imponerande. Visst, Peter Sagan vann 2012 och 2013, och har också chans på tröjan eftersom han är mer allround än Kittel. Men min favorit är ändå Kittel.

Vilka är de viktigaste etapperna i Touren i år?
Först och främst den andra etappen i Yorkshire. Det blir kanske inte så omvälvande, men det kan komma en del överraskningar eftersom vägarna är både snäva i kurvorna och branta.

Den femte etappen är knepig med 15 kilometer kullersten i Arenberg. Det är ett svårt avsnitt som kan göra att många blir nervösa – särskilt de som aldrig kört pavé innan. Det kan bli en del krascher här och jag tror att de lättare cyklisterna – Contador, Rodriguez och Nibali – nog kan bli lite oroliga. Själv skulle jag se pavéavsnittet som en möjlighet – jag älskar kullersten!

Den tionde etappen La Planche des belles filles kan bli mycket spännande, eftersom det fortfarande inte har varit något individuellt tempo än, och alla kommer att iaktta och studera varandra för att se vem som pallar trycket.

Vissa av etapperna i år är väldigt korta, vilket gör tävlingen mer intensiv och spännande. Det här kommer att vara en bra dag att testa varandra för att se vem som är med i matchen. Etappen är inte avgörande på något sätt, men de som vill vara med kommer att bekänna färg, dagen före första vilodagen.

Alperna är inte lika hårda som de varit tidigare, men den 13: e etappen i Chamrousse borde bli intressant. Den 14: e etappen i Risoul har inte så många höjdmeter, och också en lång utförskörning. Det blir nog en utbrytning som går hem här, men det kommer inte att göra någon skillnad. Blir de någon förändring i totalen så kommer att vara i Chamrousse dagen innan.

Jag tror att tävlingen börjar på riktigt den sista veckan. Den 20:e etappen är förstås viktig eftersom det är en ovanligt långt individuellt tempo på 54 kilometer, men jag tror att det kommer att finnas en klar ledare efter Pyrenée-etapperna (etapp 16 och 18). Den första (Bagnères de Luchon) eller den andra (Pla d’Adet) etappen i Pyrenéerna kan bli det som avgör.

Psykologiskt är det skönt att ha ett par minuters ledning efter Pyrenéerna om man satsar på totalen, och klättrarna kommer att behöva tre eller fyra minuters försprång på Froome. Jag tror inte att han kommer att förlora tid i någon av Alpetapperna, och han kommer förmodligen ha tagit ledningen efter Chamrousse. Sedan kommer han bara att jobba på att befästa den ledningen och utöka den i tempot.

Tour de France är alltid hårt, men jag skulle säga att det i år inte är en typisk bergstävling. Och så finns det en tempoetapp där man kan ta igen lite om man har tappat – även om jag skulle föredragit två eller tre tempoetapper. Den banan gynnar en stark cyklist, jag tänker igen på Chris Froome

Vad tycker du om att Touren startar i England?
Brittisk cykling växer explosionsartat. Under hela min karriär var jag förvånad över att England inte har samma passion för cykel som europeiska fastlandet, men jag tror att det har vänt nu. Cykling växer så det knakar i England, och i övriga Europa har istället intresset svalnat lite.

Jag tror att det kommer att bli ett enormt publiktryck i Leeds. 1994 gick Touren genom södra England och det var en miljon människor längs vägarna – en häftig upplevelse och något att se fram emot.

Vilken cyklist har imponerat mest på dig i år?
Bradley Wiggins imponerade mycket på mig under klassikerna och i Kalifornien, men han blev sjuk och fick slita en del i Tour de Suisse och till slut drog han sig ur efter en krasch. Contador har haft en bra start på säsongen och var bra under Dauphiné.

Sedan är det ju de som är bra under Giro d’Italia, men det är sällan något kvitto på att man är bra till Tour de France. Formtoppning är både psykiskt och fysiskt – och man måste alltid spara energi för Tour de France.

Vilken cyklist tycker du verkligen om att se?
Jag gillar sprinters; Kittel, Sagan, Cavendish. Och jag älskar spurter! Jag gillar också att se en cyklist som Quintana göra bra ifrån sig. Han är en stor talang. Han är 24 år, och det finns ytterligare ett par cyklister som är i den åldern och nära toppen – det gillar jag!

Vad tycker du om proffstävlingarna idag?
Många professionella lag har skärmat av sig mycket från publiken. Det är nog en normal utveckling, men tidigare var tävlingarna verkligen öppna för allmänheten, och cyklisterna kunde interagera mer med åskådarna. Jag har hört det från flera olika håll, att det har blivit en mer sluten miljö. Men själva skönheten i cyklingen är densamma.

Jag skulle vilja att de tar bort radiokommunikationen, men det tror jag inte kommer att hända. Jag tycker om tävlingar utan radio. Det jag gillade mest när jag tävlade var den individuella strategin som jag hade för mig själv. Visst, tränaren sa sitt, men en del av hans roll var att hitta cyklister som var väldigt smarta taktiskt sett, och det var min styrka – taktik och min egen strategi för att vinna loppet.

Om jag tävlade idag och ständigt hade någon pratandes i mitt öra, som talade om för mig vad jag skulle göra, då skulle jag förlora den förmågan. Här har sportdirektörerna mycket makt. Det är de som kontrollerar loppet. Men jag skulle ha svårt att ta order från någon som jag kanske inte tycker är så smart. De kan vara bra på att dra ihop ett lag, men det betyder inte att de är några stora strateger.

Hur känns det att vara hos Eurosport och tillbaka i cykelvärlden?
Jag hade nog inte ställt upp för någon annan TV-kanal. Jag vet att Eurosport alltid har haft bra kommentatorer, som Sean Kelly nu och Fignon förr. Det ger en bra känsla. Många andra kanaler är mest bara business, men Eurosport har en bra bredd i många länder, och anställda som är passionerade för cykel och kan sporten.

Om jag jobbade för till exempel ett amerikanskt företag så skulle jag mycket mer behöva passa in i deras mall. Det var länge sedan jag var inne i proffscirkusen på det här sättet, av flera skäl. Men de senaste åren har saker och ting förändrats, och det är fortfarande en sport som jag älskar. Att få tillbaka passionen och återigen kunna börja tänka på strategi och taktik, och vad som händer i loppet – jag är glad att få tillbaka det. En del av mig har varit borta och det känns bra att det är tillbaka. Jag är som barn igen!


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tour de France skjuts upp

Då Frankrike nu har förbjudit stora events fram tills mitten på juli har organisationen bakom...

Läs mer

Ludvigsson kör Tour de France

Efter fem Giro d’Italia och tre Vuelta a España får Tobias Ludvigsson nu äntligen chansen...

Läs mer

Vem ska man tro på?

Krönika: Det är lätt att tappa tron som cykelnörd. Är det inte att skivbromsar blir...

Läs mer

Tour de France i siffror

Första upplagan av Tour de France startade i Montgeron 1903. 60 startade och 21 tog...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sagan VS Cavendish: Memekriget

Världsmästaren Peter Sagan blev i veckan diskad från Tour de France efter kraschen under sprinten...

Läs mer
Därför ska du följa Tour de France

Ett skådespel i 21 akter – en riktig nagelbitare. Så säger Bicyclings medarbetare Gabriella Ekström om det stora etapploppet som...

Läs mer
Tour de France 2017

Start i Düsseldorf, målgång i Paris. 9 platta etapper, 5 kuperade etapper, 5 bergsetapper, 2 individuella tempoetapper och 2 vilodagar....

Läs mer